11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ČITAOCI ŠALJU: Objavljena čitulja Draži Mihailoviću, ima li ko ovo da spriječi?

Društvo

Tag Gallery
Comments 13

ČITAOCI ŠALJU: Objavljena čitulja Draži Mihailoviću, ima li ko ovo da spriječi?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Dan uoči najavljenog služenja parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske u dnevnim novinama ''Dan'' osvanula je čitulja i poziv svima da dođu sjutra u Herceg Novi.

Kako se vidi na fotografijama koje nam je poslao čitalac, čitulju je potpisalo ''Zahvalno potomstvo vojnika kraljeve vojske u otadžbini'' a u čitulji se navodi:

''Dana 17. jula 2018. navšavaju se 72 godine od stradanja đenerala Dragoljuba - Draže Mihailovića, komandanta kraljeve vojske u otadžbini. Toga dana u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini - Gornji Grbalj u 9 časova služiće se Sveta liturgija sa parastosom slavnom Đeneralu i svim njegovim saborcima sa područja Grblja, postradalim za KRST,KRALJA I OTAČESTVO. VJEČNAJA PAMJAT!''.

Kako nam je napisao čitalac koji je poslao fotografije, građani bi voljeli da znaku kome se mogu obratiti povodom objavljivanja ovakvih stvari.

''Molim i da mi kažete postoji li zakon kojim se zabranjuje veličanje takvih likova jer će neko sjutra objavit čitulju Hitleru''- napisao je čitalac.

Podsjetimo, na sajtu MCP objavljena je najava toga događaja u kojem Mihailovića nazivaju komandantom Jugoslovenske kraljevske vojske u Otaždbini.

"Povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića, u crkvi Svetog Nikole na Žlijebima kod Herceg Novog 17. jula će biti služen parastos carevima i caricama iz dinastije Romanov i komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini, sa početkom u 18 časova. Nakon parastosa biće predstavljena knjiga Nebojše Raša „Rusija i Boka 1697 – 1918“- navedeno je u najavi na sajtu MCP.

Skup, kako se navodi na sajtu Mitropolije, organizuje „Srpski soko“ iz Herceg Novog.

Podsjetimo, u reagovanju dostavljenom našem portalu iz Ministarstva kulture navedeno je taj resor najoštrije osudjuje održavanje najavljenog skupa, "ali istovremeno apeluju na građane da ne nasijedaju na provokaciju - što taj čin, bez sumnje, jeste".

"Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vodji četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije", navodi se u reagovnju.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

DDj

Ovo je zastrasujuce ,ima li nacina da se ova bruka sprijeci!

zoran

@pravda, ako krene? pa oni to rade svake godine preko 10-godina http://m.sibenik.in/hrvatska/u-zagrebu-opet-odrzana-misa-za-zlocinca-antu-pavelica-tko-zeli-moliti-za-njegovu-dusu-neka-to-cini-u-tisini-svog-doma/17529.html

Nije krsto sto mu zbore

....nego mota mi se po glavu jeli antifasizam docek italijana na cetinje?