7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinović: Presuda sedmicu-dvije nakon završnih riječi, Sinđelićeva priča završena pred sudom

Živa istina

Comments 3

Martinović: Presuda sedmicu-dvije nakon završnih riječi, Sinđelićeva priča završena pred sudom

Autor: Žarko Vujović

  • Viber
Akcenti iz emisije

Advokat Nikola Martinović smatra da sudski postupak za terorizam u pokušaju nije ugrožen posljednjim medijskim dešavanjima, prije svega nastupima svjedoka saradnika, ali i zahtjevima da se završne riječi odgode i nastavi dokazni postupak.

''Svako ko misli da je odugovlačenje rješenje neke situacije, vara se. Sud će donijeti odluku, a pravda, čak iako je nešto sporija, ne znači da će je neko izbjeći'', kazao je Martinović u emisiji "Živa istina".

Martinović je objasnio da je zakonski rok za presudu nakon završnih rječi 30 dana.

''Ja vjerujem da bi za mjesec-dva nakon završnih riječi, presuda može biti napisana, a usmeno bi mogla biti saopštena sedmicu dvije nakon završnih riječi'', kazao je Martinović.

On kaže da je status svjedoka saradnika potvrđen, a o njegovom kredibilitetu je izlišno govoriti.

''Sve što svjedok priča po kafanama i svojim prijateljima je efemerno i neće uticati u to sam savim siguran na odluku suda'', dodao je Martinović.

Govoreći o posljednjim izjava Saše Sinđelića, Martinović smatra da to nema nikakavu vrijednost za sud.

''Ukoliko imate svjedoka saradnika i nijedan drugi dokaz, takav postupak se ne može završiti osuđujućom presudom. Tužilac je ocijenio da je iskaz Sinđelića interesantan za izvođenje drugih dokaza, i sud je to prihvatio. Ti snimci koji su se pojavili zadnjih dana su iz više kuhinja, jedan je politička, a uz to neko ima jasan interes da poveća svoj tiraž'', kazao je Martinović. 

Dodaje da je Sinđelić to što je imao da kaže, kazao pred sudom.

''Vrlo je teško vjerovati da neko pred sudom bude pod pritiskom. Sud je dužan da provjeri da li svjedok daje izjavu pod prinudom, i sud to provjerava. Čak i da je dat pod pritiskom, on mora biti povezan sa materijalnim dokazima, i to sud cijeni'', kaže Martinović.

On navodi da su završne riječi obavezne, ali da sud ne može natjerati nekoga da je da, ako on to neće.

''Završna riječ predstavlja ocjenu dokaznog postupka koji je već završen. Ali one nijesu od presudnog značaja, jer sud odluku donosi uzimajući u obzir samo dokaze'', kaže Martinović.

Komentarišući odluku okrivljenih lidera DF-a da se brane sami, Martinović kaže da vjeruje da će oni imati branioca u rezervi, a da će oni sami dati završne riječi.

''Zbog toga mislim da će njihova završna riječ biti više politički govor, nego prava završna riječ'', kazao je Martinović.

On dodaje da je sud dužan da svaku osobu kanališe u pravcu dokaza i da neće dozvoliti da se priča širi van samog postupka.

On smatra da neki potezi okrivljenih i odbrane, konkretno odnos prema sudu, imaju namjeru da uruše institucije.

''Sud ima na raspolaganju procesne kazne za nekoga ako se nedolično ponaša ili vrijeđa sud, ali samo ako se te kazne sprovode. Nažalost, one se, prema mojim saznanjima, ne sprovode. Onda je besmisleno izricati kazne'', smatra Martinović.

Martinović objašanjava da završne riječi kreću od tužilštva, a da okrivljeni imaju posljednji završnu riječ.

Na pitanje da li je crnogorsko pravosuđe doraslo suđenju vijeka, Martinović je odgovorio potvrdno.

''Ako za dvije i po godine od samog događaja dovedete postupak do kraja, onda možemo odgovoriti potvrdno, imajući u vidu okolnosti u našoj zemlji. Sa druge strane, malo me u toj ocjeni pokolebala presuda makedonskog suda zbog nereda u tamošnjem parlamentu. Sud je osudio sve učesnike na iznimno visoke kazne. A znamo da u Crnoj Gori neki slučajevi nikada nijesu procesuirani, i da nikada nijesu odgovarali oni koji su htjeli da uruše crnogorsku državu, a ne što drugo. To nikada nije došlo pred sud'', kazao je Martinović i dodao da bi pitanje o tome trebalo postaviti tužilaštvu i policiji.

