21 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Svijet

Potres u Pravoslavlju: U Carigradu napisan tomos za Ukrajinu, Rusi "novičokom" prijete Vartolomeju?

Autor: Antena M

  • viber

Zoran

I ukrajinci ce napokon dobiti svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu jos da vartolomej prizna autokefalnost makedonske i crnogorske pravoslavne crkve.

Podgoricanin

@Zoran,Crnogorska Crkva ne mora da trazi prznavanje jer je vec postojala do okupacije 1918 . Ko je postavljao Petrovice za vladike ??? Da je Crnogorska Crkva prvi put osnovana , nebi bil ovolike nervoze u srpskoj crkvi .

Radoje

za ovakvim analizama /studijama/ vapi isprazni portalski prostor u cg. da nije Jovanovića i Antene pojma nebismo imali što se u svijet zbiva

Betoven

Situacija i jeste i nije slicna sa Crnom Gorom. Slicna je jer je SPC prijetnja za nacionalnu sigurnost u Crnoj Gori. Razlika je sto u CG ne postojj crkva koja trazi autokefalnost. Ovdje prvo drzava mora da regulise stvari i vrati imovinu koja joj je pripadala do 1918.

Betoven

U CG je crkveno pitanje prije svega pitanje imovine. Amfilohije se hvali da ogromna većina vjernika ide u SPC i ne priznaje CPC. To je logično. Nezamjenjivi su Cetinjski manastir,Ostrog,Morača itd. Zar bi sada vjernici trebali da kopaju iz groblja ostatke svojih predaka i nose ih u neku novu crkvu.

Betoven

Zato prvo država da vrati imovinu nezakonito i neustavno oduzetu 1918.g. formiranjem na teritorji CG SPC do tada na toj teritoriji nepostejeće crkve.

mojsije

Makedonija je to uradila,Ukrajina nastavlja a Crna Gora treba da razvlasti SPC.

Betoven

@Betoven, Greškom sam stavio dislike na sopstveni komentar.

flamantes

A ko je Vartolomej da odobrava i ne odobrava crkve i još za to traži pare

Posmatrač

Ovde se samo radi o ostrašćenoj mržnji nazovi vjernika prema svemu što je srpsko...pa "braćo crnogorci" a da prvo vratite Pivu, Herceg Novi, Boku onome kome pripada, da vratite oblasti Paštrovića, Vasojevića..pa da tek u četiri nahije koje i nisu Vaše ali imaju ime crnogorske pravite državu i crkvu

Sova

Stvar je jednostavna: vratimo se na početak i sve će biti jasno. Crkveni zakoni, koje priznaju SVE crkve kažu da granica crkve ide granicom države. Ukrajina i Crna Gora su nezavisne države.