8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lijekari više ne preporučuju aspirin kao preventivu srčanom i moždanom udaru

Mozaik

Comments 0

Lijekari više ne preporučuju aspirin kao preventivu srčanom i moždanom udaru

Izvor: index.hr

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Ako ste zdrava, starija osoba koja traži načine kako da smanji rizik od srčanog i moždanog udara, nemojte se latiti preporuka – male dnevne doze aspirina, piše CNN.

Naime, zdravstveni stručnjaci Američkog udruženja za srce i Američkog kardiološkog koledža više ne preporučuju aspirin starijim osobama kao preventivu za srčani udar ako te osobe nemaju visok rizik od ili postojeće oboljenje srca.

Prema smjernicama pomenutih organizacija, lijekari mogu razmotriti aspirin za neke starije visokorizične pacijente, kao što su oni koji imaju problema s holesterolom ili visokim nivoom šećera u krvi, sve dok ne postoji povećan rizik za unutrašnje krvarenje. No smjernice ne preporučuju upotrebu lijekova protiv zgrušavanja krvi, poput aspirina, za svaku životnu dob.

Korišćenje aspirina u mlađim godinama "sada je preporuka klase 2b", rekao je kardiolog Kevin Campbell iz Sjeverne Karoline, "što znači da to nije nužno najbolji način djelovanja".

Naime, prema najnovijim istraživanjima, uzimanje malih dnevnih doza aspirina u najboljem je slučaju gubitak novca za zdrave starije osobe, a u najgorem može povećati rizik od unutrašnjeg krvarenja i ranije smrti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR