22 °

max 32 ° / min 21 °

Srijeda

19.06.

32° / 21°

Četvrtak

20.06.

36° / 23°

Petak

21.06.

34° / 23°

Subota

22.06.

35° / 25°

Nedjelja

23.06.

33° / 24°

Ponedjeljak

24.06.

32° / 23°

Utorak

25.06.

32° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Unaprijed sam osuđena i predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama

Izvor: Facebook

Društvo

Comments 2

Popović: Unaprijed sam osuđena i predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

"Sve navode u medijima koji se tiču mog izbora i rada kao direktorice škole smatram neosnovanim, nemoralnim i neutemeljenim. Unaprijed sam osuđena, predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama", tvrdi direktorica podgoričke Osnovne škole “Pavle Rovinski” Nataša Popović.

Prosvjetni inspektor koji je kontrolisao rad Popović, kako je objavljeno prije četiri dana u medijima, predložiće njeno razrješenje jer je tokom nadzora utvrdio da postoji zloupotreba položaja i povreda radne obaveze

Reagovanje Nataše Popović prenosimo u cjelosti:

"Povodom više novinskih natpisa i poziva novinara u prethodnom periodu, smatram potrebnim demantovati navode koji su u tom periodu objavljivani, te Vas molim da ovo moje reagovanje prenesete u cijelosti.

Od početka preuzimanja v. d. mandata direktorice OŠ ,,Pavle Rovinski“, zatim i kao direktorice škole, vršen je kontinuirani pritisak od određenih struktura. Sve to je rađeno sa ciljem, po mom uvjerenju, produženja mandata dotadašnje direktorke, koja je takođe konkurisala za novi mandat.

Sve navode u medijima koji se tiču mog izbora i rada kao direktorice škole smatram neosnovanim, nemoralnim i neutemeljenim.

Dana, 16. 11. 2023. godine u ,,Vijestima” je objavljen tekst sa sadržinom zapisnika prosvjetnog inspektora Boška Lazarevića, prije nego sam se i sama upoznala sa istim. Iz pomenutog teksta već sam unaprijed osuđena, predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama.

Naime, osnov za moje razrešenje koji inspektor navodi u svom zapisniku je navodno zapošljavanje mimo zakona od strane odgovornog lica, tj. mene kao direktorice škole. Ovo apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju, već je istina sljedeća:

Dana, 1. 3. 2023. godine dolazim kao v. d. direktora škole i zatičem brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Ustanove. Jedna od nezakonitosti je da, nakon odlaska nastavnika istorije i geografije, Slobodana Savovića, sa radnog mjesta u oktobru 2022. godine, bivša Uprava, tj. tadašnja direktorica škole, ne raspisuje konkurs za te slobodne časove. Naime, za jedan dio tih časova (10 časova) potpisuje se svaki mjesec Ugovor o radu, a preostali dio časova nastavnici istorije i geografije dijele međusobno. Sve ovo je suprotno Zakonu, a interesantno, stavlja se meni na teret i navodi se kao osnov za moje razrješenje, iako je to stanje koje sam ja zatekla stupajući na dužnost u martu 2023. godine. Ističem da sam zbog ove nezakonitosti, odmah po saznanju, uputila zahtjev Ministarstvu prosvjete za dobijanje saglosnosti za raspisivanje konkursa za to slobodno radno mjesto, a nakon toga i za 10 slobodnih časova geografije.

Još jedna nepravilnost koja se u nalazu prosvjetnog inspektora Boška Lazarevića i medijima, meni stavlja na teret, a nema osnova za to, jeste izbor predstavnika Savjeta roditelja za člana Školskog odbora, koji je po nalazu inspektora izabaran suprotno pozitivnim propisima.

Činjenica je da je taj izbor izvršen 7. oktobra 2022. godine, što je vrijeme mandata prethodne Uprave, kada ja nijesam bila zaposlena u toj Ustanovi, pa samim tim ne mogu ni biti odgovrna za to.

Prosvjetni ispektor dalje citira dio Zapisnika sa sjednice Savjeta roditelja održane, 7. oktobra 2022. godine gdje stoji da je ,,odabrana roditeljka Nevena Mijajlović za predstavnicu roditelja u Školskom odboru. Ostali predstavnici u Školskom odboru su Dobrila Asanović, Svetlana Đurnić, Olivera Nikolić i Tanja Novović”. Ovo je vrlo interesantno, jer po dokumentima iz škole Olivera Nikolić, nikada nije bila član Školskog odbora.

Ovaj Školski odbor je u nepotpunom sastavu konstituisan tek 31. januara 2023. godine, a Ministarstvo prosvjete je imanovalo svoje članove tek u februaru 2023. godine. Vrlo je indikativno što bivša direktorica u oktobru mjesecu 2022. godine imenuje članove još nekonstituisanog Školskog odbora i interesantno navodi svoju kumu, Oliveru Nikolić kao člana Školskog odbora iako Školski odbor sa njom, kao članom, nikada nije konstituisan.

Isti postupajući prosvjetni inspector Boško Lazarević je u aprilu 2023. godine utvrdio da su Asanović i Đurnić nelegalno izabrane za članove Školskog odbora. Ta nepravilnost je u otklonjena u skladu sa Zakonom za vrijeme mog VD mandata.

Ovog, 15. 11. 2023. godine postupajuči inspektor Boško Lazarević konstatuje da je roditeljka Nevena Mijajlović nelegalno izabrana.

Sva ova dešavanja iz oktobra 2022. godine u vremenu mandata bivše direktorice se vješto pokušavaju meni pripisati.

Pored ovoga, moram da napomenem još nekoliko značajnih stvari koje su posljednjih mjeseci pominjane u medijima:

Zbog problema oko izdavanja sale, bila sam i fizički napadnuta na radnom mjestu, a napadač je kažnjen pred Sudom za prekršaje. Problem se desio, jer sam insistirala na poštovanju Ugovora, jer se sala škole u ranijem periodu izdavala mimo Ugovora o zakupu, tj. koristili su je u septembru iako ugovorne obaveze počinju tek od oktobra mjeseca.

Nakon stupanja na funkciju, priličan broj roditelja mi se obratio jer su bili nezadovljni radom, postupanjem i ponašanjem defektologa škole. Među njima je bilo i roditelja koji su zabranili defektologu da se približava njihovoj djeci i obavlja defektološke tretmane sa njima. Bilo je i pritužbi od strane kolega na njegov rad. Zbog svega toga se protiv njega pokrenuo i disciplinski postupak.

Još jedna od brojnih nepravilnosti koje sam zatekla je davanje novčanih naknada pojedinim zaposlenim mimo Zakona, tj. bez formalne, pisane Odluke. U jednom slučaju se radi o naknadi u iznosu od 200 eura svakog mjeseca, godinama unazad. Tu nezakonitu praksu sam prekinula.

Sve gore navedene nepravilnosti su samo dio onoga što sam zatekla po dolasku u školu. Po mom mišljenju, upravo otkrivanje ovih nezakonitosti i neregularnosti rada iz predhodnog perioda, je razlog medijske hajke i narušavanja mog integriteta.

Sve je ovo izazvalo revolt ostalih kolega škole, njih 73 koji su svojim potpisom podržali moj dosadašnji rad, u želji da se sačuva ugled Škole, o čemu je upoznato Ministarstvo prosvjete, a čije reagovanje su prenijeli mediji.

Važno je napomenuti, da je od mog preuzimanja dužnosti u martu 2023. godine prosvjetna inspekcija izvršila 18 kontrola po podnešenim inicijativama i nije utvrđena ni jedna nepravilnost u mom radu.

Moje reagovanje posredstvom medija je iznuđeno, jer sam stava da mediji nijesu adresa i mjesto gdje treba da se raspravlja o zakonitosti ili nezakonitosti bilo čijeg postupanja, kako bi se stvorila željena slika o krivcu koga su unaprijed optužili i osudili oni koji su ovaj medijski pritisak i inicirali. Institucije sistema su mjesto za rješavanje ovakvih problema.

Međutim, sve u vezi naše škole je ,,unaprijed” osmišljeno, organizovano i prenijeto na medijski teren. Jedini razlog za to je, po mom mišljenju, stvaranje iskrivljene slike i moje diskreditovanje.

Za sve navedeno u ovoj izjavi postoje dokazi u arhivi škole."

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Propaganda

Konačno da se oglasi i razotkrije svoju prethodnicu koja je organizovala ovu hajku. Bivša direktorica, poznata po preletima iz DPS u Uru pa sad i u PES, organizovala je hajku protiv jedne od rijetkih profesionalki među direktorima cg škola, a uz to je Popović cg nastrojena.

Simoklisert

Mozda ima neke veza sa vasim radom