Na pitanje o bjesktvu Branke Milić u ambasadu Srbije, Martinović je rekao da je okrivljena prije toga imala podršku SPC nakon što joj je sud ukinuo pritvor.

Na pitanje da li je moguće sudski postupak odvojiti od politike, imajući u vidu da su okrivljeni politički lideri, Martinović je odgovorio da je krivično djelo okvalifikovano kao pokušaj terorizma.

''Političko suđenje je suđenje zbog nečijeg mišljenja, ali ne možete iz političkih ubjeđenja činiti krivična djela. Ta djela se ne smatraju političkim krivičnim djelima'', dodao je Martinović.

On smatra da se medijskom kvalifikacijom ''državni udar'' skreće fokus sa onoga što je predmet sudskog postupka.

''Određeni mediji godinama označavaju predsjednika Mila Đukanovića kao vođu kriminalne vlasti i onda pripremate javnost da ako nešto protiv tog čovjeka, nije krivino djelo. Zbog toga izbjegavate da stvari nazovete pravim imenom, u ovom slučaju je to terorizam'', naveo je Martinović.

Martinović je kao očekivano naveo ponašanje Srbije, od medija do zvaničnika, koja ovo suđenje vidi kao udar na Srbe u Crnoj Gori. Na pitanje da prokomentariše izjavu Vladimira Putina, koja nije demantovana, da su Andrija Mandić i Milan Knežević heroji, Martinović je rekao da je prirodno da Putin podržava nosioce rusofilske politike.

Opasnost od kontaminacije politikom je postojala, ali ne od stranaca, smatra Martinović.

On napominje da je podrška Rusije bila evidentna, a oni koji su trebalo da to odrade, tražili su podršku sa Zapada.

''Ovdje se niko ne pita zašto te podrška sa Zapada nije dobijena. Oni nijesu htjeli da uzmu ruske pare'', rekao je Martinović.

On je ocijenio visoko etičkom poruku specijalnog tužioca Milivoja Katnića da će podnijeti ostavku ako presuda ne bude osuđujuća.

''Kao što odbrana vjeruje u svoj posao, tako i tužilac vjeruje u ono što je uradio'', dodao je Martinović.

On smatra da odluka o televizijskom prenosu donijeta pod pritiskom javnosti.

''Mislim da je to više ličilo na zadrugu, i to nije pomoglo građanima da nešto shvate. Više je koristilo novinarima'', smatra Martinović. 

Na pitanje da li je postojao sistemsko podrivanje povjerenja u sud, Martinović je odgovorio potvrdno.

''U vrlo sličnim suđenjima, mediji su se ponašali sasvim različito. Pogledajte primjere u slučaju Sveta Marovića, a pogledajte kako mediji opravdavaju ono što je radio Duško Knežević...To jasno ukazuje da su mediji više preduzeća za sticanje profita'', kazao je Martinović.

On vjeruje da se to radi kako bi se naškodilo predsjedniku Đukanoviću.

''Neki su paranoično opterećeni Đukanovićem, neki ga opet bezrezervno hvale, a ja vjerujem da je imao i mana, ali ne možete prenebregnuti činjenicu da je za tih 30 godina Crna Gora napredovala'', smatra Martinović i dodaje da su u pitanju političke ambicije onih koji ga napadaju.

Na pitanje kako objašnjava odnos medija i muk supervizora medijske scene u ovom slučaju, Martinović je odgovorio da nije problem komentarisati ili kritikovati.

''Problem je što morate dati neki argument, a toga nema'', dodao je Martinović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Barka

Vrhunski intervju. Martinovic i Šuković drzali cas prava i novinarstva.

Podgoricanin

Mogu se kladiti da konačnu presudu Mandić , Knežević i ostala družina koja se brani sa slobode nece čekati u CG . Nego ce preko granice cim snijeg okopni ?! Srbija će pod komandom Rusije pružiti im utočište ko što je prižila onoj sto je utekla u ambasadu Srbije !