10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

17 sveštenika Bjelopavlića: Na ponos pravoslavne Crkve Crnogorske

Autor: Antena M

  • viber

Bjelopqvlic

Koja crnogorska kad su bjelopavlici brdjani.?! Do 1875 zvanicqn naziv posle je bio CRNA GORA I BRDA. Cus bjelopavlicka crnogorskq crkva?! Nikad Katunjani nisu brda prihvacali kq crnogorce i nikad bili i nismo crnogorci no srbi brdjani!

sičija

@Bjelopqvlic, Bog ti bolju pamet dao, no se bojim e je diga ruke od takvih. A kako ono reče Njegoš kad je otpisivao pašama "Brđani su moji Crnogorci" (pa se ti, pašo , ne uzdaj u njih). Čitaj ti kojekakve Rakoviće koji su doktorirali na džez muzici. E, jada jadnoga što nas nađe od sopstvenog naroda!

Feniks

@Bjelopqvlic, Kad ćeš shvatiti da su Turci pokorili crnogorski brdski i ravničarski dio, ali nijesu mogli Cetinje i planine. E sad protumači one Njegoševe stihove„Što se ne šće u lance vezati, to se zbježa u ove planine da ginemo i krv prolivamo, da junački amanet čuvamo, divno ime i svetu svobodu.

Feniks

2. nastavak stihova; Beg Ivanbeg junačko koljeno boraše se kao laf sa Turcima, na sve strane u gore krvave, polu zemlje Turci mu uzeše”. To "pola zemlje" su brda i ravnice oko njih. A sve to potvrđuje i Stjepan Mitrov Ljubiša:„Pade Zecka banovina, a narod pobježe u te planine”, Čitaj malo !

au_čovječe

@Bjelopqvlic, pa do 1875., kolokvijalno rečeno, "Stara Crna Gora" i nije mogla tek tako sama počistiti svoja "brda", to joj je uspjelo tek kad je krenuo Velji rat, i kasniji ratovi.Pa čemu bi borbe na Martinićima, Spužu, Kosovom Lugu da nijeste Crnogorci? No što ste drugo koji jadi, no Crnogorci?

bjelop

Au plemenice al ti lupetas. Otkud su ti Bjelopavlici Srbi??? Bjelopavlici sa Srbima nikakve veze nikad imali nisu. Brdjani jesmo naravno, al posto nema drzave Brda, mozemo biti jedino Crnogorci. Pa gde su bile najvece bitke 18. Veka kada je i pocela da se stvara ova moderna Crna Gora. Na Martinice i Kruse, cukundjedovi su nam tamo kosti ostavili, a ti spominjes nekakve Srbe. Mi smo jedan od temelja Crne Gore.

Bidon

@bjelop pa uzmi govore Petra I Petrovića koji je predvodio crnogorsku vojsku pred bojeve koje pominješ, pa ćeš vidjeti da kaže: “Vi znate da su se Turci od vazda bojali Crnogoraca, boje se srpskih vitezova… itd.

aufff,

@Bidon, a đe nađe Sv. Petrom da "posvjedočiš" kad je on sam za sebe rekao da je čisti Crnogorac (kad je trebalo da postavi nekog popa u primorje). Ne izmišljaj Srbe u njegovo doba. Sprpstvo je bio odomaćen izraz za hrišćanstvo, ne samo za pravoslavlje.

Drobnjak

@Bjelopqvlic po čemu dobi naciju, daj osnovu, koji dijo - teritorije, države se zvaa SRBISTAN ?? Po nazivu države se dobija i naziv nacije. Kakva si ti bukva od čoveka??