19 °

max 28 ° / min 18 °

Srijeda

25.05.

28° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 18°

Petak

27.05.

29° / 18°

Subota

28.05.

29° / 19°

Nedjelja

29.05.

26° / 14°

Ponedjeljak

30.05.

17° / 13°

Utorak

31.05.

22° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Belveder je srušio Vladu Zdravka Krivokapića; Vlahović: Pokrenuti parlamentarnu istragu; Martinović: Za Abazovića zvona ne zvone

Izvor: Antena M

Društvo

Comments 0

Vujović: Belveder je srušio Vladu Zdravka Krivokapića; Vlahović: Pokrenuti parlamentarnu istragu; Martinović: Za Abazovića zvona ne zvone

Autor: Mia Zeković

  • Viber
Konferencija "Belveder 2021 - uzroci i posljedice" koju su organizovali Crnogorski helsinški odbor i Pobjeda posvećen je razmatranju događaja sa Belvedera 4. i 5. septembra 2021, kao i pregledu činjenica o tome kakav je trag ovaj događaj ostavio na crnogorsko društvo i politiku.

U okviru prvog panela konferencije, sagovornici su se fokusirali na susret premijera Dritana Abazovića sa patrijarhom Crkve Srbije Porfirijem. Profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović okarakterisao je ovaj događaj kao potrebu Abazovića da ima intenzivne odnose sa Crkvom Srbije.

 

"Ako to povežemo sa onim što se dešavalo sa formiranjem Vlade Zdravka Krivokapića, upravo pod Ostrogom, onda bismo ovo mogli nazvati vladom kontinuiteta. Međutim, ja vjerujem da ovo nije Vlada kontinuiteta i da joj treba dati šansu", kazao je Vujović.

Vujović smatra da ovaj događaj nije dobar za Abazovića, jer je on neko ko predstavlja sve građane Crne Gore, a da svakako nosi posljedice i po našu državu. Kako kaže, zabrinjavajuće je što je Abazović odabrao da njegova prva zvanična posjeta bude baš posjeta patrijarhu Crkve Srbije, čiji je prijem sam zatražio, pritom na teritoriji Crne Gore.

"Sasvim bi bilo legitimno da je Porfirije zatražio prijem kod Abazovića, gdje bi ga on primio na šta apsolutno ima pravo. Međutim, ovakva slika je dosta čudna i kao što sam rekao, zabrinjavajuća", potvrđuje Vujović.

"Nameće se ideja da je Crkva Srbije iznad Crne Gore po svim pitanjima"

Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora i ambasador Miodrag Vlahović vjeruje da je takav Abazovićev potez samo nametanje ideje da je Crna Gora potčinjena Crkvi Srbije. 

On dalje naglašava da prisustvo ministra pravde Marka Kovača i ministra za ljudska i manjinska prava Fatmira Đeke ovaj scenario čini još gorim jer je onda ova posjeta dobila karakter zvanične posjete državne delegacije patrijarhu Crkve Srbije. 

"Crnogorski premijer da u Crnoj Gori bude gost sveštenom licu, pa to je više nego zabrinjavajuće", izričit je Vlahović.

"Za Abazovića ne zvone zvona, dočekan kao običan građanin"

Advokat Nikola Martinović kaže da su vjerske zajednice u Crnoj Gori neravnopravne te da Crkva Srbije ima najpovlašćeniji status i da je upravo ona posvećena formiranju vlada u Crnoj Gori.

Posjetu premijera suverene države jednom crkvenom poglavaru, kako kaže, treba da isprati određeni protokol, koji u ovom slučaju nije sproveden.

"Kada osoba od velike važnosti, neka državna ličnost, političar, zvanično dolazi u posjetu crkvenom objektu ili u ovom slučaju patrijarhu, Crkva Srbije ima tu tradiciju da zvoni, kako bi najavila njegov ili njen dolazak. Međutim, to u slučaju ove posjete nije bilo tako, pa možemo zaključiti da su Abazovića dočekali ne kao premijera, već kao običnog građanina", objasnio je Martinović na panelu koji je vodila novinarka Tamara Nikčević. 

