24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon tragedije u Baru, oko 100 članova romskih porodica privremeno smješteno na Cetinju

Izvor: Bar Info

Hronika

Comments 0

Nakon tragedije u Baru, oko 100 članova romskih porodica privremeno smješteno na Cetinju

Izvor: Primorski portal

Autor: Antena M

  • Viber

Oko 100 članova romskih porodice koje su boravile u Baru od 1999. godine sinoć su prevezeni na Cetinje gdje su smješteni u jedan od hotela i tu će privremeno boraviti, objavio je portal Primorski.me.

Među njima su porodice čije su barake izgorjele u požaru pod Volujicom 15. februara kada su živote izgubile četiri osobe, dvoje djece od 11 i 15 godina, njihova tetka, djevojka na pragu punoljetstva i njena majka 56 godina.

U požaru su izgorjele četiri barake u kojima je živjelo oko 40 osoba. Romsko naselje pod Volujicom bilo je utočište za oko 100 osoba, četiri generacije, od kojih su se stariji doselili sa Kosova Polja iz okoline Prištine. Mlađe generacije su rođene u Baru.

Dan nakon tragedije, iz Romskog savjeta, kao i iz Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana u ministarstvu ljudskih i manjinskih prava nisu imali podatak – koliko ljudi živi u neformalnom naselju pod Volujicom.

U teškim životnim uslovima, u montažnim objektima od lako zapaljivog materijala živjeli su 25 godina, do tragedije koju Bar ne pamti poslednjih decenija.

“Noćas smo spavali u hotelu u Cetinju. Ima nas dosta. Sve familije ispod Volujice, naši rođaci iz Šušnja pošli smo na Cetinje. Imali smo organizovana dva autobusa, i nekoliko putničkih vozila kojima su nas prevezli do Cetinja. Rekli su nam nekoliko dana da ćemo ostati na Cetinju. Obebezbjedili su nam hranu”, kazao je za Primorski portal K.B. čija je baraka izgorjela u požaru.

On je rekao da su dvije noći nakon tragedije proveli kod rođaka u Šušnju. Ministarka rada i socijlanog staranja Naida Nišić bila je sinoć u Baru.

Prema riječima ministarke, u saradnji sa Opštinom Bar, premijerom i Vladom kao i Centrom za socijalni rad donijeli su odluku da porodice smjeste u jedno od odmarališta u vlasništvu države.

“Tamo će imati hranu, grijanje i sve ostale higijenske potrebe. Za početak, ovo je naš prvi korak, kako bismo već u ponedjeljak sjeli, stavili sve opcije na sto i napravili strateški plan”, kazala je ministarka.

Juče su na groblju Gusta – Zaljevo sahranjena četiri člana porodica Bislimi i Krasnići, koji su nastradali u požaru pod Volujicom.

U Islamskom kulturnom centru prethodno je klanjana dženaza za Bariju Krasnići (56), Sonitu Bislimi (18), Džemajla Bislimija (15) i Azru Bislimi (11).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR