9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Junker poziva na sporazum o investicijama sa Kinom

Svijet

Comments 0

Junker poziva na sporazum o investicijama sa Kinom

Izvor: Aljazeera

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker smatra da su trgovinski odnosi Evropske unije i Kine neproporcionalni i nepošteni te poziva na zaštitu EU interesa i postizanje sporazuma o investicijama sa Kinom.

"Naši odnosi sa Kinom su dobri, ali ne odlični. Kina je naš konkurent, partner i rival, a mi se moramo prilagoditi ovoj promjeni u međunarodnim odnosima", poručio je.

Predsjednik EK-a kaže da su EU lideri tokom drugog dana samita u Briselu razgovarali o odnosima EU-a i Kine i ocijenili da je međusobna trgovina "asimetrična i van balansa".

"Ne možemo stvarati nešto stabilno na osnovu nečega što je van balansa. Nemamo reciprocitet koji nam je potreban u našim trgovinskim odnosima. Konkurencija nije fer i zato želimo da dogovorimo sporazum o investicijama sa Kinom", kazao je Junker.

On je ocijenio da kinesko tržište nije dovoljno otvoreno za evropske proizvode i podsjetio da dok Kina može učestvovati u javnim nabavkama u Evropi, Evropa to ne može u Kini.

Junker je najavio da će 26. marta u Parizu prisustvovati susretu lidera Kine, Francuske, Njemačke, na kojem će biti govora o daljoj saradnji i pripremama za samit EU - Kina, koji je planiran za 9. april u Briselu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR