22 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Na Biotehničkom fakultetu akreditovano osam master programa

Društvo

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Marković: Na Biotehničkom fakultetu akreditovano osam master programa

Na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore je reformom studija 2017. godine i implementacijom trostepenog modela studiranja (3 + 2 + 3) akreditovano ukupno osam master studijskih programa. Ove godine se upisuje prva generacija master studenata po reformisanom modelu studija koje će biti besplatne.

Dekanka fakulteta Božidarka Marković navodi da je riječ o akademskim master programima: Voćarstvo, vinogradrstvo i vinarstvo, Ratarstvo i povrtarstvo, Zaštita bilja i  Tehnologije u animalnoj proizvodnji, dva interdisciplinarna master akad emska programa Agrobiznis i ruralni razvoj i Bezbjednost hrane i dva primijenjena master studijska programa  Kontinentalno voćarstvo i  ljekovito bilje u Bijelom Polju i Rasadničarstvo u Baru.

„Ineteresovanje za upis dvogodišnjih master studija pokazuju skoro svi studenti koji ove godine zavšavaju osnovne studije po reformisanim programima, kao i dio studenata koji su završili osnovne ili specijalističke studije po starom modelu studiranja“, kazala je Marković.

Dobrom interesovanju, ističe ona, naročito doprinosi činjenica da su studije besplatne.

Prohodnost za upis na master studijske programe imaće, kako je pojasnila, studenti sa završenim osnovnim studijama na Biotehničkom fakultetu ili drugim srodnim fakultetima sa  minimum 180 ECTS.

„Za upis na master studije organizovaće se polaganje prijemnog ispita u obliku pismenog testa iz dvije do tri ključne naučne oblasti koje su od posebnog značaja za određeni studijski program. Rezultati ostvareni na prijemnom ispitu nosiće  do 50% ukupnog broja poena, a drugih 50% poena činiće rezultati ostvareni na osnovnim studijama iskazani kroz indeks uspjeha“, rekla je Marković.

Na Fakultetu, dodaje ona, uskoro će početi i priprema pitanja i materijala za prijemne ispite, a o predlogu broja studenata za upis na dvogodišnje master studije u okviru već dobijene licence, Vijeće fakulteta tek treba da se izjasni. 

„Osim dvogodišnjih master studija Biotehnički fakultet će i ove godine, shodno odlukama Univerziteta Crne Gore, organizovati upis i na  jednogodišnje magistarske studije i postdiplomske specijalističke studije koje se organizuju po starom programu studiranja.  O predlogu broja studenata za upis na ove studije Vijeće Fakulteta, takođe, tek treba da se izjasni“, saopštila je Marković.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR