11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović - Presker: Saradnja u oblasti kreativnih industrija posebno značajna

Kultura

Comments 0

Bogdanović - Presker: Saradnja u oblasti kreativnih industrija posebno značajna

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Ministarstvu kulture danas je održan sastanak ministra Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregora Preskera.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je razmatrana dosadašnja saradnja u oblasti kulture, uz poseban naglasak na razvoj kreativnih industrija.

Na početku sastanka, ministar Bogdanović je podsjetio na inicijative koje je Ministarstvo kulture realizovalo u posljednjem periodu, a koje su se odnosile na razvoj kreativnih industrija, ističući da je organizovanje "Dana Crne Gore u Republici Sloveniji" i učešće na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, od posebnog značaja za regionalnu promociju crnogorskog kreativnog sektora.

"Bogdanović je naglasio da potpisani Sporazum o saradnji u oblasti kulture predstavlja dobru osnovu za usaglašavanje Programa saradnje kojim bi bili definisani konkretni projekti koji se mogu implementirati u narednom periodu. Istakao je da je podizanje spomenika Francu Prešernu u Podgorici i  Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani od posebnog značaja za promociju kulturne baštine Crne Gore i Slovenije.

Takođe, ministar je istakao i saradnju u oblasti kinematografije naglasivši da filmski centri dvije države u kontinuitetu realizuju zajedničke projekte, što je od posebnog značaja za Crnu Goru, koja sprovodi opsežne reforme u ovom sektoru.

Ambasador Presker je istakao značaj organizovanja Dana Crne Gore u Republici Sloveniji i MOS-a u Celju realizovanih u septembru tekuće godine, ističući posebno prezentaciju projekata podržanih u okviru programa Kreativna Crna Gora , ali i izvođenje predstava savremene crnogorske produkcije.

Naglasio je da učešće delegacije Crne Gore na predstojećem Kreativnom forumu u Ljubljani predstavlja dobru platformu za produbljivanje saradnje na ovom polju, i istakao da ministarstva kulture Crne Gore i Republike Slovenije, kroz realizaciju brojnih projekata saradnje, u velikoj mjeri doprinose produbljivanju veza između dvije države", navode u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR