11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrapović: Građani da budu oprezni, vjerovatnoća da virus stigne kod nas se povećava

Društvo

Tag Video
Comments 0

Hrapović: Građani da budu oprezni, vjerovatnoća da virus stigne kod nas se povećava

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Nema mjesta panici u Crnoj Gori, poručeno sa presa Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. U regionu se pojavio koronavirus a kod nas je rizik i dalje umjeren. Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da se trenutno vrši nova procjena situacije a ministar zdravlja Kenan Hrapović ističe da se povećava mogućnost pojave virusa i kod nas. Upitan, da li je razmatrana zabrana javnih okupljanja, Hrapović je kazao da se situacija prati i da će, ako bude neophodno, ta mjera biti preduzeta.

Zdravstveni sistem je organizovan, funkcionalan i operativan da odgovori na sve izazove, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i tako ponovio zaključke sa sinoćne sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela.

"Nema mjesta panici", poručuje ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Rizik po zdravlje se smatra umjerenim. Vjerovatnoća da virus dođe u državu se povećava uprkos mjerama koje se sprovode", istakao je Hrapović.

Nivo rizika mogao bi da bude promijenjen u narednim danima, ukazuje direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

"Kako će se dalje razvijati situacija, vidjećemo. U Hrvatskoj imamo povećanje širenja virusa. Naša ekipa u Institutu trenutno vrši novu procjenu situacije", saopštio je Mugoša.

Mugoša kaže da je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom bilo 848 osoba koje su u Crnu Goru stigle iz ugroženig područja . Bilo je, kaže, nekoliko sumnjivih slučajeva, gdje se, dodaje, pokazalo, da sistem reaguje veoma brzo.

"Naš sistem je sačuvao zemlju da nema virusa. Izvjesno je da će se virus širiti, naš zadatak je da odložimo širenje virusa, a samim tim će biti lakša klinička slika. Broj osoba koje su pod kontrolom mijenja se iz sata u sat. Oko 80-ak ih je trenutno", kaže Mugoša.

Ugroženo područje koronavirusom je Kina odakle, prema najavama, uskoro stiže 400 radnika kompanije CRBC. Hrapović je kazao da CRBC mora da dostavi plan dolazaka. Svaki dolazak, dodaje, mora biti najavljen.

"Prije puta će biti u izolaciji 14 dana, u Crnu Goru dolaze sa nalazima pa su ovdje još 14 dana pod nadzorom. Za sada nema najava dolazaka", poručuje Hrapović.

Na pitanje kolika su opasnost putnici koji ovih dana stižu iz Italije, Mugoša kaže da na najmanji simptom rade testove.

Crna Gora trenutno ima 14 epidemiologa u Institutu koji se bave zaraznim bolestima, u ostalim gradovima oko 17 i u bolnicama.

"Ima ih dovoljno da mogu da obavljaju ovaj nadzor. Svaki pacijent dobija epidemiologa kojem se mora javljati dva puta dnevno", kaže Mugoša.

Novinare je zanimalo da li je na sinoćnoj sjednici razmatrana zabrana javnih okupljena.
Hrapović pojašnjava da Zakon popisuje određene mjere koje bi spriječile ili smanjile širenje virusa. Među njima su zatvaranje obrazovnih ustanova, zabrana javnih okupljanja, suspendovanje sportska dešavanja...

"Pratimo situaciju. Ukoliko to bude neophodno, preduzećemo i mjeru zabranu javnih okupljanja, i to isključivo zbog zaštite javnog inrteresa i zdravlja naših građana", istakao je Hrapović.

Jedan od zaključaka sa sinoćne sjednice je, kaže, da se narednih dana predlože još neke lokacije za karantin.

"Lokacija u Ulcinju ostaje, ali neće biti jedina, već ćemo narednih dana donijeti odluku o još nekim", kaže Hrapović.

Poziva građane da budu u povišenom stanju opreza i da se pridržavaju preporuka.

Ministar Hrapović kaže da će sve službe biti spremne, ukoliko se pojavi koronavirus. 

"Ako se pojavi zaražena osoba, sve službe će biti da odgovore zadatku - u prvom redu Infektivna klinika KCCG, a još neke će klinike unutar KC biti dodatno opremljene da bi odgovorile izazovu", kaže Hrapović.

Direktor Kliničkog centra Jevto Erković objašnjava su šatori koji su juče bili postavljeni zapravo bili dio vježbe, odnosno simulacija i da i u Italiji postoji veliki broj šatora.

"Nije bilo razloga za paniku postavljanjem šatora. Pravili smo simulaciju gdje se pokazala odgovornost KCCG. Nikako se šatori ne koriste za smještaj pacijenata, već za odlaganje opreme", kaže Eraković.

Našli su, kaže, tri rezervne klinike ukoliko bude potrebno, za zbrinjavanje pacijenata.

Uskoro će biti maski u apotekama, trenutno ih čekaju od dobavljača, kaže Mugoša.

"Maske treba da stave oni koji imaju neki vid prehlade ili simptome prehlade, ne poručuje se da masku nose zdravi", kaže Mugoša.

KCCG ima akcioni plan prijema pacijenata i kako postupati sa eventualnim prijemom zarazenih pacijenata, kazao je Erakovic.

Mugoša kaže da testova ima dovoljno.

"Imamo dovoljno testova za krv, preko hiljadu. Nadam se da neće biti potrebe da ih koristimo", kazao je Mugoša i dodao da test traje od dva do četiri sata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR