9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorjanc Prelević: Dačić bi poslije fašističke izjave trebalo da podnese ostavku

Politika

Comments 2

Gorjanc Prelević: Dačić bi poslije fašističke izjave trebalo da podnese ostavku

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Izvršna direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević je izjavu ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića o aktuelnim dešavanjima, nastalim nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nazvala fašističkom, poslije koje bi on morao “ili sam da dâ ostavku ili da bude razriješen”.

''Sloboda misli i izražavanja dozvoljava svim građanima Srbije, bilo kog da su porijekla, da mišljenje o bilo čemu i imaju i da ga nemaju, kao i da mišljenje saopštavaju i ne saopštavaju. Ni mišljenje ni bilo šta drugo nema nikakvog uticaja na stečeno državljanstvo jer državljanin Srbije ne može biti lišen državljanstva'' - napisala je Gorjanc Prelević na svom Fejsbuk nalogu.

Prema njenim riječima, otimanje državljanstva zbog stava o nekom pitanju protivno je ljudskim pravima i ‘evropskim principima i vrijednostima’ na kojima je Srbija zasnovana.

''Sloboda vjeroispovijesti dozvoljava da se vjeruje kao i da se ne vjeruje. Srbija je svjetovna (sekularna) država – nijedna religija u njoj nije ni državna ni obavezna (čl. 11 Ustava). Prema tome, pitanje crkvene imovine građane, pa čak i one crnogorskog i srpskog porijekla, uopšte ne mora da interesuje. Zbog svega toga je sasvim zastrašujuće to što ministar države Srbije sporna pravila za utvrđivanje crkvene imovine u drugoj državi, tretira kao ‘borbu protiv srpskog naroda’, a srpskim državljanima koji se drznu da se s njima slože prijeti izbacivanjem iz državljanstva'' - navela je ona.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Konacno da se neko oglasi makar da im kaze ,da vide da se zna sto je sto . Mada znamo da je iluzorno ocekivstii da se polu autisticni nacionalisti promijene .

Buto

A zamislite da je progovorio ono što isli