8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvi potpredsjednik EBRD stiže u posjetu Crnoj Gori

Ekonomija

Comments 0

Prvi potpredsjednik EBRD stiže u posjetu Crnoj Gori

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Jurgen Rigterink posjetiće Crnu Goru 18. i 19. februara kako bi se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i predstavnicima poslovne zajednice.

Tokom posjete, će se, između ostalih, sastati sa Milom Đukanovićem, predsjednikom Crne Gore, Duškom Markovićem, premijerom, Darkom Radunovićem, ministrom finansija i Osmanom Nurkovićem, ministrom saobraćaja.

Prilikom boravka u Podgorici Rigterink će sagledati na koji način EBRD može dalje da produbi svoj uticaj u Crnoj Gori kroz ulaganja i angažovanje na kreiranju politika, saopšteno je iz EBRD. 

"On će takođe naglasiti podršku Banke za aspiracije Crne Gore da postane članica Evropske unije. 

Prema posljednjoj EBRD strategiji za Crnu Goru, tri su glavna strateška prioriteta:

• U prvom redu da se poboljša konkurentnost privatnog sektora kroz ulaganja u odabrane kompanije sa odličnim potencijalom za rast, posebno u sektorima turizma, trgovine i agrobiznisa.

• Kao drugo, da se naglasi značaj “zelenog rasta” kroz projekte koncentrisane na obnovljivu energiju i energetsku efikasnost i sigurnost, u skladu sa EBRD pristupom “Tranzicije na zelenu ekonomiju” (GET).

• I kao treće, dalja integracija Crne Gore u regionalne i evropske ekonomije kroz poboljšanje povezanosti i proširenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza.

Ovo će zahtijevati velika ulaganja zemlje u infrastrukturu, koja obuhvata ne samo puteve, aerodrome i željeznice, nego i opštinske infrastrukture, kao što su upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, zdravstvo i obrazovanje.  EBRD je spremna da podrži ove investicije u saradnji sa EU i Investicionim okvirom za Zapadni Balkan", navedeno je u najavi. 

Do danas, EBRD je podržala 58 projekata u Crnoj Gori sa kumulativnim obimom poslovanja od 567 miliona eura. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR