14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
17 sveštenika Bjelopavlića: Na ponos pravoslavne Crkve Crnogorske

Istorija

Tag Gallery
Comments 9

17 sveštenika Bjelopavlića: Na ponos pravoslavne Crkve Crnogorske

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Početkom 1900. godine Državni savjet Knjaževine Crne Gore je predložio, a knjaz-gospodar Nikola I odobrio uredbu („zakon”) da se za naše parohijsko pravoslavno sveštenstvo uvedu redovne godišnje plate.

Istvovremeno se narodu ukida dotad obavezni bir („crkveni porez”), a umjesto njega uvodi se manji, simboličan „crkveni” prirez koji se plaća uz daciju (državni porez). Potpuno se ukidaju i svešteničke naplate od naroda obaveznih crkvenih obrednih usluga, poput vjenčanja i pogreba — sv. tajna krštenja se nije naplaćivala — ali se odobrava novi cjenovnik (tarifa) svešteničkih usluga za one crkvene obrede koji se ne smatraju obaveznim.

U okružnici „svemu prečasnome Parohijalnome Sveštenstvu i ljubeznom narodu” tim povodom poglavara Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve, mitropolita Mitrofana Bana, ističe se da je Knjaz „najmilostivije blagoizvolio ovaj za Svetu Crkvu, sveštenstvo i narod korisni prijedlog odobriti”.

„Jerarhično parohijalno sveštenstvo, počevši od 1. januara tek[uće] 1900. godine i u buduće, ima primati sistematičnu godišnju platu preko Knj. Ministarstva prosvjete i Crkvenih djela”, a „da se narod počinjući takođe od 1. januara tek. 1900. godine oslobodi od plaćanja godišnjih birova, vjenčanja i pogreba, koje je do sada neposredno i obavezno sveštenstvu plaćao”.

Umjesto birova, navodi se u Mitrofanovoj okružnici, propisano je da se „uz daciju kupi od naroda izvjesni prirez, podijelivši ga u tri klase, prema materijalnome stanju pojedinaca”. Propisuje se da „za one crkvene obrede koji nijesu obavezni, nego koji potječu od religioznog ośećanja i slobodne volje i pobožnosti dobrijeh hrišćana, parohijani su dužni neposredno plaćati svojemu parohu, po novoj tarfi, koja se radi upravljanja uz ovu okružnicu sprovodi”.

„Porod mnogijeh drugijeh, korisnijeh i naprednijeh ustanova, koje je Njegovo Visočanstvo naš Uzvišeni Gospodar Knjaz Nikola I. narodu Svome darovao”, piše smireni mitropolit crnogorski Mitrofan, „i ova nova ustanova, jedan je dokaz suviše Njegove vladalačke brige za dobro Svete Pravoslavne Crkve; njezinih služitelja — sveštenika — i dragoga i vjernoga Mu naroda”…

Sve u svemu, crnogorsko parohijsko sveštenstvo je bilo veoma zadovoljno, što, primjera radi, ilustruje i javno objavljena zahvalnost 17 sveštenika iz Bjelopavlića.

Prema šematizmu autokefalne Crkve Knjaževine Crne Gore, Bjelopavlići su, sa granicom na rijeci Zeti, podijeljeni u dva nadzirateljstva (arhijerejska namjesništva), između eparhija Mitropolijske (Cetinjske) i Zahumsko-raške (Ostrog), sa ovim parohijama:

- Orjelučko-Frutačka, Danilovgradska, Kosovoluška, Dabovićsko-Požarska, Šobaićsko-Vinićska, Miokusovićska, Rsojevićska, Slatinsko-Sretenjska, Glizičko-Jelenačka, Martinićsko-Spuška, Gostiljska…

„Raduje se danas sv. pravoslavna Crnogorska crkva” (1910)

Citiraću „odziv sveštenstva”, javno saopštenu blagodarnost parohijskoga klira Bjelopavlića, „prilikom proglašenja zakona o uređenju svešteničkog stanja”, te objaviti odnosne faksimile…

Vaše Visokopreosveštenstvo

Najmilostiviji Arhipastiru,

Od dana kad je Vaše Visokopreosveštenstvo promislom Božjim i najmilostivijim blagoizvoljenjem Njegovog Visočanstva preuzvišenoga Gospodara stupilo na visoku Mitropolitsku katedru Bogom-hranime Crnogorske Jerarhije, dajete svojim neumornim radom neocijenjene koristi Crkvi Crnogorskoj: ukrašenjem, popravljanjem i podizanjem Božijih domova; živom i umnom riječju područnom Svom sveštenstvu i pastvi, kojom rasplamćuje i oduševljava — Vaše Visokopreosveštenstvo za sve ono što je moralno — čim se ide na opću korist Crkve i na susret usrdnoj želji Njegovoga Visočanstva Gospodara; književnim svojim radom; a tako i umnim i moralnim unapređenjem crnogorskog sveštenstva — čemu je u velike na putu stalo naše slabo materijalno stanje.

No, Vaše Visokopreosveštenstvo, Božijom promislom upućeno, našlo je dovoljno razloga podastrijeti Njegovom Visočanstvu Gospodaru, koji je najmilostivije blagovolio odobriti sistematičke plate našim sveštenicima.

Ova srećna ustanova za današnje i buduće sveštenstvo crnogorsko ostaće vjekovno zlatnima slovima zapisata u povjesnici Crkve Crnogorske. U to ime podižemo najtoplije molitve svemogućemu Tvorcu, da Vas dugo poživi na zadovoljstvo Uzvišenoga Knjaza Gospodara i na ponos pravoslavne Crkve Crnogorske.

Istovremeno molimo Vaše Visokopreosveštenstvo, da blagovolite uručiti Njegovome Visočanstvu Gospodaru ovđe priloženu blagodarnost i biti tumač naše najpokornije podajničke vjernosti i najusrdnije blagodarnosti.

Vašemu Visokopreosveštenstvu ostajemo, ljubeći svetu desnicu, pokorni sveštenici — Plemena Bjelopavlickog:

- Protopop Milutin Bošković; - Srdan Popović, nadziratelj; - Jovan Čobel[j]ić; - Jovan Velašević; - Filip Pešić; - Jagoš Nikolić; - Neđeljko Mijailović [Mihailović]; - Marko Popović; - Stojan Radović; - Jovan Damjanović; - Savo Dragović; - Luka Radović; - Božo Iković; - Stevan Vujadinović; - Petar Jovanović; - Kosta Ristić; - Radovan Pavićević.

.

 

 

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Drobnjak

@Bjelopqvlic po čemu dobi naciju, daj osnovu, koji dijo - teritorije, države se zvaa SRBISTAN ?? Po nazivu države se dobija i naziv nacije. Kakva si ti bukva od čoveka??

aufff,

@Bidon, a đe nađe Sv. Petrom da "posvjedočiš" kad je on sam za sebe rekao da je čisti Crnogorac (kad je trebalo da postavi nekog popa u primorje). Ne izmišljaj Srbe u njegovo doba. Sprpstvo je bio odomaćen izraz za hrišćanstvo, ne samo za pravoslavlje.

Bidon

@bjelop pa uzmi govore Petra I Petrovića koji je predvodio crnogorsku vojsku pred bojeve koje pominješ, pa ćeš vidjeti da kaže: “Vi znate da su se Turci od vazda bojali Crnogoraca, boje se srpskih vitezova… itd.