14 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Nedjelja

12.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katnić pred Višim sudom: Damjanović potvrdio da je za Belivuka i Miljkovića vođena međunarodna akcija

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 6

Katnić pred Višim sudom: Damjanović potvrdio da je za Belivuka i Miljkovića vođena međunarodna akcija

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pišu: Draško Đuranović i Kaćuša Krsmanović

Iako je po Zakonu o krivičnom postupku propisano da sa jednakom pažnjom pribavlja dokaze, kako one koji idu na štetu osumnjičenom ili okrivljenom, tako i one koji idu u njegovu korist, tužilac (Miloš) Šoškić nije pribavio ili nije želio da pribavi dopis vršioca dužnosti direktora policije Veska Damjanovića - a koji je svojevremeno dostavljen SDT na moj zahtjev dok sam bio GST - u kojem je Damjanović naveo da je menadžment policije donio takvu odluku u slučaju ulaska Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, te da ima i email koji potvrđuje da su srbijanski organi tražili skidanje ove zabrane.

To je, između ostalog, kao dokaz neosnovanosti naredbe o otvaranju istrage protiv njega saopštio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prilikom saslušanja 14. aprila u Višem sudu, a nakon što je uhapšen pod optužbom da je bio član kriminalne organizacije koju je navodno formirao nekadašnji visoki funkcioner službi bezbjednosti Zoran Lazović, te da je radio za interese šefa kavačkog mafijaškog klana Radoja Zvicera.

Sudija za istragu Goran Šćepanović saslušavao je Katnića u neđelju veče od 22:50 sati do 01:00 sat iza ponoći, a saslušanju je prisustvovao i specijalni tužilac Miloš Šoškić, kao i Katnićev branilac po službenoj dužnosti Dragutin Durutović. Interesantno, Šoškić nije postavio nijedno pitanje Katniću.

Nekadašnji glavni specijalni tužilac odbio je stručnu odbranu i rekao da hoće da se brani sam, napominjući da to nije usmjereno protiv advokata određenog po službenoj dužnosti, ali da je to jedan od načina da izrazi protest ,,na sve što se desilo ovih par dana“.

- Istovremeno, želim da navedem da sam od momenta lišenja slobode započeo štrajk glađu - kazao je Katnić, koji odbija hranu već devet dana.

,,OPTUŽBA JE UVREDA“

Lazović i Katnić uhapšeni su u neđelju, 14. aprila, u zoru, a prema naredbi za sprovođenje istrage koju su prošle sedmice objavile podgoričke Vijesti, Katnić se, ,,kao član organizovane kriminalne grupe“ sumnjiči da je učestvovao u, navodno nezakonitom, omogućavanju ulaska u Crnu Goru Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, srpskih vođa kriminalnog ganga iz Beograda.

U naredbi se navodi da je Zoran Lazović šef kriminalne organizacije i da je 3. decembra 2020. godine naložio Katniću da se, „na zahtjev Radoja Zvicera, ne pokreće krivični postupak protiv pripadnika kavačke kriminalne organizacije Duška Roganovića“.

Tužilac Šoškić stavio je Katniću na teret i da je, gostujući u emisijama na televiziji, ,,obmanjivao javnost da je okrivljeni Petar Lazović bio na zadatku i da je kolateralna šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore“.

- Navode iz naredbe za sprovođenje istrage, da mi je Zoran Lazović naređivao, doživljavam kao uvredu. Jer, ko je god pratio moj rad zna da meni niko nije mogao naređivati, pa ni oni koji su u hijerarhiji bili iznad Lazovića - naglasio je Katnić.

Na saslušanju je direktno osporio tvrdnje tužioca.

