Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vaseljenska patrijaršija užasnuta izjavama Irineja i Amfilohija u Podlastvi

| Postavio/la: Antena M

Piše: Vladimir Jovanović

Vaseljenska patrijaršija užasnuta izjavama Irineja i Amfilohija u Podlastvi

Piše: Vladimir Jovanović

Tužno: patrijarh Srbije i mitropolit Crne Gore formalno propovjedaju crkveni neoprotestantizam! – ocijenio je arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije.

„Vodeći jerarsi Crkve Srbije i ranije su govorili i djelovali prilično čudno, zlobno, nepravoslavno. Počinjem da se pitam da li postoji pravoslavna teologija i eklesiologija u rukovodstvu Crkve Srbije”.

„Ako zaista vjeruju u ono što tvrde, onda je problem vrlo ozbiljan; počinje uzimati svoj danak i uskoro će se Crkva morati s tim suočiti. Tako se radilo kroz stoljeća u sličnim slučajevima”, napisao je na fejsbuk profilu arh. Romanos Anastasiadis.

„Perverzija je očigledna i ugrožava temelje sinodičkoga i hijerarhijskoga sistema naše Crkve.

Posljednji događaj zabilježen je 28. septembra 2019. u Manastiru Podlastva u Crnoj Gori, i bio je ‘zajednički udarac’ Njegova blaženstva patrijarha Srbije kir Irineja i Njegova preosveštenstva kir Amfilohija, koji su tvrdili:

‘Srpska pravoslavna crkva jednaka je s drevnim crkvama Jerusalima, Antiohije, Carigrada i ostalih …’!!!

Da, to su rekli!

Drznuli su se na svrgavanje nekoliko patrijaršijskih prijestola, pregazivši ustrojstvo Crkve i izazvavši kanone, institucije, sinode, svešteni poredak i tradiciju kroz vijekove!”

Prema tvrdnji arh. Romanosa Anastasiadisa, srpski arhijereji su se drznuli da ospore Pentarhiju – drevni crkveni poredak zasnovan na pet pomjesnih patrijaršija: Rimskoj (do raskola 1054. godine), Carigradskoj, Aleksandrijskoj, Antiohijskoj i Jerusalimskoj.

Pentarhijski poredak je ustanovljen 36. kanonom Šestoga vaseljenskoga sabora, koji potvrđuje 3. kanon Drugoga vaseljenskoga sabora i 28. kanon Četvrtoga vaseljenskoga sabora.

„Direktno izazivanje i svrgavanje Pentarhije u Crkvi, na šta su se [Irinej i Amfilohije] usudili, postavlja mnoga pitanja o tome: kakvo ’jedinstvo’ i sa kime ga u konačnici želimo u našoj Crkvi; i ko su zapravo pravoslavci, a ko jeretici u savremenome svijetu?” – veli arhimandrit Romanos Anastasiadis, koji posljednjih mjeseci u javnosti oštro kritikuje pozicije Ruske, ali i Srpske pravoslavne crkve.

On je, takođe, nedavno prozvao Amfilohija Radovića – to je bila, koliko je poznato, dosad uopšte prva kritika Amfilohija iz Vaseljenske patrijaršije.

Amfilohiju odgovorili iz Vaseljenske patrijaršije: Sa Vartolomejem nećete manipulisati!

Arhimandrit Romanos Anastasiadis svoje članke ne objavljuje bez blagoslova pretpostavljenih crkvenih vlasti. Smatraju ga „neformalnim” tumačem stavova Vaseljenske patrijaršije.

***

Irinej Gavrilović je 28. septembra u Podlastvi kazao:

„Pre osam vekova dobila je [SPC] značajno priznanje, jednu veliku ulogu među crkavama, postala je autokefalna, ravna svim drugim velikim pravoslavnim Crkvama, počevši od Jerusalima, Antiohije, Carigrada…. To preveliko delo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše istorije i svete pravoslavne crkve“.

Dakle, proglasio je i Savu Srpskoga za „najveću ličnost” u istoriji Istočno-pravoslavne crkve!!!

Interesantno, ta „beseda” je u međuvremenu UKLONJENA sa sajta Amfilohijeve Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Irinej srbovao u Crnoj Gori, Amfilohije gutao knedle” – tvrde iz Srbije

Nema nikakvih dokaza, podśetimo, da je SPC dobila 1219. godine autokefaliju od Vaseljenske patrijaršije.

Koji jubilej od 800. godina slavi SPC? Sv. Sava nije dobio autokefaliju

Vaseljenska patrijaršija: Sava Srpski prije 800 godina dobio AUTONOMIJU, a ne autokefaliju

Eparhija crnogorsko-primorska, sa rangom mitropolije – prvi put u istoriji – po odluci Aleksandra Karađorđevića je formirana tek 1931. godine i svega je sedam godina starija od Amfilohija Radovića.

Mitropolija crnogorsko-primorska je formirana 1931, samo sedam godina je starija od Amfilohija (1)

Mitropolija crnogorsko-primorska je formirana 1931, samo sedam godina je starija od Amfilohija (2)

Mitropolija crnogorsko-primorska je formirana 1931: Samo sedam godina je starija od Amfilohija (3)

Eparhija budimljansko-nikšićka SPC je osnovana 2001. 

Komentari

Pasadjir,

Niko u srbiji nema pojma ko mu je djed nece svijesno da se bave prosloscu koja bi im ugrozila nadutost pred drugim narodima a o istoriji CG nece ni da cuju makar da je svojataju a voljeli bi siromasi bar malo da se ocesu

Ђоко,

Хвала богу што нам је подарио у овом времену митрополита црногорско-приморског Амфилохија

Bijeli Pavle,

To u sto srbi vjeruju je da ne postoji istina

flamantes,

Odavno već tvrdim da je klerofašistička kriminalknoteroristička grupa građana sekta a ne crkva.

Katunjanin,

@Јоцо Imas i Ti pravo da vjerujes u kakve god oces lazi,ali ne i da ih drugima nameces .A nije Ti ni zdravo,vjeruj mi

Realista,

Eto malo po malo sami će sebe ekskomunicirati, to tako ide kad se radi samo za materijalne interese. Vjerujem da je od sada SPC pšod velikom lopom Vaseljenske Patrijaršije. Konačno i obični ljudi shvataju da u SPC ima svega osim pravoslavlja.

Јоцо,

@nikolam, То што говориш није тачно о чему свједоче многи људи који се сабирају око Цркве. Имаш право да причаш само у своје име и да мрзиш Цркву, иако ти то није добро.

nikolam,

nek mi neko kaaže šta je to svetosavlje ako ne najprljavija jeres Svetog Pisma . ovdj e je sps maltene ogdila ljudima predivnu pravoslavnu vjeru jer je ona sama jeretička i antipravoslavna

Katunjanin,

Lazavina srpske pravoslavne crkve (vise bi odgovaralo kleronacionalisticke )moze da prodje jedino kod onog dijela neznavenog i nebrazovanog dijela naroda koji se prepane cim vidi krst i popa .I kod dijela crnogorskog naroda kojemu su ispirali i isprali mozak raznim falsifikatima i agresivnom mitomanijom i doveli ih u neku vrstu vjerskog fundamenzalizma i jeretickog razmisljanja .

Ostavi komentar

0/300