10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je Jeronim zaista rekao Krivokapiću – od Dukljanske države do referenduma 2006. za slobodu i pravdu Crne Gore

Religija

Tag Gallery
Comments 9

Šta je Jeronim zaista rekao Krivokapiću – od Dukljanske države do referenduma 2006. za slobodu i pravdu Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Autokefalna Grčka pravoslavna crkva na zvaničnome sajtu (ecclesia.gr) objavila je 12. maja saopštenje o susretu predstojatelja Crkve arhiepiskopa Jeronima i Zdravka Krivokapića koji je održan u Atini u sklopu pośete premijera Crne Gore Republici Grčkoj.

Vlada Crne Gore je o tome isti dan izdala svoje saopštenje. No, saopštenje Grčke crkve sadrži moguće interesantnije podatke o tom susretu.

Njegovo Blaženstvo, kako je objavila Grčka crkva, „osvrnuo se i na odnose dvije države”. Jeronim je Krivokpiću kazao „da je vaša država, Crna Gora, kao jedna od zemalja Balkanskoga poluostrva, mnogo puta u svojoj istoriji bila suočena sa zajedničkim problemima sa našom državom, prolazili smo kroz teške trenutke slobode i ropstva i nadu smo doživjeli kao eshatološku perspektivu naše zajedničke pravoslavne vjere i tradicije”.

S tim u vezi, arhiepiskop Jeronim uočava državni kontinuitet Crne Gore: od kneza Stefana Vojislava (Vojislava Dukljanina – Βοϊσθλάβος ὁ Διοκλητιανός), prvoga vladara iz starocrnogorske dinastije Vojislavljevića, koji je ustankom i vojnom pobjedom 6/7. oktobra 1042. kod Bara (Tuđemila) protiv Vizantijske carevine utemeljio nezavisnu Dukljansku državu – do obnove nezavisnosti 21. maja 2006. godine.

Krivokapiću – koji je, po slobodnoj volji i javnome priznanju, 2006. glasao protiv obnove crnogorske nezavisnosti – Arhiepiskop atinski i cijele Grčke je doslovno kazao:

„Od revolucije Stefana Vojislava, do referenduma o nezavisnosti 2006. godine, narod Crne Gore je uvijek bio za slobodu i pravdu. Mala, ali dinamična zemlja sa divnim ljudima koji su se istakli u svojoj vjeri u Boga, u umjetnosti, nauci i književnosti“.

Sa svoje strane, Krivokapić je započeo sa – Amfilohijem Radovićem, napominjući da je „danas sveti [!] crnogorski Amfilohije, kojeg ste upoznali, posebno srećan s nebesa”.

Krivokapić tvrdi „da je tokom komunističke ere vjera bila pokrivena i skrivana sve do trenutka kada je Amfilohije bio izabran za mitropolita” i da „duhovni preporod i pastirski rad mitropolita danas dokazuje činjenica da su mnogi mladi dijelili vanvremenske tajne i učestvovali u svetim skupovima”.

Međutim, povodom pominjanja Amfilohija, ne navodi se u saopštenju Grčke crkve nikakav poseban komentar Jeronima. Što je i logično.

Naime, godinu prije svoje smrti, Amfilohije je oktobra 2019. boravio u višednevnoj pośeti Grčkoj u bezuspješnom nastojanju da utiče da Jeronim i episkopat Grčke crkve ne priznaju autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine – a nakon što je prethodno je Ruska crkva pozvala grčke episkope na pobunu protiv Jeronima (vidi link dolje).

Pokušao je, dakle, Amfilohije tada da se susretne s Jeronimom, no takav sastanak je izbjegnut. Dok je Amfilohije boravio u Grčkoj, Jeronim je pisao i 21. oktobra 2019. poslao kanonsku gramatu Mitropolitu kijevskome i cijele Ukrajine, Epifaniju Dumenku, kojom je priznao autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine i nazavo ga bratom i služiteljem u Hristu.

Uslijed toga, kako smo pisali, ruski patrijarh Kiril Gundjajev 3. novembra iste godine prvi put tokom liturgije nije među predstojateljima pomjesnih crkava pomenuo Arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke – što se smatra prekidom evharistijske i kanonske zajednice. Štaviše, iz Ruske crkve su hodočasnicima objavili da „nijesu blagosloveni” da pośete 11 eparhija Grčke crkve, „posebno Atinsku”, u kojoj je nadležan arhiepiskop Jeronim.