ŠTO SU ,,ZABORAVILI“ ŠOŠKIĆ I NOVOVIĆ

- Tužilac je krajnje nekorektnim kombinovanjem istinitih činjenica i njihovim pogrešnim vremenskim slaganjem, a potom i iznošenjem neistina u naredbi za sprovođenje istrage i prijedlogu za određivanje pritvora ,,stvarao“ događaje koji bi potvrdili da sam prihvatio plan kriminalne organizacije u vršenju neodređenog broja krivičnih djela, kao i da sam znao da je Zoran Lazović naredio, odnosno tražio skidanje zabrane za ulazak Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru - istakao je Katnić tokom saslušanja.

Upozorio je i da je Šoškić zaboravio i nije pribavio javno dostupnu informaciju o ,,slučaju Belivuk i Miljković“ koju je svojevremeno sačinio v.d. direktora Uprave policije Damjanović, a koji je dostavljen SDT-u na Katnićev zahtjev.

- …I gdje je ova osoba navela da je menadžment donio takvu odluku, te da ima i email koji potvrđuje da su srbijanski organi tražili skidanje ove zabrane - naglasio je Katnić, uz napomenu da ,,policijski organi u svojim izjavama nikada nijesu naveli da je prekid zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću urađen na prijedlog gospodina Lazovića“.

Govorio je i o tome kako je Šoškić svjesno lažirao vremensko pojavljivanje pojedinih izjava, poput one bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića, koji je kasnije ustvrdio - ali bez dokaza - da je navodno od njega Zoran Lazović tražio da se skine zabrana i da je on to sproveo.

"SKAJ“ KOMUNIKACIJA

Tokom saslušanja Milivoje Katnić je potvrdio da je Petar Lazović, policajac infiltriran u kavački klan, sa Radojem Zvicerom ,,obavljao stotine možda i hiljade razgovora i stoji činjenica da o sadržini nikada“ nije „kao GST bio obaviješten niti su oni bili dostavljeni izuzev razgovora, odnosno komunikacije koje su dostavljene ST Saši Čađenoviću, a po dogovoru sa predstavnicima Europola“.

Tada je, kako ističe, ,,postignut dogovor“ da Europol dostavlja Čađenoviću ,,na zatvoreni sistem komunikacije određenih lica, među kojim i komunikacije između Petra Lazovića i Zvicera“. No, Katnić ističe da on svjesno sebe nije odredio da ima uvid u komunikaciju Europol-Čađenović ,,jer je prosto dogovor bio takav“.

Navodi, međutim, da je to bila vrlo precizno određena i smišljena praksa, da što manji broj ljudi bude upleten u određene operativne poslove, odnosno tajne operacije.

- Praksa SDT, koju sam ja uveo kao školovani oficir i osoba koja se bavila kontraobavještajnim poslom kao zaposlen u KOS i bivši sudija Vojnog suda, bila je: samo lice koje je nadređeno može znati ime i zadatke lica koje se nalazi, koje je infiltrirano u kriminalnim strukturama ili drugim strukturama - objasnio je Katnić.

Potom je napomenuo da je ta praksa važila sve dok policijski obavještajni službenici nijesu ,,angažovali jedno lice koje nam je bilo podmetnuto i koje je radilo za kriminalne strukture, zbog čega smo imali ozbiljne štete i opasnost po naše ljude“. Katnić nije detaljnije te večeri objasnio ko je bio taj ,,insajder“ koji je suštinski bio podmetnut crnogorskim istražnim organima.

"SLUČAJ ČAĐENOVIĆ“

Precizno je objasnio ko su bile osobe kojima su ,,insajderi“ iz kriminalnih struktura dostavljali podatke neophodne za ,,otkrivanje kriminalnih djela“.

- Nakon što bi dobili određene obavještajne podatke, određena saznanja, davali su prijedloge da uvedemo MTN (mjere tajnog nadzora) i neke druge procedure. Bili su to gospoda Žižić Milorad, policijski funkcioner i Radonjić Dragan, tadašnji šef SPO. Obojica su me obavijestili da određene podatke dobijaju od agenta, dakle - Petra Lazovića - ispričao je Katnić kako je funkcionisao sistem.

Potom je objasnio da je tužilac Saša Čađenović saslušavao Petra Zvicera upravo povodom komunikacija koje je dobio od Europola o vezama sa osobama iz kiminalnog klana, uključujući i Zvicera. Tada je, ističe Katnić, policajac Petar Lazović ,,obrazložio detaljno svaku komunikaciju, a na pitanja SDT odgovorio koji mu je cilj bio, zbog čega je vodio te komunikacije uz tvrdnju da je sve to radio službeno“.

- Kada je ovo saslušanje završeno, Čađenović je pozvao pretpostavljenog starješinu Petru Lazoviću, a mislim da je to bio Žižić, koji je potvrdio sve ono što je kazao Petar Lazović, a odnosilo se na informacije koje mu je saopštio u vezi počinilaca teških krivičnih djela, a sve u vezi ovih komunikacija - kazao je Katnić.

Prema njegovom iskazu, Petar Lazović je određene informacije davao i šefu SPO Draganu Radonjiću, ,,posebno u vezi prometa opojnih droga“.

- To je meni Radonjić potvrdio prilikom mojih upita u nekoliko navrata - rekao je bivši specijalni tužilac, napominjući da je tužilac Čađenović te „navode provjerio sve kroz materijalne dokaze i sve to kroz krivične postupke“ koje su pokretali.

To je, prema kazivanju Katnića, bio osnovni razlog što je Saša Čađenović u tadašnjoj službenoj zabilješci ,,našao da Petar Lazović nije počinio bilo koje krivično djelo iz nadležnosti SDT-a“.

- Kada sam pogledao službenu zabilješku, upoznao sam se i sa spisima predmeta, ali - iako sada tužilac sugeriše da sam se na taj način upoznao i sa sadržinom svih komunikacija koje je vodio Petar Lazović - tamo, u službenoj zabilješci, nije bilo spornih komunikacija - istakao je Katnić.

Napominje da su u službenoj zabilješci bile i izjave policijskih funkcionera Žižića i Radonjića, pa se ,,složio sa odlukom gospodina Čađenovića, kao SDT da nema dokaza da je Petar Lazović počinio krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

- Vjerujem da ova službena zabilješka nije dostavljena Višem sudu, a ako jeste molim Vas da se sa njom upoznate - obratio se Katnić sudiji za istrage Šćepanoviću.

Društvo

Katnić i Lazović ostaju u pritvoru

23.04.2024. 15:28

ODBIJENA ŽALBA I OBEĆANA KAZNA

Bez obzira na činjenicu da Katnić već devet dana štrajkuje glađu, Viši sud u Podgorici juče je odbio žalbu na određivanje pritvora.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković kazala je Pobjedi da su odbijene žalbe i u slučaju Katnića i Zorana Lazovića.

Uprava UIKS-a oglasila se preko koncerna Vijesti, kojem je saopštila da nije ugroženo zdravlje Katnića.

U Vijestima se oglasio i vrhovni državni tužilac Milorad Marković i obznanio da će ,,inicirati da Tužilački savjet razmotri pitanje pokušaja različitih vrsta uticaja na Državno tužilaštvo“, ocjenjujući da je skup građanskih aktivista ispred Specijalnog državnog tužilaštva i zahtjev da se Katnić, zbog ugroženog zdravlja, brani sa slobode, organizovan u poneđeljak, pritisak na tužilaštvo.

Zahtjev za izuzeće tužioca Miloša Šoškića
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, tokom saslušanja kod sudije za istragu Višeg suda, zatražio je izuzeće specijalnog tužioca Miloša Šoškića, zbog postojanja dokaza za pristrasno ponašanje.

Katnić je istakao da je u prijedlogu tužioca Šoškića o određivanju pritvora navedeno da bi mu ,,pomoć mogao pružiti Duško Roganović“, jer bi se navodno ,,na taj način zahvalio što nijesam preduzeo gonjenje protiv njega“.

Ocjenio je kao krajnje uvredljivu tužilačku opasku da bi se, u slučaju da se brani sa slobode, on odrekao uže porodice i okrenuo pomoći koju bi mu pružili kriminalci!

Neosnovana je, kako je kazao, i tvrdnja Šoškića da bi on, na slobodi, pomagao Zviceru, Roganoviću i Miloviću kako da iznesu odbrane.

Zatražio je od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da tužioca Šoškića izuzme od daljeg postupanja.

- I zbog činjenice, kako je i sam tužilac naveo, da mu je čast što se druži sa licem Ćoćom Bećirovićem, što je, što se mene tiče, njegov stav i to je sasvim u redu. Ali, Bećirović je na svom portalu samo u jednom kratkom periodu objavio 40 uzastopnih negativnih komentara protiv mene, a to i dalje nastavlja da objavljuje. Osim toga, desetinama puta je navodio da sam ja organizovao i nagovorio ili podstrekavao novinare i snimatelje Vijesti da prate njega i gospodina tužioca Šoškića da ih snimaju u nekoj nemoralnoj situaciji... Sve to, naravno, ne odgovara istini, jer se ja time ne bih bavio, ali zato smatram da on ne može nepristrasno da vodi postupak - upozorio je Katnić.

Njegov zahtjev do sada, koliko je Pobjedi poznato, nije razmatran.

KRIVOKAPIĆ: Akcija sinhronizovana sa srpskim bezbjednosnim sektorom!

Bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ustvrdio je u emisiji "Referat“ na Gradskoj televiziji da je akcija omogućavanja ulaska Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru bila sinhronizovana sa srpskim obavještajno-bezbjednosnim sektorom.

Tu informaciju, ističe Krivokapić, kao premijer je dobio od tadašnjih visokih funkcionera Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost - Veska Damjanovića i Dejana Vukšića, a prethodno je prva saznanja imao od svog savjetnika za bezbjednost Aleksandra Novovića.

- Dobio sam sljedeće informacije. Da je to jedna sinhronizovana akcija sa srpskim obavještajno-bezbjednosnim sektorom i, pošto sam permanentno vodio rokovnik, zapisao sam jedno ime. Za nadzor njihov je zadužen, zamislite ko, Ljubo Milović. Ja nijesam znao u tom trenutku ko je taj čovjek. On je bio policijski službenik i dobio sam informaciju da je bio zadužen za nadzor tih osoba tokom njihovog boravka - istakao je Krivokapić i ponovio da mu je ,,tu informaciju dao Vesko Damjanović“.

Krivokapić tvrdi da je još 17. januara 2021. godine imao saznanje da su Belivuk i Miljković doputovali u Crnu Goru kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, te da im je bila obezbijeđena zaštita.

Bivši crnogorski premijer, takođe, ustvrdio je da je informacije Europola od njega, gotovo pola godine, krio njegov tadašnji potpredsjednik i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Ovoj državi i njenom evropskom,građanskom,crnogorskom putu su hitno potrebni masovni protesti! To je jedini način da se ovom haosu i bezakonju pokuša stati na kraj,jer na vlasti su rušitelji i Ustava i zakona! Niko nam neće pomoċi,ako se sami ne branimo od ove pošasti koja nas je snašla!

Tara

Pravi revansizam..G-din Katnic..je profesionalac..koji je radio u interesu CG..ovo hapsenje je narucio pucista Mandic..i DF-ovci-antidrzavnici.. Glavnog specijalca da uhapse..koji je sudio Mandicu..za terorizam..je politicki cin.. Katnic-Cadjenovic-Lazovic-Veljovic..su uhapseni..zato sto znaju puno

nenad_mne

Luda kuća, ma smo je, debelo, zaslužili! Institucije pod uticajem politike,bilo direktno, bilo uz pomoć "objektivnih" medija, koji pare dobijaju izvana, a zna se od koga! Protest je pritisak na tužilaštvo, a litije su odraz demokratije? Đe li su se ovi školovali, BIA, KGB, Štazi....?