8 °

max 19 ° / min 8 °

Subota

27.04.

19° / 8°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DOKUMENT: Joanikije protiv odluke Sinoda SPC

Religija

Tag Gallery
Comments 0

DOKUMENT: Joanikije protiv odluke Sinoda SPC

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Kako smo ranije večeras izvijestili, najmanje četvorica episkopa SPC, među njima je Joanikije Mićović, protivni su da se saborovanje srpskih vladika za izbor novoga patrijarha SPC održi u kripti hrama Svetoga Save u Beogradu.

Sinod SPC – koji kontroliše Irinej Bulović, objavio je 10. februara da će izborni sabor biti održan, po prvi put, u kripti hrama Svetoga Save, vjeruje se uz audio-vizuelni i nadzor tajne službe Aleksandra Vučića (BIA).

Sinod u Beogradu je donio takvu odluku iako su Joanikije i još trojica episkopa prethodno, 5. februara, tražili da se zasijedanje održi i zdanju Patrijaršije.

Objavljujem i doslovni tekst, kao i faksimil pisma Joanikija i ekipe…

5. februar 2021. godine
SVETOM ARHIJEREJSKOM SINODU
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
BEOGRAD

Imajući u vidu da je Sveti Arhijerejski Sinod zakazao održavanje Sabora za izbor novog Patrijarha naše Crkve, 18. februara ove godine, osećamo za potrebno da Svetom Arhijerejskom Sinodu izrazimo našu ZABRINUTOST informacijama da postoji mogućnost da zasedanje Sabora, umesto u zgradi Patrijaršije, bude održano u Kripti hrama Svetog Save.

Razumemo da je trenutna epidemiološka situacija krajnje ozbiljna, ali istovremeno smatramo da bi, u ovom trenutku, održavanje Svetog Arhijerejskog Sabora, van zgrade Patrijaršije, posebno na mesto koje je, inače, pokriveno KAMERAMA i gde NEMA ODGOVARAJUĆIH USLOVA ZA PRIVATNOST, koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja u životu naše Crkve, bilo sasvim neadekvatno.

Zato smo mišljenja i tražimo da izborni Sveti Arhijerejski Sabor bude održan u zgradi Patrijaršije. Odgovorno tvrdimo da u paraklisu Sv. Simeona Mirotočivog ima dovoljno prostora da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi za održavanje skupa kakav je izborni Sabor naše Crkve. Time se ne bi menjala višedecenijska praksa da se izborni Sabori održavaju u samom sedištu Patrijaršije srpske, kako to i priliči, i gde postoje mnogo diskretniji i bolji uslovi. Na ovaj način bile bi uklonjene i sve druge SUMNJE i eventualne SPEKULACIJE oko održavanja izbornog Sabora.

Svetom Arhijerejskom Sinodu odani,

Episkop žički JUSTIN
Episkop braničevski IGNATIJE
Episkop budimljansko-nikšićki JOANIKIJE
Episkop raško-prizrenski TEODOSIJE

Na linkovima ispod informišite se o aferama i skandalima koji potresaju SPC.

Joanikije Mićović (61) je unutar episkopata SPC nezvanično optužen: da je kao odrasla osoba navodno kršten u „raskolničkoj” Makedonskoj crkvi; da je nedovoljno bogoslovski obrazovan i nesvršeni je student filozofije; da je u grupi episkopa, tvrdi se, odgovornih za smrt patrijarha Irineja Gavrilovića, koji se kobno zarazio koronavirusom u Podgorici, etc.

Nezvanično, Joanikiju je predočena i opcija da ga razvladiče …

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR