7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potvrđeno pisanje Antene M: Državljanin Srbije novi sekretar Mitropolije

Religija

Tag Gallery
Comments 4

Potvrđeno pisanje Antene M: Državljanin Srbije novi sekretar Mitropolije

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pisarnica Ministarstva ekologije, prostornoga planiranja i urbanizma Vlade Crne Gore zaprimila je prekjuče, 19. jula, jedan akt Mitropolije crnogorsko-primorske Crkve Srbije (SPC) u kojem se kao ovlašćeno lice potpisuje – protosinđel PAVLE PAJIĆ (vidi faksimil gore).

„Antena M” je prethodno, 17. jula, objavila da je Pajić, rodom iz Srbije, postavljen za NOVOGA MITROPOLIJSKOGA SEKRETARA – sekretara Eparhijskoga upravnoga odbora (EUO) Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

JOANIKIJE MIĆOVIĆ je, kako smo pisali, nedavno uklonio protojereja OBRENA JOVANOVIĆA, porijeklom iz Bjelopavlića, koji je – čak dvije decenije! – bio sekretar EUO kod AMFILOHIJA RADOVIĆA.

Jovanović je od Mićovića dobio „pedalu”: hijerarhijski je degradiran i preseljen u Herceg-Novi.

Uklanjanje Jovanovića iz centralne mitropolijske administracije, kao i drugih Amfilohijevih „autonomaša”, ili kako ih u Beogradu posprdno nazivaju ĐEDOimana – Mićoviću je naloženo iz Patrijaršije Crkve Srbije, tj. posredno od ALEKSANDRA VUČIĆA.

Za razliku od većine drugih episkopa Crkve Srbije, Mićović, koji je nesvršeni student Filozofskoga fakulteta, nema doktorat iz bogoslovije. On je tek kao odrasla osoba, 1982. godine, kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, koju SPC smatra „raskolničkom”.

Mićović je proljetos u Beogradu, osim rasturanja jezgra ĐEDOimana u mitropolijskoj administraciji, prihvatio i druge „obaveze” da bi ga „izabrali” za mitropolita crnogorsko-primorskoga u postupku bez glasanja, navodnom „aklamacijom”, uprkos prethodnim jasno saopštenim protivnim glasovima dvojice članova Sinoda – episkopa Davida Perovića i Fotija Sladojevića.

Aleksandar Vučić, tj. PORFIRIJE-PRLE PERIĆ i Crkva Srbije, 29. maja o.g ukinuli su sljedeće Đedove „autonomaške” tekovine: 1) EPISKOPSKI SAVJET u Crnoj Gori, 2) skupni naziv za eparhije Crkve Srbije u Crnoj Gori – PRAVOSLAVNA CRKVA U CRNOJ GORI, kao i 3) liturgijsku i počasnu titulu ARHIEPISKOPA CETINJSKOGA za mitropolita crnogorsko-primorskoga.

Iz jerarhije počivšega Amfilohija, koja se onoliko zaklinjala u Đedov lik i djelo, nije se čuo nikakav protest.

Preporučujući se za mitropolita, Joanikije Mićović je, između ostaloga, kao administrator Mitropolije crnogorsko-primorske već odstupio od prakse do koje je Amflohiju bilo toliko stalo: 19. maja o.g. NIJE liturgijski proslavio „Svetoga Mitropolita Petra Drugoga Tajnovidca Lovćenskoga”, koga je 2013. godine Amflohije proglasio „svetiteljem”, uprkos protivljenju Patrijaršije Srbije.

Novi sekretar EUO Pavle Pajić završio je 1997. bogosloviju na Cetinju. Kako se nije oženio, njega su zamonašili. Jedno vrijeme bio je na Kosovu.

Tokom prošle godine Pajić je – ovo bi moglo biti važno! – svraćao u Eparhiju bačku kod IRINEJA BULOVIĆA; služio u Bačkoj Palanci.

Mićović je 19. januara ove godine Pajiću dodijelo čin protosinđela.

EUO Mitropolije crnogorsko-prmorske je izvršna, upravna i nadzorna, vlast u poslovima uprave u toj eparhiji i izvršni organ eparhijskoga savjeta. Na čelu EUO je sada Mićović, a Pajić mu je „desna ruka”.

 Međutim, neopozivu kontrolu rada EUO ima Patrijaršija Crkve Srbije.

Jedan od glavnih poslova sekretara EUO je operativno BARATANJE NOVCEM iz crkvene kase.

Prema Ustavu SPC, EUO stara se o „materijalnim sredstvima”, upravlja i raspolaže dobrima, fondovima i zadužbinama, sastavlja godišnji predračun RASHODA i PRIHODA i ZAVRŠNI RAČUN za potrebe eparhije i dostavlja eparhijskome savjetu koji predračune i završne račune odobrava I PODNOSI BEOGRADU – tamošnjem Patrijaršijskome upravnome odboru NA KONAČNO ODOBRENJE.

Na čelu Patrijaršijskoga upravnoga odbora je Porfirije-Prle Perić.

Osim toga, EUO kojim rukovodi Joanikije Mićović, a sekretar je sada Pavle Pajić, shodno propisima SPC „sprovodi sa svojim mišljenjem NA ODOBRENJE odluke crkvenoopštinskoga savjeta o otuđenju i zaduženju crkvene imovine, i to do sume od 2.000.000 dinara (oko 17.000 eura) Patrijaršijskom upravnom odboru, a preko te sume Patrijaršijskom savjetu”.

Shodno Ustavu SPC, Patrijaršijski upravni odbor (PUO), na čijem je čelu dakle patrijarh Srbije, vrhovna je izvršna, upravna i nadzorna vlast nad crkveno-samoupravnim organima – uključujući eparhije u Crnoj Gori.

U kontekstu namjere da se crnogorske pravoslavne bogomolje izgrađene do 1918. s pripadjućim nepokretnostima, koje su imovina države Crne Gore, i formalno katastarski prepišu na Crkvu Srbije – tj. de facto na Republiku Srbiju – od značaja je i činjenica da PUO u Beogradu objavljuje i izvršava uredbe i odluke Sinoda SPC, a nadzire samoupravne crkvene organe u njihovome radu, uključujući i eparhije u Crnoj Gori, te između ostaloga, „KONAČNO RJEŠAVA o OTUĐENJU i zaduženju NEPOKRETNIH CRKVENIH IMANJA”.

Mitropolija crnogorsko-primorska je iz Beograda osnovana 16. novembra 1931. na temelju čl. 12 st. 1 t. 20 i st. 2 Ustava SPC („Službene novine Kraljevine Jugoslavije”, XIII, br. 275).

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

MONTENEGRO

Ma šta znaju "litijaši" i šta njih briga ko je u SPC-u na kojoj funkciji. To će dobro osjetiti pop Gojko i ostali koji će biti smijenjeni, a na njihova mjesta dovedeni lojalniji iz Srbije, Kosova, ....

Nedamo Mitropolija!!!

Mitropolija je CRNOGORSKA!!! MITROPOLIT TREBA DA BUDE CRNOGORSKE NACIJE!!!!!

Državljanin SRBIJE????

Ovo je zaoka! Žestoki udarac za Nezavisnu Evropsku CG! Ovo mi nijesmo nikad i nećemo za ovo glasati! Zašto ljudi iz Srbije da zauzimaju mjesta Crnogorcima? Pa Srbija je velika pa imaju dje njihovi državljani da rade??? Zašto nijemo cutite Crnogorci??? OCETE LI da nam zauzmu sva radna mjesta???