22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VDT: U tekstu "Bal vampira u Titogradu" nema osnova za krivično gonjenje

Hronika

Comments 0

VDT: U tekstu "Bal vampira u Titogradu" nema osnova za krivično gonjenje

Autor: Antena M

  • Viber

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici, u predmetu formiranom povodom objave teksta na portalu „IN4S“ pod nazivom „Bal vampira u Titogradu: Satanisti, bogoborci i skeptici stali u odbranu lica i nedjela Bobana Batrićevića“, ocijenilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

To je Pobjedi saopštila rukovoditeljka i portparolka VDT-a u Podgorici Lepa Medenica.

- Više državno tužilaštvo u Podgorici, u predmetu koji je samoinicijativno formiralo povodom objave teksta na portalu „IN4S“, a nakon analize objavljenog teksta ocijenilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti - kazala je Medenica za Pobjedu.

Podsjećamo, tekst na opskurnom portalu IN4S objavljen 23. januara ove godine, nakon protesta građana zbog suđenja istoričaru i profesoru sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Bobanu Batrićeviću u Sudu za prekršaje zbog stavova izrečenih u kolumni „Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju“.

U međuvremenu, Više državno tužilaštvo saopštilo je juče da je odustalo od gonjenja Batrićevića, dok je Prekršajni sud potvrdio danas obustavljanje postupka protiv njega.

IN4S je skup koji je održan 23. januara opisao spornim naslovom, dok su u nastavku teksta naveli da sa transparenata koje su nosili okupljeni „prosto zaudara ogorčenost i mržnja prema SPC i njenom sveštenstvu.

"Ista ona razularena ateistička atmosfera koja je tokom komunističke strahovlade rezultirala sa desetinama i stotinama ubijenih sveštenika i oskrnavljenih hramova. U obraćanju okupljenoj masi, Batrićević je izjavio sljedeće: „Nema toga boga oca koji će nas naćerati da ućutimo“. Masa je zapala u ekstazu" - jedan je od pasusa teksta koji je objavio IN4S.

O portalu IN4S

Neregistrovani portal IN4S već godinama je prostor sa kojeg se širi govor mržnje, koji najčešće ostaje ispod radara nadležnih u crnogorskom pravosuđu. VDT je formiralo predmet povodom teksta sveštenika Ognjena Femića „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ zbog krivičnog djela govor mržnje i izazivanje rasne, vjerske ili nacionalne mržnje - ali su tužioci nakon devet mjeseci izviđanja utvrdili da u tom tekstu nema ništa sporno.

Iako neregistrovan, ovaj portal je putem marketinga finansiran od državnih kompanija CEDIS i EPCG, zbog čega su pokrenute i izmjene zakona o medijima u tom dijelu.

Nezvanično je urednik Gojko Raičević, dok u impresumu može da se nađe ime kubanskog boksera Feliksa Savona koji je potpisan kao urednik i direktor. Poštanska adresa ovog medija je takođe na Kubi.

Jedan od osnivača portala sa kojeg se najčešće širi govor mržnje je aktuelni rektor Vladimir Božović, koji se dosad nijednom nije oglasio zbog takvog govora, kršenja novinarskog kodeksa, fašizma i stavova koji se zastupaju na ovom portalu.

Božović je poznat i kao jedan od osnivača Srpske kuće, bio je predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske u Crnoj Gori i osnivač NVO Akademska alternativa. Njegovo ime vezuje se za firmu Atlantik njuz grup koja je osnivač firme ANG u Crnoj Gori čiji je izvršni direktor Gojko Raičević, urednik portala IN4S.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR