14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Kijevu objavljeno: Ruska FSB planira paljevine crkava u Ukrajini

Svijet

Comments 2

U Kijevu objavljeno: Ruska FSB planira paljevine crkava u Ukrajini

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Utvrdili smo aktivnosti ruskih specijalnih službi da destabilizuju društvenu i političku situaciju u našoj zemlji izazivajući vještački sukob, prije svega na vjerskim osnovama – objavio je na press konferenciji Vasilij Gricak, šef Službe bezbjednosti Ukrajine (Служба безпеки України).

 Prema njegovim riječima, „teroristi LNR/DNR”, samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, „na zahtijev Rusije, pokrenuli su napade, uključujući pokušaje paljenja vjerskih objekata – crkava Moskvske patrijaršije u Ukrajini (UPC-MP)”.

 Nedavno se desio pokušaj podmetanja požara u zgradi unutar crkvenoga objekta Zaporoške eparhije UPC-MP, a pripadnici SBU su priveli počinioca i njegova saučesnika. Pred novinarima je objavljen snimak telefonskoga razgovora između naručioca i izvršioca paljevine hrama.

 Pod sumnjom da je počinio zločin, jedan stanovnik Zaporožja, uhapšen je i svjedoči pred organima za sprovođenje zakona. Gricak je saopštio da se radi o Artemu Timčenku, bivšem glavnom uredniku jedne lokalne online publikacija, „koji je otišao u DNR i sarađuje sa militantima”. Njegov saradnik je bivši stanovnik Zaporožja Andrej Kuzmenko, s nadimkom Sarmat, „koji se takođe pridružio militantima DNR".

 „Akcije se pripremaju širom Ukrajine. Raskrinkalii smo plan dogovoren sa ruskim centrom FSB (Федеральная служба безопасности) u regionu Rostova (Ruska Federacija). Ovaj plan je validan. Veliki broj hramova Moskovske patrijaršije u Ukrajini, njih 20, fiksirani su u planu napada", dodao je Gricak.

 Šef SBU je rekao da Rusi, kako bi se izvršili napadi paljevinama na hramove, traže lokalne stanovnike kojima se obećava nagrada u novcu. Uz popis hramova targetiranih za napade, SBU je objavila i cjenovnik u rubljama za isplatu potencijalnim izvođačima.

 

Ruska crkva od ranije tvrdi da će ukrajinska autokefalija izazvati „spontane” reakcije naroda koje će dovesti do krvoprolića. Patrijarh Kiril Gundjajev još u decembru se požalio pismom papi rimskome, zatim svim pravoslavnim crkvama i Anglikanskoj crkvi, OUN-u, OEBS-u, liderima Francuske i Njemačke. Ukazao je, bez konkretnih primjera, na navodna „masovna narušavanja prava i sloboda arhijereja, sveštenstva i vjerujućih u Ukrajini”.

 Ruski predśednik Vladimir Putin je prije dva mjeseca kazao da „autokefalija Ukrajinske crkve ozbiljno krši vjerske slobode'' i da „najviše zabrinjava da će sigurno početi redistribucija [crkvene] imovine – to može dovesti do krvoprolića”.

Putin se obrušio na Vartolomeja i najavio krvoproliće u Ukrajini

 Međutim, nekakvih ozbiljnijih incidenata u Ukrajini po ovome pitanju nema.

 Dobrovoljna tranzicija parohija (crkvenih opština) iz UPC-MP u autokefalnu Crkvu Ukrajine generalno obavlja se u mirnoj atmosferi.

 Do danas su čak 342 bivše ruske parohije u zakonski utvrđenome postupku pristupile Crkvi Ukrajine.

 Moskovska patrjaršija u Ukrajini je publikovala spisak svojih klirika koje je stavila pod suspenziju sveštenosluženja, jer su podržali svoje parohijane i priši Pravoslavnoj crkve Ukrajine. Njihov broj se iz dana u da povećava.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Niksic

@Labud Dabanović,svaka cast. Potpisujem

Labud Dabanović

Da su Rusija i Srbija otrcana srpstva stvarno poštuju pravoslavlje ne bi im smetala PC ma đe da je pa zvali je u Crmnicu i u moja Seoca-Crmnička/Seočka.Pa svakom pravoslavcu bi trebala da je milo što svuđ niče PC.Samo nevjernici i narod sa zlim namjerama oće preko PC da druge prave svojim slugoma