22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Stav

CANU je i crnogorska i akademija

Autor: Antena M

  • viber

Aferim!

Zdravi bili! Dako se postupi pravedno i po zakonu, u CANU i spc? Da je vjecna!

vujović

Rječnike prave akademije, a zbog toga je i formirana Francuska akademija nauka Nikčeviću. Rječnik crnogorskog jezika nije skandalozan, nego ga je organizovana hajka, u kojoj je učestvovao i Nikčević, okarakterisala tako. Šta mislite ko pretenduje da preuzme Rječnik? Iza svega ovog je jedna osoba.

Riba s glave smrdi

@vujović Niko ne kaže da rječnike ne prave akademije. Koliko ja shvatih ovaj tekst, a i one o Rječniku CANU, problem je što ova i ovakva Akademija u XXI vijeku nije sposobna odraditi zadatak koji je Francuska akademija u XVII v. uspješno preduzela odmah po svome nastanku.

Nina

@vujović me, nije skandalozan no je zastiđe u kojem ste vrijeđali Albance i islamsku vjeru i još imate obraza da se branite izigravajući žrtve

vujović

@Nina Nije Albance i islamsku vjeru vrijeđao Rječnik, no tekstovi koji su uzeti za Rječnik iz "izvora" da pokažu upotrebu tih riječi. Nina, treba da protestvujete protiv autora tih tekstova u kojima se, kako vi mislite vrijeđaju Albanci i islamska vjera.

gospodo

gospodo, pretjerujete li malo sa identitetom? znate ko jos radi isto to? pa, srbi. posljednjih nekoliko tekstova o CANU predstavljaju najpovrsnije, a samim tim i najradikalnije razmisljanje o identitetu. insistirate na crnogorstvu u rangu neke mitomanije i plave krvi, umjesto samo na drzavnom i nacionalnom. ova bespotrebna borba za svima poznati hiljadugodisnji identitet moze navesti na negiranje istog. jer, zasto bi se neko toliko trudio da dokaze nesto sto postoji i sto svi znaju da postoji

Brano

@gospodo Dragane, s identitetom se ne može prećerat. Ili ga imaš ili ga nemaš. Ovđe nema nit radikalizma nit površnosti. Radikalan je samo budžet CANU od 2 miliona eura kojima ova država finansira nerad i jalovost, a površno je sve što si u životu napisao ili izgovorio i to skupo prodaješ.

gospodo

ajde posto Vi mene zovete dragane, i ja cu Vas. Dragane, budzet od 2 miliona je budzet koji bi trebala da ima neka uredjena skola. CANU je krovna akademska institucija u ovoj drzavi. ako uzmete u obzir budzete svih drugih institucija, 2 miliona Vam zvuce mnogo? zanimljivo. imate li ikakav strucni argument protiv CANU-a, ili je sve licno? i povrsno?

Onomadne

@gospodo stručni argumenti su i osporili diletantski pripremljen Rječnik CANU, a oni što ga nijesu umjeli napisati nijesu ga umjeli ni braniti. Jasno je da koncepcija CANU i DKV ne može dobaciti dalje od slikovnica koje trenutno rade.

Crnogorski Betoven

Usuta Velja Markovic. Zavuce se u misju rupu.

maksim

gospodo, gdje vi zivite: u kuli bjelokostnoj ili na "planeti" Mjesecu. Nema dana, da ne kazem sata da se od brojnih medija kulturnih i pokitickih poslenika ne negiraju crnogorski jezik, crkva, kultura, nacija. Da se vlasi ne dosjete, da se to relativizuje, smisljaju svakovrsne demagoske akrobacije poput"ustavnog patriotizma"

Gondolina

Ovo je jedino što akademici CANU umiju - da pišu anonimne komentare po portala :))

Nina

Država trenutno trguje sa CANU kao što je trgovala sa SPC godinama pa se sad za glavu uhvatila. Uhvatiće se brzo i od silnih akademika ako se ovo nastavi. Sramota

maksim

Nije u pitanju samo enormna cifra od 2 miliona eura, sto je vise nego duplo od svote koju Ministarstvo kulture odvsja za ukupnu umjetnicku, izdavacku, casopidnu, festivalsku... produkciju, nego sto je dominantno produkcija CANU naucni i umjetnički dilentantizam i šund

Aristos

Molio bih boje upućene, koji brane ovu "akademiju", da nam objasne kakav je stav CANU povodom planova Srbije da svede Crnogorce na 25%. I što CANU preporučuje da se čini kada se negira postojanje Crnogrske nacije, crnogorskog jezika. Da li neko iz ovog "trusta umova" radi nešto po tim pitanjma?