7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dukljani posjetili plavu grobnicu Crnogoraca, simbol hrabrosti i žrtve za slobodu Crne Gore

Društvo

Tag Gallery
Comments 3

Dukljani posjetili plavu grobnicu Crnogoraca, simbol hrabrosti i žrtve za slobodu Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Nevladina organizacija "Dukljani" posjetila je 28. maja luku Šendin (Medova) u Albaniji, koju mnogi znaju kao plavu grobnicu crnogorskih junaka. Ova posjeta predstavlja, kako su naveli, značajan korak u promociji i očuvanju crnogorske kulture.

Na Badnje jutro 1916, brod Brindizi koji je prevozio crnogorske dobrovoljce iz Sjeverne Amerike prema Crnoj Gori, udario je u podvodnu minu i odnio u smrt 389 crnogorskih junaka. Ova tragična nesreća duboko je utisnuta u kolektivno pamćenje Crnogoraca i postala simbol hrabrosti i žrtve za slobodu Crne Gore.

Posjeta "Dukljana" Medovi ima izuzetno emotivno značenje i simboliku. Njen cilj je odavanje počasti hrabrim junacima koji su se odazvali pozivu kralja Nikole i dali živote za odbranu domovine. Njihova hrabrost i žrtva prenose se kroz generacije, inspirišući Crnogorce da cijene svoje nasljeđe i baštine kulturu sjećanja na borbu, istrajnost i odanost crnogorskog naroda, naveli su u saopštenju.

Tokom posjete, delegacija "Dukljana" položila je vijenac u znak dubokog pijeteta i poštovanja prema svim žrtvama koje su pale u odbrani slobode Crne Gore. Ova ceremonija ima za cilj, kako su objasnili, očuvanje uspomene na hrabre junake i iskazivanje zahvalnosti njihovim porodicama i svim Crnogorcima koji su iskusili bol gubitka tokom tih teških vremena..

"Dukljani" nastavljaju sa predanim radom u promociji crnogorske kulture i sporta, s fokusom na njegovanje tradicionalnih vrijednosti i podizanje svijesti o bogatom nasljedu. Ova posjeta ističe važnost očuvanja kulturnog identiteta Crne Gore i podsjeća na hrabrost i žrtvu koju su Crnogorci pružili za slobodu svoje domovine.

"Pozivamo sve institucije, organizacije i pojedince da podrže očuvanje crnogorske kulture i da se pridruže naporima "Dukljana" u promociji i njegovanju bogate istorije Crne Gore. Samo zajedničkim djelovanjem možemo osigurati da se vrijednosti hrabrosti, odanosti i slobodarskog duha prenesu na buduće generacije"naveli su iz NVO Dukljani.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Svaka čast Dukljani, slava im i hvala!!!

gagi

Svaka vam čast što ste odlaskom u Medovu posjetili i položili vijenac u plavu grobnicu hrabrih Crnogoraca koji su pohrlili da brane svoju domovinu u to vrijeme i iz tolike udaljenosti. Naprotiv razmišljam potajno dali bi išta moglo natjerati današnje Crne Gore na toliku žrtvu. Upamet se građani CG zadnja je ura za odbranu obraza časti i junaštve e ostasmo bez domovine CRNE GORE. Imajmo hrabrosti odbranimo CG od popova SPC-klero- nacionalističke sekte. Da je vječna naša CG.