2 °

max 12 ° / min 2 °

Subota

29.02.

12° / 2°

Nedjelja

01.03.

11° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

15° / 8°

Petak

06.03.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković u ŽI: Crnogorci polako postaju stranci u Srbiji

Živa istina

Comments 22

Autor: Antena M

  • Viber

Marković u ŽI: Crnogorci polako postaju stranci u Srbiji

Prof. dr Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju i potpredsjednik SPS, bio je gost Darka Šukovića u Živoj istini. Razgovarali su o srpsko-crnogorskim odnosima, nacionalnom i crkvenom pitanju.

Marković kaže kako ga nervira kad se "činjenice koje su na nivou osnovne škole osporavaju" i krivotvore da bi se "širila bratska mržnja". U tom kontekstu pominje sada već zvanične stavove u Crnoj Gori da se 1918. desila okupacija, dodajući da je to bilo ujedinjenje i da su na crnogorsku teritoriju ušle samo tri čete srpskih vojnika.

Za Božićni ustanak i komitski pokret kaže da su bili u funkciji interesa Italije, a da su odluke tzv. Podgoričke skupštine bile legitimne.

"Nije dobro da se identitet jedne mlade države gradi na mržnji", poručuje potpredsjednik SPS.

Ni suočen sa tačnim podacima o broju srpskih vojnika koji su potkraj 1918. ušli u Crnu Goru, o zločinima nad crnogorskim stanovništvom, o dramatičnim pokazateljima siromaštva najširih slojeva... Marković nije odustao od teze da je "ujedinjenje" bilo legitimno i dobro za Crnu Goru i da je omogućilo Crnogorcima da masovno zauzmu pozicije u Beogradu.

Podaci, međutim, govore da je od preko 800 ministara u međuratnim vladama, samo pet ili šest bilo iz Crne Gore. Da je prosječni dohodak u Crnoj Gori bio tek na nivou trećine prosječnog u Kraljevini Jugoslaviji, a zaposleni su činili 0,1% ukupnog broja zaposlenih u državi.

Marković tvrdi da Crnogorska crkva nije bila autokefalna i potkrijepljuje to nedavnim pismom vaseljenskog patrijarha. Negoduje zbog navodne namjere države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori...

Na podsjećanje da barem pet patrijarha Srpske crkve nije dovodilo u pitanje autokefalnost Crnogorske, kao i desetine srpskih istoričara, da je ona zapisana u hiljadama dokumenata, uključujuci i Tomos koji je SPC izdao carigradski patrijarh Meletije IV... Marković samo kaže:

"Radi se o različitom nivou samostalnosti".

Beogradski istoričar, s podsmijehom neskrivenim, citirao je jotovanu recenicu iz Bukvara, pokušavajuci da pokaže kako je i crnogorski "novogovor" u funkciji vještačkog raskida sa srpskim identitetom.

"Samoizolacijom Crnogorce će polako početi da osjećaju kao strance u Srbiji"!

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

v sprat

Da Crnogorci nijesu Srbi potvrdio je ovi dr istor.nauka jer bi bar pomalo poznava sopstvenu istoriju .

TMad

Gospodine Šukoviću, briljirali ste! Tako potkovani znanjem, iz glave baratali sa toliko istorijskih činjenica, moj duboki naklon!

Bpclub

@Bakica, potraži na youtube. Tamo ide svaka emisija ZI.