Belveder - odgovor građana na frustracije 

Upitan da prokomentariše događaje na Belvederu 4. i 5. septembra 2021, Zlatko Vujović je rekao da je Belveder reakcija na sve dotadašnje prilike koje su isfrustrirale crnogorske građane, koji su se uplašili da bi moglo doći do momenata sličnih onima iz 90-ih godina prošlog vijeka. 

Kako kaže, neriješeno pitanje crkve svakako da jeste jedan od okidača, ali za to veliku odgovornost prebacuje na Demokratsku partiju socijalista.

"Očigledno da je pogrešna procjena DPS bila da treba stalno održavati mirne odnose i veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom tada na čelu sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, međutim za sve to vrijeme SPC je jačala. No i kompromitacija DPS-a doprinijela je izgubljenom povjerenju", ističe Vujović.

On smatra da je najveća politička posljedica Belvedera krah Krivokapićeve vlader, jer, kako tvrdi, da se Belveder nije desio, i danas bi trajala vlada Zdravka Krivokapića.

Potrebno je pokrenuti parlamentarnu istragu

Ambasador Vlahović vjeruje da su događaji na Belvederu nešto što se mora ispitati i da je krajnje vrijeme da to nova Vlada pokrene. On smatra da je mehanizam parlamentarne istrage nešto što u ovom slučaju treba primijeniti jer događaji koji su obilježili 4. i 5. septembar 2021. mogli su da dovedu do građanskog sukoba.

Martinović se usaglasio sa procjenom Vlahovića, kazavši da to treba da se desi, ali da nije siguran u spremnost poslanika da to zaista i učine. 

"Dosadašnji metod DPS-a kojim su rješavali pitanja gurajući ih pod tepih, svakako da više ne radi, jer kada stvari gurate pod tepih one postaju samo sve veće. Mislim da je sada pravo vrijeme da vidimo gdje smo tačno i da razmotrimo šta se tačno dešava", tvrdi Martinović.

Kako kaže, Crkva Srbije je ekspozitura srpske države. On vjeruje da je potrebno edukovati mlade naraštaje da sve kritički preispituju i sumnjaju u sve, pa i u popove.

"Treba sumnjati u popove, jer je apsurdno da predstavnici religijske zajednice dođu helikopterima, mercedesima i ostalim blindiranim autima, a da zatim vjernike uče da treba da pješače od Bosne do Nikšića", pojašnjava Martinović.

Postoji li opasnost da se Belveder svede samo na lokalnu priču?

Panelisti su jasni da Belveder nije i nikada ne može biti samo lokalna priča. Vjeruju da ovaj događaj ima itekako širi kontekst i da je potrebno s pažnjom odnositi se prema njemu. 

Vujović je, komentarišući situaciju sa zamjenikom komandira PTJ Petrom Kneževićem, kazao da je potrebno poštovati prezumpciju nevinosti ali da je neprihvatljiva izjava Abazovića koji kaže da institucije u Crnoj Gori time ne treba da se bave.

"Činjenica je da predsjednik Vlade ne smije da vrši uticaj na tužilaštvo, a ovom izjavom upravo to radi. Test za ovu Vladu će upravo biti da dokažu da li su pred zakonom zaista svi jednaki", kaže Vujović.

Vlahović naglašava da je Belveder priča od velike važnosti i širokog konteksta za Crnu Goru, ali kritikuje jedan segment obilježavanja 9. maja. 

On tvrdi da 9. maj svakako jeste potvrda istorijske važnosti Belvedera, ali da je na ovom događaju nedostajalo da se čuje glas i nekog iz Srbije, zatim nekog katolika, bošnjaka. Tu, prije svega, misli na Nenada Čanka koji se ponudio da se obrati prisutnima. Međutim, organizatori nijesu to uvrstili u agendu događaja.

"Otvorenost naše kulture je naše bogatstvo i naš ponos, to bi tako trebalo da bude. Zato događaje ne treba svojatati i biti isključiv", nadovezuje se Vujović.

Vujović je zaključio da je ključni zadatak ove Vlade da odblokira evropski put napretka Crne Gore. Kako kaže, ako se to ne desi najdalje do avgusta, odnosno ukoliko na tom polju ne bude pomaka, ova Vlada bi trebalo već tada da završi svoju misiju, jer bi bilo očigledno da ne može da je ispuni. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR