Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Damjanović u Bukureštu: Pohvale Crnoj Gori za izradu Strategije pametne specijalizacije

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Damjanović u Bukureštu: Pohvale Crnoj Gori za izradu Strategije pametne specijalizacije

Ministarka nauke Crne Gore Sanja Damjanović učestvuje, na poziv zamjenice generalnog direktora Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije Čarline Vičeve, m na konferenciji „Podrška strategijama pametne specijalizacije i tehnološkom tranfseru u Jugoistočnoj Evropi“ koja održana u Bukureštu, u Rumuniji.

Vičeva je u uvodnom obraćanju pohvalila napore Crne Gore u izradi Strategije pametne specijalizacije, koja je nakon dvije godine u završnoj fazi procesa. Crna Gora ima priliku da prva, nakon 28 zemalja članica Evropske unije, usvoji ovaj važni dokument, o kom će se Vlada izjasniti u četvrtak, 20. juna.

Damjanović je tokom panel sesije "Unaprijeđenje inovacionih politika u Jugoistočnoj Evropi putem strategija pametne specijalizacije i tehnološkog transfera" rekla je da je Crna Gora veoma ponosna, zato što će u četvrtak Vlada da razmatra Strategiju pametne specijalizacije, na čijoj izradi je u protekle dvije godine radilo više od 300 ljudi iz javnog, privrednog, akademskog i civilnog sektora.

„U našoj državi postoji više od 105 strategija, ali će Strategija pametne specijalizacije da objedini sve one koje su usmjerene na razvijanje ekonomskog, odnosno naučnog i tehnološkog potencijala”-kazala je ona.

“Iniciran je projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije za Jugoistočnu Evropu kako bi se smanjio jaz između ovog regiona sa Zapadnom Evropom, a paralelno sa izradom Strategije pametne specijalizacije, u našoj državi radi se i na uspostavljanju inovacionog ekosistema podsticanjem kreiranja i razvijanja startapova. Dodatno, prvi Naučno-tehnološki park u Podgorici biće vodeća institucija koja će biti posvećena promociji tehnološkog transfera, i jedan od glavnih instrumenata za implementaciju strategije pametne specijalizacije”, rekla je Damjanović.

Damjanović je dodala da bi bilo jako važno da, u cilju uspješne implementacije S3, Evropska komisija obezbijedi podršku Crnoj Gori u procesu pridruživanja EU tematskim platformama, te u tom kontekstu, olakšavanje pristupa pravim informacijama.

Generalni direktor Darko Petrušić je bio panelista na sesiji „Uključivanje aktera inovacionog ekosistema u procesu pametne specijalizacije na Zapadnom Balkanu", tokom kojeg je predstavio iskustvo Crne Gore u procesu pripreme Strategije, kao i najveće izazove sa kojima sa naša zemlja suočila u procesu izrade S3.

Podsjećamo, na osnovu strateške vizije razvoja Crne Gore, Strategijom su definisane četiri prioritetne oblasti, tri vertikalne: održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina i održivi i zdravstveni turizam, kao i jedna horizontalna prioritetna oblast: informaciono-komunikacione tehnologije, zato što daje poslovnu i tehnološku podršku ostalim prioritetnim oblastima.

Ostavi komentar

0/300