9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pravna savjetnica u CEZAP-u: Potrošači se najviše žale na račune za struju i vodu, dnevno oko 30 prigovora

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Pravna savjetnica u CEZAP-u: Potrošači se najviše žale na račune za struju i vodu, dnevno oko 30 prigovora

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Potrošači u Crnoj Gori se najviše žale na račune za struju i vodu, kaže u razgovoru za portal Antena M pravna savjetnica u CEZAP-u Jasna Božović.

Kaže i da CEZAP- dnevno dobiju oko 30 prigovora građana, a na godišnjem oko 2500.

Božović smo pitali i koliko su građani Crne Gore informisani o svojim pravima,  da li prodavci često zloupotrebljavaju tu činjenicu, da li postoji mogućnost reklamiranja određenog proizvoda čak i kada potrpšač nema fiskalni račun...?

Antena M: Šta savjetujete potrošaćima koji žele da reklamiraju kupljeni proizvod?

Jasna Božović': 'Ono što potrošači treba da urade u slučaju kršenja njihovih prava jeste podnošenja prigovora. Prigovor se u skladu sa članom 25. Zakona o zaštiti potrošača podnosi u pisanoj formi. U prigovoru treba istaći sve podatke za koje potrošač smatra da predstavljaju kršenje njegovog prava. Prigovor se predaje direktno trgovcu . Trgovac je obavezan po zakonu, da potrošaču izda potvrdu o prijemu prigovora. Ukoliko trgovac ne želi da primi prigovor, isti se može uputiti preporučenom pošiljkom sa povratnicom -poštom, da bi u slučaju da trgovac odbije prigovor,r potrošač preko Uprave za inspekcijske poslove ostvario svoja prava i dobio pismeni dokaz da se obraćao trgovcu. Trgovac ima rok od osam dana da odgovori na pisani prigovor. Potrošači u prigovorima mogu istaći zahtjev za zamjenu prozvoda, opravku ili raskid ugovora.

Antena M: Koliko su potrošači informisani o svojim pravima?

Jasna Božović: 'Situacija je bolja nego prije dvadesetak godina, kada je CEZAP započeo sa radom. Mi dnevno imamo preko 30 prigovora. Na godišnjem nivou to je veliki broj, negdje oko 2.500 potrošača obrati nam se sa velikim zahtjevima. Mi u našem ionformativno-konsultativnom centru obavljamo konsultacije sa svima, dajemo im tumačenje Zakona, upućujemo na nadležne adrese i organe . Svakako, to je rad koji treba nastaviti, jer potrošači nikada nijesu u potpunosti upoznati sa svojim pravima. Oblast zaštite potrošača izuzetno velika, i obuhvata ne samo Zakon o zaštiti prava potrošača već i brojna podzakonska akta i regulativu, koja je dosta široka i obimna. Obuhvata i zaštitu ekonomskih interesa i zaštitu zdravlja.

Antena M: U kojim situacijama potrošač nema prava na reklamaciju proizvoda, odnosno nadoknadu novčanim iznosom?

Jasna Božović: ''Česti su i takvi slučajevi. Dešava se da potrošač greškom kupi pogrešnu veličinu određenog proizvoda, da kupi nešto što mu se ne dopada. U takvim slučajevima nije definisana zakonska obaveza trgovca da izađe u susret potrošaču za eventualnu zamjenu proizvoda ili povraćaj novca. Međutim, prema našem mišljenju, to bi trebalo da bude stvar dobre poslovne prakse takvih trgovaca koji izlaze u susret potrošačima.

Antena M: Sa kojim žalbama se najčešće susrijećete?

Jasna Božović: ''Najveći broj prigovora je iz oblasti javnih usluga, konkretno na rad Elektroprivrede i Vodovoda. Prigovori se odnose na visoke iznose na računima za struju i vodu, na različite vrste obračuna potrošnje vode kod zajedničkih i individualnih vodomjera. Česti su prigovori i na neispravnost tehničkih uređaja, telefona i kršenja prava potrošača po osnovu garancije. Trgovci daju kraći garantni rok od onog koji je predviđen zakonom, to je rok od dvije godine.

Antena M: Da li postoji mogućnost reklamiranja određenog proizvoda čak i kada potrpšač nema fiskalni račun?

Jasna Božović: Postoji. Po zakonu o pravu i zaštiti potrošača kupovina proizvoda može se dokazati ne samo putem računa već i garantnim listom, izvodom iz banke i slično.

Antena M: Koliko je Zakon o zaštiti i pravima potrošača usklađen sa evropskim zakonodavstvom?

Jasna Božović: ''Zakonodavstvo u Crnoj Gori je usklađeno sa direktivama Evropske unije i sa Evropskim potrošačkim zakonodavstvom. U toku je procedura izmjene i dopune Zakona o zaštiti i pravima potrošača radi usklađivanja sa direktivom o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i direktivom o potrošačkim pravima. Predlog zakona je trenutno, koliko smo mi u toku, kod Evropske komisije. Neke od novina, koje će naći veliku primjenu u praksi jesu upravo u oblasti javnih usluga. Tim izmjenama i dopunama je predviđeno da se pružanje usluga od javnog interesa (najviše električne energije i vode) ne može uslovljavati plaćanjem duga starijeg od dvije godine. Tako će se na taj način riješiti problem zastarjelih dugova. Jedna od novina koja se uvodi ovim zakonom jeste i vraćanje kusura u svim apoenima. Cijene svih proizvoda biće istaknute na svakom proizvodu, pojedinačno, a ne na mjestu prodaje, kao što je bilo do sada. Jedna od novina je i mogućnost nezavisnog vještačenja u upravnom postupku. Ukoliko potrošač ima problema sa novim telefonom koji posle određenog perioda ne radi, a ovlašćeni servis trgovca tvrdi da je uzrok tome fizičko oštećenje proizvoda, a potrošač tvrdi suprotno, moći će da predloži nezavisnog vještaka u upravnom postupku koji će utvrditi da li je telefon u kvaru zbog fizičkog oštećenja ili nekog drugog kvara odnosno fabričke greške. Potrošač nije u obavezi da ide na sudsko odlučivanje, čime se smanjuju troškovi i ubrzava tok rješavanja spora.''

Razgovarala Ana Ašanin

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR