9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković na četvrtom "17+1" forumu u Tirani na temu “Urbani održivi razvoj”

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Vuković na četvrtom "17+1" forumu u Tirani na temu “Urbani održivi razvoj”

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, učestvuje na Četvrtom forumu glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (17+1), koji se od 24. do 26. oktobra održava u prijestonici Albanije, a ove godine fokus samita je na urbanom održvom razvoju.

Vuković je učestvovao na plenarnoj sesiji na temu zelenih gradova, koja se bazirala na činjenici da su gradovi dinamični i vitalni djelovi društva i glavni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, te da životna sredina i okruženje značajno utiču na zdravlje i kvalitet života građana, kao i da su upravo gradovi pokretači globalnog uticaja na životnu sredinu.

Predstavnici gradova podijelili su svoja iskustva u sprovođenju zelene politike i prikazali kako ona može da donese konkretne ekonomske i društvene benifite u vrijeme sve glasnijih rasprava o klimatskim promjenama.

Gradonačelnik je istakao da je Forum odlična prilika da se na državnom nivou inicira bolje povezivanje ovog dijela Evrpe, što je i jedini način da se prevaziđu pređašnja loša iskustva regiona.

"U tom smislu, on je govorio o pravnom okviru, odlukama i propisima koje je grad inicirao kako bi podržao ovu oblast. On je prisutne upoznao sa značajnim investicijama koje se realizuju upravo u cilju održivog urbanog razvoja Podgorice: Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda i benifitima koje će donijeti njegova izgradnja, uvođnjeu LED tehnologije u oblasti javne rasvjete, izgradnji solarne elektrane, obnovljivim izvorima energije i ambiciji države i grada da u bliskoj budućnosti postanu izvoznici električne energije", navodi se u saopštenju.

Vuković je govorio i o kampanji za predselekciju otpada, važnosti biciklizma, subvencijama za kupovinu bicikala, e-vozilima i punionicama, uvođenju dodatnih licenci za taxi udruženja koja koriste vozila na električni pogon, rekonstrukciji sistema javnog saobraćaja, mogućnosti uvođenja električnih autobusa, o projektima “Moje drvo”, Mikro 020, Pametni parkovi, Kesa je više previše, Zeleno lice Podgorice i Katastar zelenih površina.

"Kada je u pitanju urbano planiranje, istaknuto je da kontinuirana koncentracija stanovništva u urbanim sredinama zahtijeva sve više prostora, resurse, energiju, kao i nove efikasne modalitete mobilnosti i transporta. Predstavnici gradova su se posebno fokusirali na urbane transformacije koje su se dešavale u njihovim gradovim u cilju dugoročnog održivog planiranja.

Govorilo se i o tome da se gradovi zbog brze urbanizacije i klimatskih promjena sve više suočavaju sa različitim izazovima, pa su predstavnici gradova u tom smislu podijelili iskustva i stgrategije za što efikasnije prilagođavanje novonastalim uslovima i transformisanjem gradova u cilju njihovog opšteg napretka", dodaje se u saopštenju.

Osim gradonačelnika Vukovića, na plenarnoj sesiji učestvovali su Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, Lu Yan, zamjenik gradonačelnika Pekinga, Milan Trivić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Eleftherios Skiadas, zamjenik gradonačelnika Atine, Petre Shilegov, gradonačelnik Skoplja i Fadilj Eminović, član Gradskog vijeća Beograda.

Iz Glavno grada podsjećaju da je Forum 17+1 je inicijativa Vlade NR Kine, a za cilj ima podsticanje saradnje između Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Inicijativa je pokrenuta 2012.  sa ciljem da se razvija ekonomska, politička i kulturna saradnja razmenom informacija na samitima, konferencijama, poslovnim forumima i drugim događajima posvećenim pitanjima kao što su turizam, obrazovanje, poljoprivreda, energetski poslovi i razvoj infrastrukture, a Podgorica je prošle godine dobila čast da bude domaćin ovog prestižnog samita, čija je realizacija ocijenjena kao veoma uspješna.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR