Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pećanin: Čović je jedini lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi RS

| Postavio/la: Bojana Komnenić | Izvor: klix.ba

Pećanin: Čović je jedini lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi RS

Senad Pećanin, advokat i politički analitičar za Klix.ba je prokomentarisao jučerašnje pojavljivanje lidera HDZ-a Dragana Čovića na obilježavanju Dana Republike Srpske.

Pored Dragana Čovića brojne reakcije izazvalo je i pojavljivanje ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia na obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

"Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jedini je lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi Republiku Srpsku. Dakle, entitet koji je nastao na genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju Bošnjaka i Hrvata", istakao je Pećanin.

Osim ambasadora Hrvatske, od stranih zvaničnika prisustvovao je još ambasador Rusije Petar Ivancov te premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je i odlikovana, te ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Činjenica da su od cijelog diplomatskog kora u BiH operetnoj vojnoj paradi u slavu genocida prisustvovali ambasadori Rusije i Hrvatske, kao i premijerka Srbije, još jednom svjedoči da Beograd i Zagreb u Moskvi imaju moćnog pokrovitelja u ponovo oživjelom projektu podjele BiH i palestinizaciji Bošnjaka. Sada je jasno da je HDZ-ova suzdržanost povodom glasanja u Parlamentu BiH o rezolucijima o osudi genocida u Srebrenici i zahtjevu za ubrzanjem integracije države u NATO u potpunosti usklađena sa zahtjevima Kremlja. Zanimljivo je da aktuelne vlasti u Beogradu i Zagrebu imaju vjerovatno najlošije međusobne odnose još od završetka Drugog svjetskog rata. Oni ne mogu postići saglasnost ni o jednom bitnom pitanju, osim o podjeli teritorija u Bosni i Hercegovini i držanju naše zemlje u kolonijalnom statusu", naglasio je Pećanin.

On je iznio i komentar o stanju u državi iznoseći tezu o uzročno-posljedičnoj vezi sa tzv. Prudskim sporazumom koji je bio aktuelan prije više od deset godina.

"Stanje koje danas imamo u državi jeste praktična realizacija Prudskog sporazuma koji je svojevremeno lider SDA Sulejman Tihić dogovorio u Beogradu. I ne samo iz tog razloga, mislim da je SDA zaslužila da i njen lider Bakir Izetbegović bude među viđenijim gostima banjalučke proslave genocida. S druge strane, ne vjerujem da više ima, ako ih je ikada i bilo, onih kojima nije jasno zašto je većina glasača u Federaciji BiH biranjem Željka Komšića glasala na izborima protiv mogućnosti da Dragan Čović iz fotelje člana Predsjedništva BiH nastavi projekt u kojem ga je Moskva upregla zajedno s Miloradom Dodikom", zaključio je Pećanin.

Komentari

Petko,

@Dukljan, To je legalni ustav međunarodno priznate države tako da ti te kvalifikacije padaju u vodu. Republika Srpska je rezultat etničkog čišćenja neviđenih razmjera, nastala je na genocidu i to potvrđuje odluka Haškog tribunala, kad već potežeš evropske standarde.

goran,

kad će ovi bošnjaci da sxvate da je Republika srpska priznata od velikih sila i od alije izedbegovica tad nije pominja genocidu tvorevinu

Dukljan,

@Petko,Zanimljivo je da se pozivaš na ustav koji je donijela komunistička jednopartijska vlast gdje 50godina nije bilo izbora :))) Baš si našao evropsko standard,,ustav 74’ ‘’ :))

Petko,

@Dukljan, Ustavom SFRJ iz '74. republikama je dato pravo na samoopredjeljenje. Na referendumu u BiH marta '92. oko 65% građana glasalo je za nezavisnost. BiH je potom i međunarodno priznata. Nakon toga je uslijedila srpska agresija. Ne izjednačavaj legitimnu državu s entitetom nastalim na genocidu.

Dukljan,

To isto bi mogli reći i za bošnjačke političare u BIH koji su bili za samostalnost Bih od Jugoslavije a isto to ne daju sada onima koji hoće da se osamostale od Bih :))) Zanimljivo je to kako jedni imaju pravo na odcepljenje a drugi nemaju? :)))

Ostavi komentar

0/300