9 °

max 13 ° / min 1 °

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

15° / 3°

Subota

04.04.

18° / 8°

Nedjelja

05.04.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 7°

Utorak

07.04.

20° / 5°

Srijeda

08.04.

20° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čirgić: Društvo ne smije da se navikava na slučajeve poput Rakočević

Društvo

Comments 35

Autor: Antena M

  • Viber

Čirgić: Društvo ne smije da se navikava na slučajeve poput Rakočević

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić reagovao je na jučerašnje pisanje Ksenije Rakočević.

Reagovanje prenosimo integralno:

Fakultet za crnogorski jezik i književnost visokoškolska je i naučno-istraživačka ustanova koja je svojim desetogodišnjim radom postigla rezultate koji su prepoznati ne samo u Crnoj Gori no i mnogo šire od našega regiona. Da je s radom našega Fakulteta upoznata ne samo domaća laička i stručna javnost no i oni nedobronamjerni i neznaveni, potvrdila je više puta na svome fejsbuk profilu izvjesna Ksenija Rakočević. Ni ovoga se puta, kao ni dosad, ne bismo osvrtali na njezinu besprizornu pisaniju da nije uvrijedila desetine renomiranih domaćih i inostranih stručnjaka, živih i počivših, svojom bijednom postavkom kojom uveseljava raznorazne „građanski orijentisane“ kriptočetnike.

Naime, osoba koja se predstavlja kao saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore, osoba koja śedi u komisijama Ministarstva kulture i odlučuje o finansijskoj potpori za štampu knjiga pristiglih na konkurs toga Ministarstva, osoba koja je doktorand dekanice Filološkoga fakulteta UCG, osoba čiji doktorski rad u cjelosti desetinama hiljada eura stipendira Ministarstvo nauke itd. obznanjuje svoju morbidnu želju da izdanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost reciklira u toaletni papir. Među autorima tih izdanja i oni su stručnjaci koje bi znavenome filologu bila čast i „u put da ih sretne“.

Javnosti radi – Fakultet je izdavač ljudima časne uspomene, koji su cjelokupan svoj rad utkali u emancipaciju crnogorskoga društva, poput Radoja Radojevića, Danila Radojevića, Vojislava P. Nikčevića, Radoslava Rotkovića, Milorada Stojovića, Slobodana Tomovića, Krsta Pižurice, te onima koji i danas emancipuju ovo društvo poput Milenka A. Perovića, Milorada Nikčevića, Vukića Pulevića, Novaka Kilibarde, Žarka Martinovića, Božidara Šekularca i dr. Najznačajnija svjetska imena u svojim strukama poput Dejvida Kristala, Marka Grinberga, Stjepana Damjanovića, Josipa Silića, Radoslava Katičića, Milivoja Solara, Terija Igltona i dr. svoje su knjige ili studije publikovala pod logom Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Moralni dug prema tim ljudima obavezuje nas na javnu reakciju na pomenutu fejsbuk postavku.

Vjerujemo da u Crnoj Gori nema dobronamjerne osobe koja bi prijedlog za reciklažu izdanja renomiranih autora u toaletni papir pravdala slobodom govora. Istina, svako je slobodan govoriti i misliti što hoće. I u pravu je Bogić Rakočević kad veli da ovo nije 1948. godina. No ako se javnosti i kolektivu FCJK želio izvinjavati zbog javnih besprizornosti svoje punoljetne kćeri, onda je i dosad bilo mnogo povoda za to.

Na kraju želimo potcrtati ovo. Osoba Ksenija Rakočević apsolutno je nebitna i za Crnu Goru i za Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Ali se ne može nebitnom smatrati činjenica da je takva osoba nosilac stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke, da takva osoba prosuđuje o tome koju će knjigu podržati za štampu Ministarstvo kulture, da takva osoba dobije priliku da edukuje crnogorsku mladost.

Moramo se zapitati đe to hrli naše društvo ako takav status uživaju osobe koje bi montenegristiku reciklirale u toaletni papir i đe to hrli naše društvo ako novinarka RTCG Nevenka Ćirović bodri tu osobu da obezbijedi reciklažu i za komšiluk. Nadamo se da će oni koji od njih prave stručnjake ośetiti stid pred sablažnjenom javnošću. Crnogorsko društvo ne smije se navikavati na takve slučajeve. U suprotnom, neće nas uništiti ni korona ni strani plaćenici. Biće nam dovoljna naša zla pamet!

 

 

 

Komentari (35)

POŠALJI KOMENTAR

Laki

Nemojmo se zavaravati, društvo nije moguće izliječiti od ovakvih ili nekakvih timura tmurnih. Prosto, nema cjepiva za ljudski nesojluk i to je to. Sreca pa za njih postoji prirodni karantin - fejsbuk njihovi prijatelji, in4s i slične štenare.

Realista

Profesore svaka Vam je na mjestu!

Djuro Vučinić

Ne brini,učinjemo je da se društvo navikne. Da se društvo nije naviklo na ovakve slučajeve,nebi baš u prosvjeti imali slučajeve štrumfete i pjevanije" ne damo svetinje! Dovoljno je postavit pitanje...jesu li intelektualno Javni tužioci sposobni da prepoznaju društvenu štetu?