11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SRPSKE VLADIKE SE MEĐUSOBNO KOMPROMITUJU: „Prljav veš” kulja iz SPC

Društvo

Tag Gallery
Comments 1

SRPSKE VLADIKE SE MEĐUSOBNO KOMPROMITUJU: „Prljav veš” kulja iz SPC

Autor: Antena M

  • Viber
Piše: Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom vodi sa sobom harmonikaša na liturgiju, naplaćuje bogosluženja, a na pitanje đe troši pare, svi imaju identičan odgovor: kocka! – tvrdi beogradski „Blic”.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević je član petočlanoga Sinoda SPC – „crkvene vlade” – i pripada frakciji episkopa bačkoga Irineja Bulovića, takođe člana Sinoda i njegova portarola. Uz Hrizostoma i Irineja Bulovića, te patrijarha Irineja Gavrilovića (koji je predśedavajući Sinoda), članovi Sinoda su i episkop šumadijski Jovan Mladenović i episkop kruševački David Perović.

Grupa Sinodu suprotstavljenih episkopa, predvođenih Amfilohijem Radovićem, ogradila se od saopštenja o radu Sabora SPC 9-18. maja. U pismu patrijarhu Irineju Gavriloviću, ocijenili su da je „Portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Sabora", zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutoga saopštenja”. Portparol je – episkop Irinej Bulović.

U prepisci Atanasija Jevtića i patrijarha SPC, čije smo izvode objavili, episkop bački Irinej je prepoznat kao „Cenzor” i da slovi kao „’budući patrijarh’, na čemu svakojako radi i pati se!” Atanasije je, između ostaloga, optužio patrijarha SPC da stoji iza aktivnosti episkopa Irineja Bulovića, kao i za „zamajavanje i zavaravanje i mene i Vas, pa i Sv. Sabora kome ste predśedavali! Jednostavno zato što Vaše pismo ne sadrži istinu, nego skrivanje istine i pokušaj da nas javno, a jevtino, obmanete”.

BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

Član Sinoda, episkop David Perović, uzvratio je kako episkopi, protivnici aktuelnoga Sinoda, navodno „špijuniraju saborske oce otvorenom linijom i putem žute-BLJUC štampe”, aludirajući na „Blic”.

„Blic” je nedavno za mitropolita Hrizostoma, člana Sinoda, objavio kompromitujuće izvode iz pisma „koje su uputili viđeniji Srbi s one strane Drine”, navodno Patrijaršiji SPC, a u kojem „mole da nešto učine i srede stanje na ovom prostoru u SPC, koja je bitna za opstanak Srba”.

„Svaka liturgija koju služi mitropolit Hrizostom košta oko 250 evra uz dodatnu isplatu za đakone, vozača, fotografe, čime svako bogosluženje jednu parohiju košta oko 500 evra. U posljednje vrijeme ukupni iznos se povećava jer sve ove pare idu vladici direktno u džep, plus za pratnju”.

„Vladika [Hrizostom] novac ne knjiži, a nema ni evidencije da mu je dat u parohijskim blagajnama”, tvrdi „Blic”.

U grupi onih episkopa SPC, koji su protiv Sinoda, uz Amfilohija i Atanasija Jevtića, nalaze se: budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović, diseldorfsko-njemački Grigorije Durić, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije Šibalić, zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović, mileševski Atanasije Rakita, itd.

Svi nabrojani episkopi (osim Grigorija Durića) su bili na „saborovanju” 15. juna pred Hramom u Podgorici.

Sinod SPC se, na drugoj strani, uprkos najavama da će to uraditi 26. juna – dosad nije javno izjašnjavao o usvajanju prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore!

Sinod SPC 26. juna o situaciji u Crnoj Gori

To je utoliko čudnije što se Sinod Ruske pravoslavne crkve našao pobuđenim da javno iznese stavove o najaktuelnijim crkvenim zbivanjima u Crnoj Gori.

Sinod Ruske crkve se srpskom propagandom obrušio na Crnu Goru

Sinod SPC početkom jula odlučio je da sa Pravoslavnoga bogoslovskoga fakulteta u Beogradu ukloni predavače: episkopa zapadnoameričkoga Maksima Vasiljevića i docenta Marka Vilotića, sekretara episkopa diseldorfsko-njemačkoga Grigorija Durića. Patrijarh SPC u prepisci sa Atanasijem Jevtićem tvrdi da „vladika Maksim i dalje srlja krivim putem”.

Sinod i-ili grupa episkopâ koja podržava Irineja Bulovića uzvraćaju i kontra-kompromitacijama. Zasad, pojavile su se u medijima fotografije episkopa diseldorfsko-njemačkoga Grigorija Durića koji je uslikan „u civilu” sa dvojicom svojih sveštenika tokom odmaranja i „ribarenja” u Dubrovniku.

Redistribuiran je i snimak iz 2017. episkopa raško-prizrenskoga i kosovsko-metohijskoga Teodosija Šibalića, koji je prisustvovao koncertu metal/pank bend „Mortal Kombat" tokom „Bir-festa” u Beogradu – u društvu i lijepih đevojaka je degustrirao pivo…

 

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Јоцо

Ух. Стварно је постало јадно читати ВЈ. Ево, само једна цртица. Теодосије је био на бир фесту јер је тамо био и сајам пива, а манастир Бањска код Звечана прави пиво. То су сви пренијели, а ВЈ прећутао. Ако се некоме не могу пришити морални проблеми - то је Теодосије. Какав промашај!