22 °

max 22 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

22° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Direktor "Brskovo mine" mora da napusti Crnu Goru u roku od dva dana

Društvo

Comments 4

Direktor "Brskovo mine" mora da napusti Crnu Goru u roku od dva dana

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Izvršni direktor "Brskovo mine" Agne Ahlenius mora da napusti Crnu Goru zbog kršenja Zakona o strancima, saznaje Antena M. 

Utvrđeno je da je bio bez dozvole za privremeni boravak i rad, zbog čega mu je od strane inspektora za strance donijeto i uručeno rješenje o otkazu boravka sa zabranom povratka u Crnu Goru do 16.03.2024. godine.

On ima rok do 16. februara da napusti Crnu Goru.

Podsjetimo, Inspekcija rada nedavno je utvrdila da Ahlenius nema dozvolu za boravak i rad u Crnoj Gori. 

Iz Uprave za inspekcijske poslove su Anteni M tada kazali i da će o utvrđenom stanju inspektor obavijestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Inspekcija rada je kompaniji ali i Ahleniusu izrekla novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 1300 eura. 

Ahlenius je, kako su naveli, zatečen u službenim prostorijama, a inspektoru je stavljena na uvid Odluka kompanije "Tara Resources AG (osvnivača "Brskovo mine") o njegovom naimenovanju za izvršnog direktora.

"Međutim, kako inspektoru nije stavljena na uvid dozvola za boravak i rad g. Alenius Nils Agne, što je suprotno čl. 66 st. 5 Zakona o strancima, inspektor je za učinjeni prekršaj izrekao novčanu kaznu subjektu nadzora, i to pravnom licu, u iznosu od 1,000,00€ i odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 300,00€", naveli su u odgovorima ranije dostavljenim Anteni M. 

Po Zakonu o strancima poslodavac može da rasporedi stranca samo na poslove za koje mu je izdata dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada.

Podsjetimo da je na isti način Zakon o strancima kršio prethodni direktor "Brskovo mine" Ričard Bofi, što je takođe utvrdila inspekcija.

Ahlenius je nedavno zamijenio Bofija na poziciji direktora, a njegova biografija je objavljena na sajtu firme. Promjene međutim u Centralnom registru privrednih subjekata nijesu napravljene.  

Antena M je povodom dešavanja sa projektom otvaranja rudnika Brskovo uputila kompaniji set pitanja i očekujemo odgovore tokom sedmice.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Mojkovcani

Nijesu u stanju jedan papir da nabave koji jednostavno dobija svaki sezonski i građevinski radnik bez problema, a otvarali bi opasan projekat koji bi ugrozio živote hiljada ljudi.

BMX

Koliko popova, popadija, monaha (i onih koji se tako lazno predstavljaju i glume) iz Srbije, BiH, Kosova, Hrvatske,Juzne Afrike i ko zna otkuda ovde godinama radi i boravi a granicna policija im ne smije nista. Tako za vrijeme DPS - a tako i danas Oni su van zakona

Tara

Iza ovoga stoji sasvim nesto drugo...vjerovatno je neko drugi posrijedi...zainteresovan za Minu... u CG..a narocito na primorje zive puno stranaca..a pogotovo srbijanaca..koji nemaju pravo na boravak..vecinom dodju radnici..konobari i tako ostaju u CG..niko ih ne goni..niti kontrolisu..