9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC: Vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše Temeljni ugovor

Izvor: EPA

Religija

Comments 6

SPC: Vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše Temeljni ugovor

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje povodom zasijedanja Svetog Arhijerejskog sabora, na kome je Joanikije Mićović izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

U saopštenju SPC navodi se da nova vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše dugo najavljivani Temeljni ugovor.

"Za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je dosadašnji Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović); za Episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni Episkop dioklijski Metodije (Ostojić), za Episkopa valjevskog dosadašnji vikarni Episkop mohački Isihije (Rogić). Za vikarne episkope Patrijarha srpskog izabrani su: jeromonah Jerotej (Petrović), sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom Episkop toplički; jeromonah Sava (Bundalo), sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu, sa titulom Episkop marčanski i arhimandrit Justin (Jeremić), sa titulom Episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin (Grabež), izabran je za vikara Episkopa bačkog sa titulom Episkop mohački, a za vikara Episkopa diseldorfskog i sve Njemačke izabran je arhimandrit Jovan (Stanojević), sa titulom Episkop humski", navodi se u saopštenju SPC.

Kako se navodi, danas je izabran i novi Sinod, u kome je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamjenici, a za nove članove izabrani su, na prijedlog Porfirija, episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

U saopštenju se navodi i da je Sabor sa dužnom pažnjom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne crkve.

Navode se "izvještaj saborskog Odbora za Jasenovac, položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i Crnoj Gori".

"Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gdje i nova vlast izbjegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, čime je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice koje djeluju u Crnoj Gori".

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Odgovor

@Branka čisto zavaravanje Crnogorskog naroda da narod nebi skočio da brani Crnogorske Crkve i baštine O, O, O, CRNOGORCI IMA LI VAS DJE? DA LI POSTOJITE ILI STE SE PREPALI, STA BI SVAMA PONOSNIM I HRABRIM JUNACINAMA OCEMO LI BRANI TI CG SVETINJE ILI NE?

Branka

Temeljni ugovor je pjana drtina potpisao onu noć kad su ga priveli u Bg inače ova druga drtina ne bi bila izabrana. Objaviće kad im bude odgovaralo. Isto kao što su nas zadužili 890 miliona i prije nego su postali apostolat. Tako oni rade. Sve ove "svađe" su za zamajavanje i da ne reagujemo.

vojvodina

Vlast Crne Gore jeste izdajnička, ali ima i jedan mali trun dostojanstva, pa je samo odložila za kasnije ovaj sraman čin.