Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mitrić: Predsjednik CG ima pravo da donese akt kojim će se vratiti autokefalnost CPC

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević

Mitrić: Predsjednik CG ima pravo da donese akt kojim će se vratiti autokefalnost CPC Foto: Facebook

Profesor u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić naveo je na svom Facebook profilu da predsjednik Crne Gore ima pravo da donese civilni (građanski) akt kojim će se vratiti autokefalnost CPC, te objasnio i da se u međunarodnom pravu to zove retorzija.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

Neko je juče iz Srpske pravoslavne crkve upitao po kom je pravnom osnovu ili kanonu Predsjednik CG maltene proglasio stvaranje (obnovu) Crnogorske autokefalne crkve, pa pošto viđu da se niko ne javlja ni sa Pravnog, ni iz CANU (na Pravnom su vjernici Amfilohijevog boga, pa ne žele da se zamjeraju, ali znaju o čemu se radi, a iz CANU zaista ne znaju) onda uzeh da kao neki vajni redovni profesor Prava u penziji kakvo je to crkveno-pravno pitanje, iako znam da će me sto grdnih jada snaći, kao što me snašlo hiljadu jada kad sam pisao protiv trećeg Filipovog mandata, a sada i predsjednice Vrhovnog suda (takođe, treći mandat - starijeg sina su mi oćerali za Australiju davno, a ovog mlađeg za Ameriku nedavno, pa mu je majka "vrisnula" i ene je u bolnici "bolna boluje" ali o tome imam vremena na pretek), nego da odgovorim na postavljeno pitanje.

PO ISTOM ONOM PRAVNOM OSNOVU po kome je srbijanski kralj civilnim (građanskim) dekrtom, "spalio" Crnogorsku autokefalnu crkvu, sada po tom istom osnovu predsjednik CG ima pravo da donese civilni (građanski) akt kojim će se vratiti autokefalnost Crnogorske Crkve. Pravoslavne, naravno.

To se u MEĐUNRODNOM PRIVATNOM PRAVU ZOVE RETORZIJA, koja, u najkraćem, znači opdstupanje od redovno nadležnih normi kada domaći organ crnogorski neće postupiti po domaćoj normi u određenim pitanjima (u ovom slučaju crkveno-pravnim) nego će postupiti sasvim suprotno tim normama, odnosno postupiće onako kako je postupio organ strane države (u ovom slučaju srbijanski po istom pitanju). To se zovu RETORZIONE MJERE.

Čuveni profesor Mihailo Jezdić kome sam imao čast da buden asistent ovako kaže:

"Retozrija predstavlja takav pravni institut pomoću koga jedna država" ( a ja dodajem u ovom slučaju Crna Gora) NAREĐUJE svojim organima da NE POSTUPE po redovnim normama domaćeg prava, nego da postupe na identičan način kako je postupila strana država" a moja malenkost dodaje (u ovom slučaju Srbija protiv Crne Gore) i kraj.

Komentari

CiNick,

@Pfc, Veze ti nemaš. Vojislavoviće i Balšići su bili katolici, a temelje cg pravoslavne Crkve udario je sv.Ivan Crnojević. Pravoslavlje u CG donijeli su Grci, koji su upravljali srbskom Crkvom dok ih 1220. nijesu oćerali... kao što ćemo mi Srbe sad.

saam,

@Pfc, Ne! To mu je nesto kao Ctrl+Z na odluku Srbije iz 1918. Nema Sava nikakve veze s tim.

Zoran,

Dzaba , moj dragi profesore, ne slusa niko, ovi partijski pravnici stekli doktorate na Ustavnij povelji i slicnim stupidarijama, nakon sto su emigrirali iz komunizma, pa im je ovo strano.Sad placamo ceh cinjenici da je upravo ova vlast bila zlatni sponzor SPC,pa se to sad tesko rastrša

ivan,

http://www.antenam.net/istorija/123142-hercegovina-za-pravo-cast-slobodu-i-nezavisnost-crne-gore-protojerej-antonije-m-jaksic-2?fbclid=IwAR09Nkkj_zOs-8an3SYZ_zRN0Hq38rtpgnn48h1wlKtDlSgkpsgAE7JxC2o

Pfc,

Temelj pravoslavlja na ovim prostorima je izgradio Sveti Sava prvi Srpski Arhiepiskop, i njime su se dicile sve nase dinastije i na tu tradiciju oslanjale. Lijepo recite sad treba da vjerujemo u gospodina predsjenika i njegovu licnost i da od njega pocne istorija a ne "retorzija" dobri profesore.

Pfc,

Odlicno profesore, samo sto Vi veoma dobro znate za odvojenost duhovne i svetovne vlasti i odlicno znate da je Hristova Crkva na ovim prostorima postoji i prije (1920) a znate da se sa vasim terminom retorzije poigrao i sam kralj Nikola I Petrovic (ustav 1905). Dobri profesore svi znaju da je temelj

Vlado-Kotor/nije bivši predšednik/,

Ovim što kažu da si crkve srbijanske treba uvesti takse na zemljište i to da te crkve plaćaju 150 € po m2 slično lokalima pa neka se kokote koliko hoće a neće još dugo do rujna 2019 max

zordan,

Interesantno kako se ne oglasavaju iz CANU , kada je vazno za CRNU GORU i njene institucije nidje ih nema . Drzava ih placa enormno a oni cute , licemjeri. Kako bih ih slatko ukinuo da se ja sto pitam .

Realista,

Hvala Bogu da neko iz struke progovori, svi se boje generala Amfilohija, hvala profesore!

Ostavi komentar

0/300