Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Otvoreno deveto izdanje MonteVina

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Infobiro

Otvoreno deveto izdanje MonteVina Foto: Infobiro

U hotelu Hilton u Podgorici danas je otvoreno deveto izdanje najkvalitetnijeg vinskog događaja u Crnoj Gori - salona vina MonteVino.

Mogu se vidjeti oko 600 vinskih etiketa koje dolaze iz 125 vinarija i iz 16 zemalja svijeta. 

Ove godine NTO se dodatno uključila u promociju ovogodišnjeg salona vina.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić ističe da je turistima koji dolaze u Crnu Goru jedan od glavnih motiva vino i hrana.

"Posebno zadovoljstvo je to što je ova godina posvećena godini domaćih ukusa. Naš cilj je da ove godine kroz kampanje koje će biti intezivno realizovane, na bolji način povežemo proizvođače naših domaćih proizvoda i našu turističku privredu. Vina su svakako nešto što je u najvećoj mjeri već sada zastupljeno na trpezama naših hotelsko turističkih radnika. U našim ponudama za 2019. dodatni akcenat smo upravo stavili na promociju našim domaćih vinara i uopšte proizvođača hrane", izjavila je direktorica NTO. 

Predsjednica Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore Danijela Radeč je kazala da su ove godine napravili novinu, tako da je Montevino počelo 12. marta sa raznim edukativnim radionicama i predavanjima.

"Posebna mi je čast što smo ove godine napravili jednu lijepu saradnju sa školom Sergej Stanić i željeli smo da u narednom periodu kao udruženje funkcionišemo zajedno sa tom školom, i da radimo što više na edukaciji samoga kadra" dodala je Radeč.

Luka Bešić, potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gore, posebno je zadovoljan prisustvom crnogorskih vinarija:

"Ni na jednom događaju do sad nije bio veći broj crnogorskih vinarija što samo pokazuje da nam je crnogorska vinska scena u porastu. Kvalitetom smo uspjeli da pariramo svim ostalima", kazao je on. 

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je podsjetio na razvoj vinogradarstva u zadnjih desetak godina:

"U ovoj godini u vinogradarskom registru imamo upisanih 227 vinogradara i 108 vinarija. Podsjetimo da smo 2007. godine, kada smo krenuli u snažan projekat razvoja ovog za Crnu Goru važnog sektora, imali u registru svega četiri vinarije", rekao je on. 

Ministar je dodao da je važno što se naše vinarije, najvećim dijelom, nalaze na utabanim vinskim putevima koji značajno doprinose razvoju crnogorskog turističkog brenda.

"Ohrabren sam i sa činjenicom da u ovoj godini na ovom salonu vina imamo 22 domaće vinarije, prošle godine ih je bilo 14, a ja sam siguran da će ih iz godine u godinu biti sve više. Naravno, prisustvo vinarija iz drugih zemalja, posebno regiona, je svakako dobrodošlo", kaže ministar. 

Ostavi komentar

0/300