Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izdat nalog za hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: B92

Izdat nalog za hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića Foto: Screenshot Youtube

Zvaničnicima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog suda, sudiće se u Hagu, a ne u Srbiji, saopštio je danas haški sud.

To je odlučio kineski sudija Liu Daćun, koji je poništio prvobitnu odluku kojom je proces Jojiću i Radeti bio ustupljen Srbiji.

Sudija Daćun je istovremeno izdao novi nalog za hapšenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odgađanja izruči u Hag.

Kao obrazloženje odluke, sudija je naveo da su ključni svjedoci u ovom predmetu "nedvosmisleno" izjavili da neće svjedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbjednost i bezbjednost svojih porodica".

Sudija Daćun je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis da su iskazi tih svjedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete.

"To što svjedoci ne žele da svjedoče u Srbiji bi značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi cio proces", naglasio je kineski sudija.

Zbog toga je, po sudiji Daćunu, "u interesu pravde" da se radikalima sudi u Hagu.

Haški sud je 2017. odlučio da Srbiji ustupi to suđenje, ali je tužiteljka Elis uložila žalbu.

Apelaciono vijeće je, iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, naložilo da se dodatno razmotri aspekt bezbjednosti svjedoka.

Današnja odluka sudije Daćuna rezultat je novog razmatranja bezbjednosti svjedoka.

Jojić i Radeta osumnjičeni su da su prijetnjama i podmićivanjem uticali na svjedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svjedoče ili da promijene iskaz i brane Šešelja.

Jedan od svjedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svjedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sjedište SRS, gdje mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da "malu izjavu" da i Šešeljevoj odbrani.

Po izjavi očevica, "Jojić je zatim izdiktirao svjedokovu izjavu", koja je bila "neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva" i "obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata".

Istog svjedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da sarađuje, više puta "podvrgavala pritisku" da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umjesto toga, redovno plaća SRS.

Vjerica Radeta je, po svjedočenju koje citira Elisova, drugom svjedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali "pomoći", ako promijeni iskaz i svjedoči u Šešeljevu odbranu.

Svjedok je, potom, od SRS dobijao 500 eura mjesečno, a "Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega".

Radikali su i tom svjedoku dali spisak pitanja i odgovora. Svjedokov iskaz odvijao se, potom, tačno po tom scenariju.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017. predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je, kao pravni nasljednik, Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Hagu.

Ostavi komentar

0/300