26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raković: Na Joanikija ide cunami — Bečić, Krivokapić i popovi-autonomaši rastaču SPC

Religija

Comments 8

Raković: Na Joanikija ide cunami — Bečić, Krivokapić i popovi-autonomaši rastaču SPC

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V. J.

Preko Zdravka Krivokapića i strukture oko njega pokušano je da se gradi CRKVENA AUTONOMIJA. To još postoji i ne treba to da krijemo; probleme ne smijemo da guramo pod tepih — kazao je Aleksandar Raković gostujući danas na srpskoj TV „K1”.

„Znači, postoje OZBILJNI PROBLEMI u SPC u Crnoj Gori. U tamošnjoj jerarhiji je jedan AUTONOMAŠKI POKRET za crkveno izdvajanje iz SPC. Taj pokret nije predvođen Joanikijem Mićovićem, on je čvrsti srpski crkveni integralista”.

Međutim, Mićović, po tvrdnji Rakovića, ne sagledava i ne kontroliše situciju u svojoj eparhiji „po dubini”.

„Ako nemate pouzdane ljude po dubini, vi nikad nećete uočiti cunami, koji ide ispod površine vode; i kad tresne cunami u obalu, ruši sve pred sobom”.

„Joanikije, čini mi se da nedovoljno primjećuje taj cunami, koji ide ‘ispod površine vode’ i tu autonomašku strukturu koja postoji, nekih desetak crnogorskih popova — ne zovem ih srpskim popovima, uvrijedili bi se — koji rade na tome. To je model koji treba da dovede do izdvajanja dijelova naše jerarhije iz cjeline SPC”.

Raković je saopštio da neki sveštenici iz ogranka SPC u Crnoj Gori sada rade na osnivanju „Krivokapićeve stranke”.

„Takođe, ako pogledate to u kontekstu crkvenoga pitanja, Aleksa Bečić je nedavno bio kod Carigradskoga Patrijarha; a tamo ni riječju nije pomenuo SPC, samo Mitropoliju crnogorsko-primorsku. BEČIĆ je isto CRKVENI SEPARATISTA, za samostalnu Crkvu u Crnoj Gori”.

„I Krivokapić je u septembru prošle godine bio u Vatopedu, grčkome manastiru na Svetoj Gori, ali nije obišao srpski Hilandar, namjerno je izbjegao. Pravio se da ta nemanjićka lavra ne postoji. A bio u pet grčkih manstira na Svetoj Gori — koji su učestvovali u raskolu u Kijevu!”, kazao je Raković, između ostaloga, blizak vrhu Patrijaršije Srbije i DF-u.

„Sve su to poruke koje moramo da imamo na umu”, rekao je.

„I da se ne pravimo naivni; da o tome, ja se nadam, Sinod i Arhijerejski sabor SPC zauzmu stav — da DONESU NEKE MJERE da se, ne samo spriječi rastakanje SPC, nego i OJAČA SRPSKI CRKVENI POREDAK u Crnoj Gori”…

Kako je „Antena M” prenijela prije par dana, Patrijaršija Srbije procjenjuje da je „Joanikije Mićović nesposoban” i „pripremila je ODABRANU EKIPU na čijem čelu će biti iguman Petar Dragojlović”, koja bi narednoga mjeseca doputovala u Crnu Goru.

Ta svojevrsna inspekcija, s delegiranim ovlašćenjima Sinoda Srbije i-ili Porfirija-Prla Perića, trebalo bi „po dubini” da „zavede red” u ovdašnjem ogranku Crkve Srbije; opširnije na linku ispod...

 

 

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

@D V, gleda ka' iz tuđe glave.

@@@@

A da probate vi iz SPC da se okrenete Bogu i vjeri?

Zhika Kuzmanovski

Oci su ogledalo duse. A oci Rakovica su oci Sotone!