Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Poljska: Od udara groma poginulo pet ljudi, devetoro nestalo a 157 povrijeđeno

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Poljska: Od udara groma poginulo pet ljudi, devetoro nestalo a 157 povrijeđeno

U olujnom nevremenu u planinama Tatre u Poljskoj i Slovačkoj poginulo petoro ljudi, četiri sa poljske, a jedan čovjek sa slovačke strane, dok je 157 ljudi u Poljskoj sa povredama smješteno u bolnice, saopšteno je danas.

Spasilačka služba traga za devetoro turista koji se vode kao nestali, posljednji je bilans jučerašnje smrtonosne oluje koji zbog težih povreda nekih od turista ne mora da bude konačan.

Najviše žrtava odnio je udar groma u veliki metalni krst na poljskom vrhu Gevont visokom 1.849 metara i gvozdene lance uz stazu kojih se pridržavala u tom trenutku u četvrtak popodne grupa od oko 20 turista iz koje su poginuli 10-godišnja djevojčica i njen 12-godišnji brat i dvoje odraslih.

Na slovačkoj strani, oko 30 kilometara od Gevotna poginuo je češki turista koga je silina udara groma oborila sa staze ka vrhu Banjika visokom 2.178 m, a podlegao je povredama zadobijenim u padu dugom nekoliko stotina metara.

Povrijeđenih 157 turista u Poljskoj koje su do sada našle spasilačke službe prevezeni su u bolnice, u obližnji zimski centar sa lakšim povredama, dok su teže povrijeđeni prevezeni u bolnice u Novi Targ i Krakov.

"Spektar povreda je ogroman. Od teških povreda lobanje i mozga jer to su pacijenti koji su pali sa staze ili se kotrljali nekoliko desetina metara, do površinskih povreda i opekotina prvog i drugog stepena", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 ljekar Mihal Rotuski iz bolnice u Novom Targu na jugu Poljske.

Na teren danas ponovo izlaze spasilačke ekipe da nastave potragu za devetoro turista koji se vode kao nestali, za eventualnim daljim žrtvama ili povrijeđenim turistima. Juče je uz stražu Tatranskog narodnog parka u akciji učestvovalo 13 ekipa Hitne pomoći, 22 tima Državne vatrogasne straže a pomagalo im je i 100 policajaca i pogranična straža.

U mjestu Zakopane gradonačelnik Lešek Dorula proglasio je trodnevnu žalost.

Ostavi komentar

0/300