Za razliku od Ruske, Crkva Srbije, čiji je Krivokapić deklarisani vjernik, nominalno je zadržala jedinstvo i sa Vaseljenskom patrijaršijom i sa Grčkom crkvom – ipak, preporučujući sinodalnom odlukom svome sveštenstvu da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije tj. i sa grčkom jerarhijom u cijeloj dijaspori (Grčka pravoslavna crkva nema eparhije izvan Republike Grčke). U martu 2019. Sinod SPC je preporučio svojoj jerarhiji „da se klone liturgijskoga i kanonskoga opštenja ne samo sa raskolničkom crkvom u Ukrajini nego i SA ARHIJEREJIMA I KLIRICIMA KOJI SASLUŽUJU I OPŠTE SA NJOM“.

Nakon što je kasnije iste godine i Grčka crkva priznala ukrajinsku autokefaliju, objavljeno je u srpskim medijima da „u vrhu SPC nezvanično tumače da bi ova preporuka u slučaju Grčke pravoslavne crkve TREBALO DA VAŽI ZA VJERNIKE SPC, jer je Crkva saborno tijelo, koje čine i laici”…

Preostaje da se osvrnemo na još jednu temu o kojoj je bilo riječi tokom susreta Jeronima i Krivokapića – koronavirusu.

Naime, Jeronim je kazao Krivokapiću da „pośećujete Grčku u vrijeme kada iza sebe ostavljamo ekonomsku krizu koja je za nas bila prilično teška i prolazimo kroz još jednu krizu, zdravstvene prirode, koja muči čitav svijet i uz Božju pomoć vjerujem da ćemo na kraju izaći kao pobjednici i mi i vi “.

Ove mudre riječi Jeronim je saopštio i kao neko ko se u Grčkoj prepoznaje kao oštri zagovornik primjene mjera protiv koronavirusa u bogoslužbenim obredima, zatim kao neko ko je javno izrazio želju da bude prvi vakcinisan protiv covida-19, ali i neko ko je – za razliku, na primjer, od svoga vršnjaka Amfilohija (obojica rođeni 1938. godine) – uz Božiju pomoć izliječen jesenas od te bolesti.

Međutim – navodi se u saopštenju Grčke crkve – Krivokapić je izjavio da on „brani pravo vjernika da učestvuju u svetim službama ČAK I U PERIODU KADA POSTOJE MJERE PROTIV KORONAVIRUSA”.

Je li Krivokapić ovom izjavom protiv zdrave pameti, protiv dogmata i kanona Svete Crkve, sablaznio Njegovo Blaženstvo? Zbog ovakve izjave, a da je kojim slučajem arhijerej Grčke crkve, Krivokapić bi zbog ugrožavanja svetinje ljudskoga života, bio izveden na crkveni sud – suspendovan i raščinjen.

Naime, Sinod Grčke crkve je 12. maja – istoga dana kad je Jeronim imao susret s Krivokapićem – na temelju prethodne sinodalne odluke pokrenuo crkveni postupak protiv dvojice svojih arhijereja zbog dogmatskih i kanonskih sagrješenja jer su izbjegavajući mjere protiv koronavirusa ugrozili svetinju ljudskoga života.

To nije prvi takav postupak u Grčkoj crkvi. Sada su okrivljeni mitropolit kifirski Serafim Stergiuli i mitropolit etolijski i akarnananijski Kozma Papahristos.

Oni su za Vaskršnje praznike služili liturgije na način suprotan propisanim sanitarnim mjerama Sinoda Grčke crkve u borbi protiv koronavirusa. Postupak protiv Serafima i Kozme bi mogao da dovede do njihove suspenzije, a nakon toga i raščinjenja.

„Arhiepiskop i sinodalni arhijereji izrazili su žaljenje zbog odbijanja dvojice arhijereja da se povinuju odlukama Grčke crkve, ne shvatajući kritičnost teških odluka Svetog Sinoda za javno zdravlje i zaštitu ljudskih života”, prenosi „Orthodox Times”.

 

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Pero

Hahaha, u inozemstvu ih niko ne prepoznaje kao Srbe nego samo kao Crnogorce! Od toga mislim zanoktice dobijaju.

Vuko

Grcki poglavar zna vise o istoriji Crne Gore od premijera Crne Gore!Znaci komedija i tragedija!Zao mi je sto mu nije odrzao predavanje o CPC.