13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Centar za djecu sa smetnjama u razvoju "Mojkovac" dobio senzornu sobu

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Centar za djecu sa smetnjama u razvoju "Mojkovac" dobio senzornu sobu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Mojkovac“ danas je i zvanično otvorio i predstvio javnosti senzornu sobu.

Senzornu sobu otvorili su predsjednik Opštine Dejan Meodjević i v.d. direktorica Dnevnog centra „Mojkovac“ Dragica Vučinić.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Meodjević izrazio je zadovoljstvo što su u Dnevnom centru stvoreni uslovi za uvođenje novih metoda u radu jer će se korišćenjem senzorne sobe unaprijediti kvalitet usluga koje se pružaju u Dnevnom centru, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Opština Mojkovac će i u narednom periodu pružati maksimalnu podršku radu ove ustanove, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za život u zajednici djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju"-naveo je Medojević.

Zahvaljujući kampanji „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“ Dnenvi centar u Mojkovcu obezbijedio je sredstva za opremanje senzorne sobe u iznosu od 12.000e.

"U toku ove godine, adaptiranjem postojećeg objekta, stvoreni su uslovi za opremanje sobe i nabavku opreme. Oprema je viskog kvaliteta britanske kompanije ROMPA i sastoji se od različitih elemenata i namijenjena je osobama sa poremećajem senzorne integracije. Terapija u senzornim sobama je vid terapije koji se sve češće koristi u brojinim ustanovama za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Rad u snenzornoj sobi sprovodiće psiholog i defektolog. Terapijski rad u senzornoj sobi nije metod liječenja već metoada koja stimulacijom čula treba da omogući djeci i mladima sa poremećajem senzorne integracije da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans. Ovaj oblik terapije naročito je koristan za djecu sa oštećenim sluhom , vidom, a najveći značaj ima u rehabilitaciji djece iz spektra autizma"-kazala je Vučinić.

Defektolog u Dnenovm centru Danijela Radoivć pojasnila je da je senzorna soba mjesto gdje djeca i mladi sa smetnjama i teškoćama u razvoju mogu da razviju svoje senzorne sposobnosti kroz kroz stimulaciju čula.

"Stimulišuća i smirujuća atmosfera stvorena u ovoj sobi omogućava poboljšanje koordinacije kod djece, unapređuje sposobnosti govora, usmjeravanje pažnje kod djece i djeluje relaksirajuće. Senzorna soba posjeduje: svjetlosne tube, vibraciono-muzičku fotelju, muzičku prostirku, svjetlosni snop, svjetlosni projektor,reflektor, logopedski set ogledala, balansere, sredstva za taktilnu integraciju kao što su vibrirajući jastuci,četke,crijeva isl.,raspršivači sa eteričnim uljima za aroma terapiju. Za svako dijete praviće se poseban plan i program rada u senzornoj sobi kao i plan vremena boravka u njoj u skladu individualnim potrebama korisnika". istakla je ona.

Otvaranju senzorne sobe prisustvovali su predstavnici relevantnih ustanova iz sistema socijalne i dječije zaštite, zdravstvene zaštite, obrazovnog sistema kao i predstavnici lokalne samouprave.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR