13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 11°

Petak

01.03.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pismo iz dijaspore: Mi, iseljenici, patriote, borićemo se protiv zla koje je snašlo Crnu Goru

Dijaspora

Comments 10

Pismo iz dijaspore: Mi, iseljenici, patriote, borićemo se protiv zla koje je snašlo Crnu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crnogorsko-američke asocijacije Cetinje Predrag Marković koji živi u Los Anđelesu poslao je pismo predstavnicima naše dijaspore koji su u Prijestonici nedavno imali sjednicu, poručujući da “crnogorski iseljenici, patriote, neće sarađivati sa organima vlasti Crne Gore, uključujući i one koji su institucionalno vezani za dijasporu” jer sadašnju vlast smatraju anticrnogorskom, klerofašističkom, antievropskom, anticivilizacijskom.

Pismo prenosimo integralno:

“Crnogorsko iseljeništvo je uvijek bilo i sada je, emotivno vezano za svoju otadžbinu, Crnu Goru. Svaki njen uspjeh doživljavamo kao svoj i čini nas ponosnim među sugrađanima u bilo kom dijelu svijeta đe je naš novi dom. Ponosni smo na svoj doprinos obnovi nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, neizmjerno smo obradovani na njeno pristupanje bezbjednosnoj organizaciji koju čine najdemokratskije i najcivilizovanije zemlje svijeta. Vjerovali smo da Crna Gora ide nezaustavljivo utabanim evroatlantskim stazama.

Sve ono što se događa nakon 30. avgusta, kada je došlo do promjene vlasti, čini nas nespokojnim i zabrinutim za njenu dalju sudbinu. Niko nije protiv promjene vlasti na izborima kada ta promjena ne dovodi u pitanje ono što je postignuto, karakter države, njene osnovne istorijske i civilizacijske vrijednosti, poput antifašizma, multietničkog i multikonfesionalnog sklada, očuvanje milenijumske tradicije Crnogoraca i prostora današnje Crne Gore.

Nažalost, vjekovna težnja velikosrpskog hegemonizma, pomognutog dijelom stanovnika Crne Gore, upravo kroz osvojenu vlast na pomenutim izborima, organizovano prijeti da poništi sve te vrijednosti, dovodeći u pitanje i samu nezavisnost i suverenost Crne Gore.

OD VELIKOG RATA DO DANAS

Nije prvi put da se velikosrpski hegemonizam brutalno obruši na Crnu Goru. Imamo mi iskustvo od prije jednog vijeka, kada je u završnici Velikog rata i uz pomoć pojedinih velikih sila Crna Gora žrtvovana i kad je Srbija, uz neviđeno nasilje i zločine, anektirala Crnu Goru, takođe uz pomoć domaćih izdajnika i potuđenika. Vremena nijesu ista, niti je međunarodna pozicija Crne Gore ista.

Danas je Crna Gora dio odbrambenog sistema NATO-a. Ali je to nipošto ne štiti od očigledne namjere Srbije da kroz hibridni rat protiv Crne Gore promijeni nacionalnu strukturu njenih stanovnika i uvede je direktno u sferu neposrednog uiticaja Srbije i preko nje Rusije.

Sem što se nezakonito uvećava biračko tijelo sa onima koji svoje biračko pravo već ostvaruju u Srbiji i Republici Srpskoj (podaci iz Nikšića i Herceg Novog govore i do preko 10 odsto), konstantno se i organizovano šire velikosrpske ideje, prekraja istorija, negira crnogorska nacija, crnogorski jezik, uništava vjekovna istorijska baština crnogorskog prostora, negira vjekovno postojanje autokefal ne Crnogorske crkve…

U svemu tome ogromna je uloga SPC koja je protivpravno i nasilno instalirana u Crnoj Gori 1920, upravo sa namjerom da zloupotrebom vjere pretvori Crnu Goru u regiju Velike Srbije.

Pod okriljem i uz presudnu ulogu SPC anticrnogorske snage su i osvojile vlast u Crnoj Gori krajem avgusta prošle godine. Direktan je njen uticaj na formiranje vlasti nakon izbora, kao i na unutrašnju politiku, kadrovsku politiku i ideološku matricu.

IZDAJNICI I NASLJEDNICI

U Crnoj Gori je nakon izbora stvorena neprincipijelna koalicija, ako je suditi po programskim opredjeljenjima. Formalno građanska partija, URA, omogućila je, formirajući vladajuću koaliciju, da na vlast u Crnoj Gori dođu nasljednici izdajnika od prije sto godina, partije koje su se protivile obnovi nezavisnosti Crne Gore koji Crnu Goru vide kao dio srpske i ruske interesne sfere i čine njihovu petu kolonu, a koje baštine ideje fašističkih kolaboranbata iz Drugog svjetskog rata, ratnih zločinaca i pobornika velikosrpskog klerofašizma.

U zemlji u kojoj živim i koja spada među najdemokratskije i najuređenije zemlje svijeta nikada bezbjednosne službe i pravosuđe ne bi dozvolili da se za vlast u USA kandiduju ljudi, dokazani neprijatelji Sjedinjenih Država, njene demokratije i ustavnog uređenja.

Svako ko pretenduje na vlast bio bi predmet ozbiljnog ispitivanja veza sa drugim državama i da li te veze mogu ugroziti američke interese. U Crnoj Gori je prosto uobičajeno da mnogi razvijaju biznise, kupuju nekretnine po Srbiji, ostvaruju raznorazne veze i bave se borbom za vlast i učestvuju u vlasti.

ABAZOVIĆ I SVETOSAVLJE

Tako je moguće da čelnik partije URA, Dritan Abazović, bude odlučujući tas na vagi kojom se formirala vlast, a da mu najbliža rodbina u Srbiji ima ogromne interese koji su pod pokroviteljstvom vlade Srbije i finansijskom potporom. Ako se imaju u vidu potezi koje vuče Dritan Abazović i njegova partija poslušnika pod njegovom kontrolom, sa pravom se može zaključili da se on ponaša upravo u skladu sa politikom Beograda prema Crnoj Gori i omogućava da Srbija sprovodi svoju politiku nacifikacije Crne Gore promovisanjem srpstva i svetosavlja i postavljanjem po đu bini kadrova odanim Srbij i i politici Rusije. Kao koordinitaor službi bezbjednost! Crne Gore, Dritan Abazović je instalirao na svim rukovodećim mjestima velikosrpski i proruski kadar, ugrožavajući tako status Crne Gore u NATO.

Crnogorski iseljenici će u svim zemljama svojeg boravka raditi na upoznavanju odgovornih i javnosti o katastrofalnom stanju ‘ u Crnoj Gori, ugrožavanju nacionalnih i ljudskih prava Crnogorac, a i nacionalnih manjina, te kršenju zakona, nepoštovanju Ustava i samovolji nedemokratske vlasti.

Upravo zbog svega izrečenog, mi, crnogorski iseljenici, patriote, nećemo sarađivati sa organima vlasti Crne Gore, uključujući i one koji su institucionalno vezani za dijasporu, jer mi sadašnju vlast smatramo anticrnogorskom, klerofašističkom, antievropskom, anticivilizacijskom i zastiđeni. Zato i pozivamo građane Crne Gore da se svim demokratskim sredstvima suprotstave zlu koje je snašlo Crnu Goru.

(Predrag Marković, predsjednik Crnogorsko-američke asocijacije Cetinje Los Angeles 28. jul, 2021)

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Patriota

Pitajte Dritana kako mu je brat dobio kliniku u Bg.

Miljan

I ovo zlo ce mo pobijediti NEKA JE VJECNA CRNA GORA.

Branka Roganovic

Treba da se eliminise svako zlo,a zlo je ono jos iz devedesetih godina i san o Velikoj Srbiji.Postujem sve,a u moje dvoriste ne moze biti gazda niko do ja.Sramno je da Vucic i bolumenta odlucuju o sudbini Crne Gore,a to su im dozvolili ovi poput Mandica,Knezevica,Braticke,...ima ih jos..