9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

13° / 10°

Subota

10.12.

13° / 12°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

9° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 4°

Srijeda

14.12.

9° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN centar: Nasilje koje su isprovocirale kleronacionalističke grupe u NK, direktna posljedica štetočinskog djelovanja Abazovića

Društvo

Comments 1

PEN centar: Nasilje koje su isprovocirale kleronacionalističke grupe u NK, direktna posljedica štetočinskog djelovanja Abazovića

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Crnogorski PEN centar osudio je danas nasilje prouzrokovano djelovanjem velikosrpskih ekstremističkih kleronacionalističkih grupa i prekomjernom upotrebom sile Uprave policije u Nikšiću.

Kako naglašavaju, na veličanstvenu proslavu najznačajnijega državnoga praznika, Dana državnosti, u Nikšiću, okončanu bez incidenta i u duhu promocije antifašizma kao jedne od najznačajnijih tekovina savremene Crne Gore, śenu je bacila organizovana akcija velikosrpskih ekstremista, koji su uz asistenciju policije, izazvali incident i doveli u opasnost sigurnost i živote mirno okupljenih građana svih generacija. 

 „Snimci iz Nikšića svjedoče da je policija dozvolila grupi ekstremista – koji su pjevali šovinističke pjesme, klicali Srbiji i Rusiji, na majicama nosili obilježje ruske agresije na Ukrajinu – znak Z, i mahali trobojkama, uključujući i državnu zastavu Srbije – da se nesmetano kreću i približe građanima koji su se nalazili na trgu, đe su proslavljali dan ustanka protiv fašizma“, navodi se u saopštenju PEN centra.

Kako dodaju, činjenica da policijanije preventivno reagovala već je dozvolila ekstremističkoj grupi da dođe u direktni kontakt s okupljenim građanima, kao i prekomjerna, brutalna upotreba sile koja je od strane policije uslijedila upravo prema građanima koji su proslavljali Dan državnosti, ne ostavljaju dileme sumnji da je riječ o organizovanoj provokaciji u čijoj realizaciji su učestvovale ne samo ekstremističke crkvene organizacije, već i djelovi policije. 

„Odgovornost za nasilje koje se dogodilo u Nikšiću ne može izbjeći načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljub Peković, ali ni ministar policije Filip Adžić, zbog čega od nadležnih zahtijevamo njihovu hitnu smjenu“, napominju oni.

 Nasilje koje su isprovocirale ekstremističke kleronacionalističke grupe u Nikšiću, kako napominju, direktna je posljedica neodgovornog i štetočinskog djelovanja aktuelnoga crnogorskog premijera Dritana Abazovića. 

„Događaji u Nikšiću dio su iste kampanje u kojoj je Abazovićeva Vlada izglasala akt prema kojemu je cjelokupna kulturno-državna baština tretirana kao vlasništvo Beogradske patrijaršije, kao ključnoga nosioca proruske i velikosrpske politike u Crnoj Gori, kao i kampanje medija povezanih s Abazovićem s ciljem kriminalizacije Crnogoraca. Konačno, dio te orkestrirane kampanje je i Abazovićev sramni govor u Potočarima, kojim je negirao genocid i time ogolio svoju politiku relativizacije zločinačkog velikosrpskog projekta u susret njegovim novim ekspanzionističkim akcijama u regionu“, napominju iz PEN-a. 

 Dodaju da je svojim djelovanjem s pozicije premijera Abazović je za kratko vrijeme uspio da onemogući ubrzavanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, podstakne velikosrpske ekstremističke grupe na provokacije i nasilje, svojim izjavama osramoti Crnu Goru u očima zapadnih partnera te isprovocira produbljivanje podjela i destabilizaciju zemlje. 

„Preduslov za stabilizaciju društvenih prilika i okretanje Crne Gore prioritetima izgradnje pravne države i otvorenoga društva u ovom je trenutku Abazovićeva neopoziva ostavka. Pozivamo stoga Dritana Abazovića da podnese ostavku na mjesto premijera i vrati mandat Skupštini koja ga je izabrala“, ističu oni.

Istovremeno, pozivaju sve aktere političkoga života da doprinesu smirivanju uzavrelih strasti i da u atmosferi mira i tolerancije otvore dijalog o pitanjima koja opterećuju crnogorsko društvo, imajući u prvome redu u vidu nacionalne interese i jasno deklarisani stav crnogorskih građana da snažno podržavaju jačanje građanske, sekularne i pravne države te pristupanje Evropskoj uniji.

     

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vule

Djeluju sinhronizovano Abazovic, Tvrdos, Nocni vukovi i neki diplomatski krugovi....hehe