9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte atmosferu sa Cetinja: Nema te mace koja može uništiti FCJK

Izvor: Žana Barović Foto

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 10

Pogledajte atmosferu sa Cetinja: Nema te mace koja može uništiti FCJK

Autor: Danijela Jovanović

  • Viber

Ispred zgrade bivšega Ministarstva kulture veliki broj građana se okupio u cilju pružanja podrške FCJK zbog kontinuiranih pritisaka koje ova visokoškolska ustanova trpi od aktuelnog režima.

Momčilo Zeković se obratio okupljenima navodeći da su crnogorske knjige i autori marginalizovani.

"Objavljivane su knjige skoro pa ilegalno. Ignorisani su autori, u prvom redu od naših, koji ne vole da štrči niko drugi do njih samih. A spore se da su naši, đe su ti momci dobri i pošteni?", pitao je on.

“Nećemo više čekati da oni koje ste doveli unište puteve našeg identiteta. Mi se ne bojimo, svoje volimo, čitaće nas kako zborimo", poručio je on.

Boban Batrićević je poručio da je FCJK tvrd materijal.

"Nema te mace koja ga može uništiti", poručio je on. 

"Ono što je za slobodarsku Crnu Goru Cetinje, to je za crnogorsku književnost FCJK", kazao je Aleksandar Radoman.

Na kraju se okupljenina obratio sam dekan Adnan Čirgić.

"Između nas i Vesne Bratić ne može postojati kompromis ni saradnja jer oni ne priznaju naš jezik i našu kulturu. Između nas i njih stoji nepremostivi jaz. Mi želimo društvo evropskih vrijednosti, oni majku Rusiju. Mi želimo naše crnogorske svetinje, oni svetosavlje. Fakultet su osnovali oni koji su se borili za ravnopravnost crnogorskog jezika od 68-e na ovamo. Na našoj je strani fillološka javnost koja se zgražava nad ovim dešavanjima. Probala je aktuelna ministarka da nas zastraši medijski, lažnim prijavama, finansijskom blokadom, pa im ni to nije bilo dovoljno nego su ukinuli stražarsku službu. Ko zna čime još će se truditi da nas pritisnu. Zato pozivamo Vesnu Bratić da se batali pritisaka na FCJK. Previše je truda uloženo u ovu ustanovu da bi je prepustili Vučićevim pionima za jednokratnu upotrebu", kazao je on i dodao:

"Pozivam Vesnu Bratić da se batali prtisaka, juče je uplatila septembarsku ratu, do kraja neđelje uputićemo joj zahtjev i za preostale rate, ne uplati li preostale rate u naredne dvije neđelje i ne vrati li ministar Spajić zakonom zaštićenome kulturnome dobru sekjuriti službu, vidimo se na još masovnijem protestu u Podgorici", kazao je on.

 .

Podsjetimo, nakon tromjesečne finansijske blokade i ukidanja stražarske službe prosvjetari, na čelu sa dekanom prof.dr Adnanom Čirgićem, pozvali su građane da iskažu nezadovoljstvo vaspitnim mjerama koje Vlada primjenjuje na FCJK.

Nakon što su iz FCJK najavili protest i pozvali građane da ih podrže, resor MPNKS koji predvodi Vesna Bratić, juče je uplatio zakonsku ratu za septembar, želeći da demantuju navode dekana Čirgića, ističući da neće učestvovati u podlim političkim igrama.

FCJK je, međutim, ostao nepokolebljiv u namjeri da upozna javnost sa nemuštim i kvarnim atakom MPNKS na crnogorsku kulturu, a naročito jezik i književnost.

"Kod nas se knjige čitaju Zdravko. FCJK ne moš pomjerit... Što ste na nas digli SPAJKU?... Vratite nam stražare..."

Ovo su samo neke od protestnih poruka koje okupljeni građani poručuju aktuelnoj Vladi.


.

.

Kako javljaju reporteri Antene M, okupio se veliki broj građana, a atmosfera je upotpunjena i muzikom.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

Aktuelna vlast se razvlači kao slina, ne bi da se odreknu privilegija, a sami su svjesni da ne funkcionišu. Jedino funkcioniše urušavanje Crne Gore, što će se po zakonu neumoljive karme inspiratorima žestoko vratiti, ali njima nepopravljivo i zanavijek.

No pasaran!

Da nam nije ovijeh časnih ljudi, ne bi znali u kojoj smo državi! Da je vječna Crna Gora! Živio FCJK!

Lovćenac

Ne dajte se braćo! Uz vas smo sada i zanavjek.