16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Željko Stamatović, atipični diplomata koji je stao uz svoj narod u Njujorku

Dijaspora

Comments 3

Željko Stamatović, atipični diplomata koji je stao uz svoj narod u Njujorku

Izvor: Fokus

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon četiri i po godine na poziciji generalnog konzula Crne Gore u Njujorku, Željku Stamatoviću je istekao mandat.

Bez obzira na sve što je u bogatoj diplomatskoj karijeri uradio za iseljenike, ostaće zapisano da je Željko Stamatović stao uz svoj narod u Njujorku u borbi za njihova prava u domovini i na taj način doveo u pitanje svoju diplomatsku karijeru, navodi magazin Fokus u osvrtu na rad ambasadora.

Atipični diplomata

Stamatović je radeći u Italiji, Njemačkoj i SAD stekao bogato diplomatsko iskustvo.

Međutim, on nije tipični diplomata karakterističan za zemlju iz koje dolazi, već čovjek koji je iskrenom odnosu prema iseljenicima i spremnošću da uvijek izađe u susret našim ljudima, primjer mnogima kako treba da rade. Zahvaljujući tome stekao je brojne prijatelje u Njujorku, a Generalni konzulat je bio i ostao mjesto gdje su crnogorskim državljanima vrata uvijek otvorena.

Tako je bilo i dok je radio u Podgorici. Svojevremeno su mediji pisali kako Željko Stamatović ostvaruje direktne kontakte sa većinom crnogorskih iseljenika, kao i da ih, najčešće, on jedini prima u kabinetu na drugom spratu zgrade Ministarstava Crne Gore u Podgorici.

Sa sunarodnicima u svim izazovima

Da je uvijek imao razumijevanje za iseljenike, pokazao je i u nedjelju kada se pojavio prilikom održavanja patriotske auto-kolone u Njujorku i stao rame uz rame sa njima i pružio im podršku u borbi za svoje biračko pravo u domovini.

Bez obzira na sve što je u bogatoj diplomatskoj karijeri uradio za iseljenike, ostaće zapisano da je Željko Stamatović stao uz svoj narod u Njujorku u borbi za njihova prava u domovini i na taj način doveo u pitanje svoju diplomatsku karijeru.

Ambasadore Stamatoviću, poručuje dijaspora, hvala Vam na svemu, a posebno na tome što ste na djelu pokazali svoj odnos prema nama – državljanima Crne Gore u SAD, kojima nova vlast u domovini pokušava da oduzme jedno od osnovnih ljudskih prava! Ponosni smo što Vas imamo za prijatelja!

Organizatori patriotske auto-kolone u društvu ambasadora Stamatovića tada su poručili: “Pružamo podršku svim progresivnim snagama koje brane temeljne vrijednosti građanske, sekularne i antifašističke Crne Gore. Vladi Crne Gore poručujemo da smo mi u Crnoj Gori svoji na svome i da odustane od namjere da ukine naša biračka i druga prava. Poručujemo im da mi u domovini ne želimo da budemo stranci i da ćemo naša prava braniti svim zakonom dozvoljenim sredstvima”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Simbad

@izuzetak Tako je. Ali ocigledno neke relacije vise vrijede... Crna Gora.

Mina

Bravo Žeka, bravo čuvena generacio Podgoričke gimnazije "Slobodan Škerović" 1977

izuzetak

Neobičan članak zato što je bilo još mnogo ovakvih ljudi u našoj diplomatiji pa o njima nije ovako pisno. Zašto ste baš izabrali Željka? Da li je on stvarno izuzetak koji treba učiniti na ovaj način vidljivim?