26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: Kasa Mitropolije SPC u minusu (pokradena?), pare iz Ostroga – tamni vilajet

Religija

Comments 4

Đurović: Kasa Mitropolije SPC u minusu (pokradena?), pare iz Ostroga – tamni vilajet

Autor: Antena M

  • Viber

 Priredio: Vladimir Jovanović

 Prvo Amfilohijevo čudo biće raspad vlade Zdravka Krivokapića, a ka tome se ide prilično izvjesno, jer se iz najmračnijih DPS kadrova recikliraju osobe za „promjene“ – piše protojerej-stavrofor dr Zoran Đurović.

 Tvrdi da je Krivokapiću „pokrovitelj Gojko Perović”.

 „Treba ozbiljno shvatiti optužbe Nebojše Medojevića u tom smjeru. I označavanje Gojka Perovića za saradnika ANB (UDBE). Da sam bio na mjestu lidera DF ne bih dao podršku ovoj manjinskoj i nedemokratski izabranoj Vladi”.

 Joanikije Mićović, tvrdi, počeo je lobiranje da bude izabran za novoga patrijarha u Srbiji; ovih dana bio je tamo, kod episkopa Vasilija Vadića (Sremski Karlovci), a nije se ni javio Sinodu u Beogradu:

 „Joanikije lobira za samoga sebe, bez obzira što na tome rade i njegovi prijatelji, tako da smo ga viđeli kod Vasilija sremskoga, ili u Patrijaršiji bez da se ikome javio”.

 Prema insajderskim procjenama, Joanikije računa na glasove srpskih episkopa bliskih Amfilohiju, tj. onih koji se protive Alekandru Vučiću; ili, druga opcija, računa na trgovinu: da za odricanje od ove kandidature  dobije garancije da će ga u Beogradu izabrati za mitropolita crnogorsko-primorskoga.

 Izborni sabor na kojem će srpski arhijereji birati novoga poglavara (patrijarha) svoje Crkve biće sazvan, zvanično je saopšteno, „čim uslovi to dozvole”, a po propisima Ustava SPC to bi trebalo da bude obavljeno do 20. februara sljedeće godine.

 Alternativno, tvrdi Zoran Đurović, jedan od poznatijih srpskih bogoslova, Joanikije Mićović zadržava i kandidaturu za novoga mitropolita crnogorsko-primorskoga.

 „Joanikije, ako ima na srcu SPC, povukao bi se iz obje trke da bi se situacija umirila”.

 Iz SPC je nezvanično saopšteno da će svoga mitropolita na Cetinju birati na narednome zasijedanju Sabora koji se u Beogradu obično održava u maju, ali ove godine nije sazvan – navodno, zbog pandemije.

 Odlukom Sinoda, Joanikije Mićović je postavljen za administratora (v.d.) Eparhije crnogorsko-primorske. 

Čak i da se v.d. Joanikije povuče iz trke za mitropolita na Cetinju, ni to ne bi bila garancija da SPC u Crnoj Gori ne ode u raskol s Beogradskom patrijaršijom – to iz razloga, tvrdi protojerej-stavrofor Zoran Đurović, jer Kirila Bojovića (rođen 1969. u Podgorici), episkopa buenosajreskoga i južnocentralnoameričkoga, favorizuje paroh Gojko Perović:

 „Ne dopuštiti ni Gojku Peroviću da progura Kirila, jer bi to bio katastrofalniji izbor”.

 „Vladika Joanikije”, tvrdi, „ne može da kontroliše situaciju u Crnoj Gori, ima i problem s minusom u cetinjskoj kasi – vele, upućeni, pare pokradene – a da ne govorimo o ostroškom tamnom vilajetu”.

 „Novi mitropolit mora biti po blagovoljenju SPC, a ne Mila Đukanovića i Gojka Perovića”.

 On se zalaže da se ukine Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, osnovan 2006, po obnovi nezavisnosti Crne Gore, kojim je rukovodio Amfilohije:

 „Ja sam pisao kao prijedlog Sinodu i Saboru da se ukinu savjeti”, prenosi srpski portal „Vidovdan”. „Mi te savjete prije nijesmo imali, jer niko nije snio o raskolima, ali su sada nastali, jer su namjere sasvim jasne, da se dobiju autonomije i da se decentralizuje SPC, što je sve znak rastakanja, a ne ujedinjavanja, kako pokušava da nas Joanikije ubijedi”.

 „Amfilohije i Milo, o čemu sam pisao nadugačko, radili su na ovome projektu i sastajali se tajno, a što sada svjedoče i Milo i Joanikije”, mada su, dodaje, bili iz projekta „isključili Joanikija”.

 „Milo je potpuno u pravu”, piše. „I ptice na grani znaju da je Mitropolit (Amfilohije) tražio da u obraćanju iz SPC se ne koristi za njih srpsko ime. Da ne bi vrijeđao tako nacionalna ośećanja svoje braće Crnogoraca. Ergo, Milo je rekao istinu”.

 „Pod Amfilohijevom dirigentskom palicom je sastavljena odluka Svetoga Arhijerejskog Sabora br.95/zap.208, Sveti Arhijerejski Sinod SPC, br. 1052/zap.738, 20. jun 2006. u Beogradu”, a tim aktima je osnovan Amfilohijev Episkopski savjet.

 „Tamo se, između ostalog veli: ‘Poštujući ugled Mitropolije crnogorske i njenu istorijsku ulogu u životu Crne Gore, koja je ponovo stekla svoju državnost…’ Ovo je i Milov argument danas za dobijanje autokefalije!”

 Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je osnovna 1931. godine, nakon što su istovrmeno arondirane tri eparhije drevne autokefalne Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve, nekanonski „ukinute” 1918.

 SPC je osnovana dvije godine docnije – 1920, a tomos je dobila 1922. Iz Beograda su Eparhiju budimljansko-nikšićku formirali 2001.

 Protojerej-stavrofor Zoran Đurović piše: „Ovo podśeća na situaciju kada su iz Mitropolije crnogorsko-primorske postavili ultimatum Vladi Crne Gore, da s njima neće pregovarati dok ovi ne povuku sporni zakon”, ali kad je Duško Marković saopštio „da su se sastajali tajno, tada Gojko Perović potvrdi da su se sastajali, ali da, kako nije bilo dogovora, nijesu obavještavali javnost! Koji su ovo šibicari!”

 Navodi da se u Crnoj Gori nastavlja „projekat autokefalije” i zaključuje: „Raskola neće biti samo ako dođe David Perović (episkop kruševački SPC) za mitropolita crnogorsko-primorskoga, ili neko za koga zasigurno znamo da može da se odupre separatističkim pritiscima”.

Društvo

Konfuzija oko Amfilohijevog testamenta

17.12.2020. 07:30

Društvo

Kampanja za novog patrijarha SPC

26.11.2020. 06:58

David Perović kandidat za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Odgovor

Nestale pare??? A što mislite, što je nova Vlada tajno podigla debeli kredit koji će gražani vraćati??? Što drugo no da Srpskoj crkvi vrate pare uložene u izbore. Eto đe je kredit, narode moj dobri i naivni.

Jelena

Kazete "prtojerej stavrofor" a on covek nema ni zvanicnu eparhiju kojoj pripada ni episkopa.

midžor

Bože pomiluj pa u torbicu.Samo pare.Samo u njih vjeruju svetosavci.