10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povreda groba ili potkopavanje temelja države

Društvo

Comments 4

Povreda groba ili potkopavanje temelja države

Autor: Antena M

  • Viber

Vijest da je sudija za istrage pustio Luku Vojvodića da se brani sa slobode, utisak je, uznemirila je javnost taman koliko i vandalski čin lomljenja spomen-ploče na Ravnome lazu, u Piperima, što ga je taj 18- godišnjak, kako se sumnja, počinio za vikend.

A, baš je tu uznemirenu i ozlojeđenu javnost istražni sudija morao da uzme u obzir i produži pritvor Vojvodiću, vodeći računa o njegovoj bezbjednosti - saglasno je nekoliko istaknutih pravnika, od kojih je Antena M zatražila komentar odluke sudije za istrage.

Zbog specifičnosti slučaja zamolili su za anononimnost, ali su zbog njegovog društvenog značaja prihvatili da nam daju svoje pravno mišljenje.

Naši sagovornici saglasni su da tek navršeno punoljetstvo nije moralo da bude razlog za ukidanje pritvora, jer se ta mjera određuje i starijim maloljetnicima.

Takođe, zbunjuje ih mišljenje da osumnjičeni za lomljenje spomen-ploče podignute u čast donošenja odluke za podizanje Trinaestojulskog ustanka, neće ponoviti krivično djelo!? Podsjećaju da je Vojvodić, prema saopštenju policije, i prije pokazivao sklonost ka ponašanjima iz iste grupe krivičnih djela: uništavao je javne površine crtanjem trobojki i kao učesnik litija ometao policiju u vršenju službene dužnosti.

Činjenica da je osumnjičeni priznao izvršenje krivičnog djela, sama po sebi ne znači mnogo, jer priznanje, kako je dao, može da povuče. Zato sudija za istrage nije smio da se osloni na Vojvodićev iskaz. To, kažu naši sagovornici, stavlja pod upitnik i ocjenu sudije da Vojvodić ne može da utiče na svjedoke.

Naglašavaju da je obaveza sudije za istrage utvrđivanje svi bitnih činjenica: i onih koje terete osumnjičenog i onih koje mu idu u prilog.

No, ono što svi vide kao najspornije je tužilačka kvalifikacija da je posrijedi krivično djelo povreda groba!? Bez poznatog motiva za lomljenje spomen-ploče teško je precizno odrediti koje krivično djelo jeste počinjeno, ali povreda groba sigurno nije, jer groba ispod spomen obilježja - nema.

Do ovog trenutka nemamo informaciju da li je tužilaštvo uložilo žalbu na Rješenje sudije za istragu.

U međuvremenu, slučaj je postao predmet partijske polemike.

DPS je puštanje Luke Vojvodića iz pritvora okarakterisala kao nedopustivo, jer je rušenje spomenika fašizam i udar u temelje Crne Gore. DF se pridružio osudi djela za koje je Vojvodić osumnjičen, ali je u parlamentu rečeno da je njegovo priznanje iznuđeno silom, a sa istovjetnom tvrdnjom oglasila se i porodica Luke Vojvodića.

Udruženje sudija u svom je saopštenju ocijenilo da je poslanik DPS-a Nikola Rakočević ozbiljno narušio integritet, profesionalnost i ugled suda.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Izgleda nema Zakona za ovo nedijelo,tek kad se donese Zakon koji zabranjuje promovisanje i dijelovanje nacistickih i fasistickih pokreta i udruzenja gradjana.Jednostavno prepisati iz Njemackog zakonodavstva,i to je to prica je zavrsena!

Đoko Orlandić

Samo u CG tzv mediji objavljuju izjave porodice optuženih da nijesu krivi, uz tvrdnj "majke mi". Sada se u to uključiše i poslanici, Radunović Ne bi me čudilo da se Radunović oglasi, u smislu zvala majka pucača na Zvizera i tvrdi da nije kriv, već da je u Ukraj. bio tursitiči i smješta mu MUP CG.

Šćepan

Trebalo bi da su poučne greške, da se u sistemu otkriju neznanje i namjera...legitimacija u svakom smislu. Volimo te Crna Goro!