12 °

max 24 ° / min 12 °

Srijeda

03.06.

24° / 12°

Četvrtak

04.06.

25° / 13°

Petak

05.06.

20° / 17°

Subota

06.06.

24° / 17°

Nedjelja

07.06.

26° / 15°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eraković o litijama: Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir

Živa istina

Comments 0

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Eraković o litijama: Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir

Crna Gora je napravila sjajan uspjeh, epidemiološka situacija je pod kontrolom i naša država prednjači u Evropi, kazao je u Živoj istini direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

"Stavili smo virus pod kontrolu. Dobili smo prvu bitku. Da li će doći do ponovne borbe, ostaje mnogo nedoumica. Virus je velika nepoznanica, osluškujemo i mišljenja naučnika koji prognoziraju da će se virus vrati na jesen", kazao je Eraković.

Eraković kaže da će danas objavljeni set ublažavanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela biti, vjerovatno, objavljen večeras u Službenom listu.

"To je samo prelazni period koji će kratko da traje".

U ovom trenutku još nije spremno otvaranje kafića, restorana. "Sagledaćemo epidemiološku situaciju i ukoliko ona bude ovako dobra, očekujem da ćemo im uskoro dozvoliti rad".

Eraković je mišljenja da je epidemija koronavirusa najvažnija bitka koja je dobijena u Crnoj Gori i zato što infekcija nije raširena u zdravstvenom sistemu, ni u domovima za stare.

"Pojedini zdravstveni radnici su već dva mjeseca potpuno izolovani, dva mjeseca nijesu vidjeli svoje porodice. To je veliko odricanje. Naši ljekari su navikli da se bore i da budu pod pritiskom i sa svim tim situacijama se srećemo na dnevnom nivou. Trudimo se da se za one koji su najvredniji i najprofesionalniji nađe modalitet da budu nagrađeni".

Eraković je ponovio da je Klinički centar od početka epidemije bio potpuno spreman.

"Od početka smo bili potpuno opremljeni i opremom i kadrovski. Država je sjajno odreagovala, dobili smo ogormnu količinu zaštitne opreme i ni u jednom trenutku se nije osjetio taj problem".

Govoreći o pacijentima koji su preminuli, Eraković je kazao da su u Kliničkom centru pružili sve što su mogli u datom trenutku.

"Dva pacijenta su neposredno preminula od koronavirusa, kod ostalih šest pacijenata su bile posljedice nekih drugih oboljenja. Multidisciplinaran pristup je bio kod svakog pacijenta. Svaki pacijent je analiziran tri puta dnevno. Svaki najsitniji detalj je analiziran".

Specifičan slučaj odnosa MCP/SPC prema mjerama 

"U dva navrata sam imao priliku da razgovaram sa predstavnicima MCP i predstavnici su pokazali zaista pravi odnos prema struci i savjetima. Rezultati nakon sastanka su bili kakvi smo priželjkivali, ja sam zadovoljan kako su se pridržavali mjera od trenutka kako smo ušli u razgovore. Prvi razgovor je bio uoči Vaskrsa. Na sastanku bili su sveštenici Velibor Džomić,Predrag Šćepanović i Gojko Perović. I danas smo imali razgovore sa predstavnicama sve tri konfesije. Nije bilo nedoumica nakon završetka sastanka. Ja očekujem da sve epidemiološke mjere budu ispoštovane".

"Svako nepoštovanje mjera je direktno ugrožavanje zdravlja naše države"- naglašava direktor Kliničkog centra.

Eraković otkriva da tema današnjeg razgovora sa predstavnicima MCP nije bilo davanje dozvola za litije.

"Jasno je da u ovom trenutku i u dužem vremeskom periodu nema uslova za organizovanja bilo kakvih masovnih okupljanja u Crnoj Gori. Mali asimptomatski slučaj može da izazove nesagledive posljedice. Ne želim da ovo posmatram sa bilo kog drugog stanovišta osim i isključivo stručnog. Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR