15 °

max 15 ° / min 9 °

Subota

05.12.

15° / 9°

Nedjelja

06.12.

16° / 7°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 9°

Utorak

08.12.

13° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 11°

Četvrtak

10.12.

11° / 10°

Petak

11.12.

11° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi tonu u raskol: Iz svog diptiha izbacili i poglavara Kiparske crkve

Religija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Rusi tonu u raskol: Iz svog diptiha izbacili i poglavara Kiparske crkve

Piše: Vladimir Jovanović

Konstatujemo nemogućnost pominjanja imena arhiepiskopa kiparskoga Hrizostoma II u diptisima, molitvi i liturgijskome zajedništvu s njim, kao i nemogućnost sasluživanja s onim arhijerejima Kiparske crkve koji će stupiti u crkvenu zajednicu s predstavnicima ukrajinskoga raskola – navodi se u prekjučerašnjoj odluci Sinoda Ruske pravoslavne crkve.

Arhiepiskop Nove Justinijane i cijeloga Kipra, poglavar autokefalne Kiparske crkve Hrizostom II Englistriotis, 24. oktobra za vrijeme svete arhijerejske liturgije u Manastiru Bogorodice Hrizorske u Pafosu, pročitao je po redosljedu u diptihu i ime Njegova Blaženstva Mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija – predstojatelja Pravoslavne crkve Ukrajine. Na taj način je priznata ukrajinska autokefalija, koja je 6. januara 2019. tomosom odobrena od Vaseljenske patrijaršije.

Od ukupno 17 arhijereja, koliko ima Kiparska crkva, njih 4 protestovalo je javno zbog postupka Hrizostoma II, a jedan mitropolit se oglasio rezervisanim stavom.

Moskva je uticaj svojih tajkuna na Kipru, tj. izdašno „ktitorstvo” prema tamošnjoj Crkvi smatrala nepremostivom barijerom da ona prizna Ukrajinsku crkvu.

Kiparska pravoslavna crkva (Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου) ima 10. mjesto u diptihu. Njezina autokefalija je priznata još na III Vaseljenskome saboru, održanom 431. godine u Efesu. To znači da je Kiparska autokefalna arhiepiskopija preko hiljadu godina starija od Moskovske patrijaršije!

Autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine su dosad liturgijski priznale patrijaršije Vaseljenska i Aleksandrijska, Grčka i Kiparska crkva.

Ruska crkva se sada nalazi u jednostranome rakolu – ne pominje u diptihu, niti smatra da je u liturgijskom jedinstvu s predstojateljima i jerarhijama četiri pomjesne crkve. Niti jedna od ovih crkava nije recipročno odgovorila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR