8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izdat nalog za hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Region

Comments 0

Izdat nalog za hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića

Izvor: B92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Zvaničnicima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog suda, sudiće se u Hagu, a ne u Srbiji, saopštio je danas haški sud.

To je odlučio kineski sudija Liu Daćun, koji je poništio prvobitnu odluku kojom je proces Jojiću i Radeti bio ustupljen Srbiji.

Sudija Daćun je istovremeno izdao novi nalog za hapšenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odgađanja izruči u Hag.

Kao obrazloženje odluke, sudija je naveo da su ključni svjedoci u ovom predmetu "nedvosmisleno" izjavili da neće svjedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbjednost i bezbjednost svojih porodica".

Sudija Daćun je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis da su iskazi tih svjedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete.

"To što svjedoci ne žele da svjedoče u Srbiji bi značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi cio proces", naglasio je kineski sudija.

Zbog toga je, po sudiji Daćunu, "u interesu pravde" da se radikalima sudi u Hagu.

Haški sud je 2017. odlučio da Srbiji ustupi to suđenje, ali je tužiteljka Elis uložila žalbu.

Apelaciono vijeće je, iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, naložilo da se dodatno razmotri aspekt bezbjednosti svjedoka.

Današnja odluka sudije Daćuna rezultat je novog razmatranja bezbjednosti svjedoka.

Jojić i Radeta osumnjičeni su da su prijetnjama i podmićivanjem uticali na svjedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svjedoče ili da promijene iskaz i brane Šešelja.

Jedan od svjedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svjedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sjedište SRS, gdje mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da "malu izjavu" da i Šešeljevoj odbrani.

Po izjavi očevica, "Jojić je zatim izdiktirao svjedokovu izjavu", koja je bila "neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva" i "obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata".

Istog svjedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da sarađuje, više puta "podvrgavala pritisku" da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umjesto toga, redovno plaća SRS.

Vjerica Radeta je, po svjedočenju koje citira Elisova, drugom svjedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali "pomoći", ako promijeni iskaz i svjedoči u Šešeljevu odbranu.

Svjedok je, potom, od SRS dobijao 500 eura mjesečno, a "Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega".

Radikali su i tom svjedoku dali spisak pitanja i odgovora. Svjedokov iskaz odvijao se, potom, tačno po tom scenariju.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017. predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je, kao pravni nasljednik, Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Hagu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR