19 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraga proširena na Asadovog bliskog saradnika

Izvor: Džozef Asad

Društvo

Comments 0

Istraga proširena na Asadovog bliskog saradnika

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Detaljnijom analizom više naredbi za sprovođenje istrage može se nazrijeti da su osmorica stranih državljana koji su obuhvaćeni proširenom istragom u slučaju pokušaja terorizma bila u važnoj logističkoj misiji na teritoriji Crne Gore, piše Pobjeda.

Specijalno tužilaštvo donijelo je naredbu o spovođenju istrage protiv osam osoba zbog sumnje da su bili dio kriminalne organizacije koja je planirala terorističke napade u oktobru 2016. godine i da su počinili krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Naredba je, prema saznanjima lista, donijeta protiv bliskog saradnika Džozefa Asada - Jorama Friga (Yoram Frig) i još sedam stranih državljana: Ladisla Karbaljosa (Ladislao Carballos), Džona Džozefa Di Paola (John Joseph Di Paolo), Skota Rivasa (Schot Rivas), Horhe Mijara (Jorge Miyar), Mateosa Konstantinua (Matheos Constantinou), Runija Košabe Jukana Al Belatija (Roony Khoshaba Youkhan Al-Belaty) i Renija Košabe Jukana Al Belatija (Reny Khoshaba Youkhan Al-Belaty).

Pobjeda je u junu 2017. godine pisala kako je razotkrivena jedna akcija Asadove ekipe u Podgorici, kada su bili stacionirani u dvije kuće u Donjoj Gorici i Dajbabama.

Dvije kuće bile su zakupljene na tri mjeseca, a vlasnicima objekata je, kako je pokazala istraga, jedan niži funkcioner Demokratskog fronta za zakup isplatio 22.000 eura.

Dalja istraga je utvrdila da vlasnici kuća nijesu bili informisani ko će biti gosti, već im je samo rečeno da je riječ ,,o nekim strancima koji će doći da kratko o borave u Crnoj Gori“.

Pokazalo se da u Podgoricu nijesu pristigli „slučajni turisti“.

Prema izvorima iz specijalnog istražnog tima, utvrđeno je da je ekipa Džozefa Asada bila zadužena da, najkasnije do 10. oktobra, izradi detaljni plan evakuacije nakon planiranih dešavanja i okupljanja pristalica Demokratskog fronta ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Osim plana i šema komandnih mjesta, određene su i sigurne lokacije na kojima bi trebalo da se nađu ,,upućene grupe“, nakon što se izazove haos na ulicama Podgorice.

Crnogorski istražitelji su, u saradnji sa inostranim kolegama, ustanovili da je Asadova ekipa tada pripremala i instalirala posebne uređaje za vezu, koji su trebalo da obezbijede komunikaciju bez ometanja ili upada sa strane (prisluškivanja).

SPECIJALCI

Od osam stranih državljana obuhvaćenih naredbom za sprovođenje istrage, do sada je djelimično poznata uloga Jorama Friga, stručnjaka za tehnološke ,,kontraudare“ u specijalnim operacijama.

Sedmorica ostalih su, očito, bivši pripadnici više tajnih službi koji su povremeno bili angažovani od kompanije ,,Peregrini“, bivšeg operativca Džozefa Asada kojeg je svojevremeno angažovao Aron Šaviv, šef izborne kampanje Demokratskog fronta Joram Frig, je, kako su istražitelji utvrdili, dva puta boravio u Crnoj Gori, posljednji put 29. septembra 2016. 

Petnaestak dana pred izbore Frig je trebalo da obavi završne provjere terena, predviđenih lokacija i da završi instaliranje tehnoloških uređaja za ometanje praćenja. Džozef Asad je u Crnu Goru doputovao 10. oktobra 2016. godine.

Utvrđeno je da je, dok je boravio u Podgorici, kontaktirao Arona Šaviva koji je, kao šef kampanje Demokratskog fronta, vodio računa o političkim i marketinškim porukama Fronta. Da sve bude zanimljivije, Asad i Frig napuštaju teritoriju Crne Gore 16. oktobra oko 14 sati i, preko graničnog prelaza Božaj, odlaze za Albaniju, a iz Tirane dalje ka Istanbulu.

Prema još nepotvrđenim informacijama, u Tirani se Frig ,,oslobađa“ dijela opreme koju je nosio, kako bi mogao nesmetano da dalje putuje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR