17 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da se odreknu Krivokapića i Bečića: Joanikiju Mićoviću stiže inspekcija iz Patrijaršije Srbije?

Religija

Comments 3

Da se odreknu Krivokapića i Bečića: Joanikiju Mićoviću stiže inspekcija iz Patrijaršije Srbije?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Joanikije Mićović (na slici gore) nesposoban je da stavi Mitropoliju crngorsko-primorsku pod kontrolu Beograda. Patrijaršija je pripremila ODABRANU EKIPU na čijem čelu će biti iguman Petar Dragojlović, kao dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori — tvrdi svetosavski portal „Borba za veru”.

Ova najava stiže nakon što je proteklih dana uočen pojčani aktivizam iz ogranka Crkve Srbije (SPC) – Mitropolije crnogorsko-primorske u uličnim protestima podrške Zdravku Krivokapiću, a koje predvode funkioneri stranke Alekse Bečića i neki od minstara; nasuprot „tihovanju” Demokratskoga fronta (DF), te odbijanju Patrijaršije Srbije da „u pet do dvanaest” potpiše Temeljni ugovor s Krivokapićevom vladom…

Prema našim podacima, arhimandrit Predrag-Petar Dragojlović (52), koji treba da predvodi „odabranu ekipu” Patrijaršije Srbije, rodom je iz Kraljeva, nesvršeni đak Više željezničke škole u Beogradu. Amfilohije Radović ga je na Cetinju 1997. zamonašio.

Kod Amfilohija i Gojka Perovića je Dragojlović, tek u svojoj 25. godini, završio „večernju” srpsku bogosloviju. Amfilohije ga je potom rukopoložio za sveštenika, te 2010. poslao za igumana manastira na Vranjini (Skadarsko jezero), do 2016, kada se vratio u Srbiju — tamo je sada iguman Pinosave, kod sela Kusatak, Smederevska Palanka.

Proljetos je Dragojlović na široj kandidatskoj listi Irineja Bulovića, „sive eminencije” Patrijaršije Srbije, za novoga mitropolita crnogorsko-primorskoga — koga bi, po izboru, hirotonisali za arhijereja. Dragojlović je diplomirao 2008. crkvenu istoriju na Moskovskoj duhovnoj akademiji.

„Iguman Petar, s odabranom bratijom, bi se trebao naći u Crnoj Gori već tokom narednoga mjeseca”, tvrdi „Borba za veru”. „Navodno je povod nemirni GOJKO PEROVIĆ i njegov DUALNI IDENTITET”.

Podśećamo, aktom Porfirija-Prla Perića od 23. avgusta prošle godine, razriješen je Gojko Perović svih dužnosti u bogosloviji na Cetinju, koja se finansira iz budžeta Republike Srbije — a tu je bio „rektor” dvije decenije. Prethodno, Perović je, odlukom Joanikija Mićovića, ljetros razriješen i dužnosti arhijerejskoga namjesnika na Cetinju i preseljen u Podgoricu za parhoha crkve Svetoga Đorđija.

Međutim, Mićović je, vjeruje se ne bez lobiranja Krivokapića i Bečića, „rehabilitovao” Perovića, postavljajući ga 30. septembra za arhijerejskoga namjesnika podgoričko-kolašinskoga. Aleksa Bečić je već 13. oktobra pośetio crkvu Svetoga Đorđija u Podgorici i to mu je „bila prilika da čestita arhijerejskome protoprezviteru podgoričko-kolašinskome Gojku Peroviću”.

Prema ranije potvrđenim informacijma, Perović je sredinom 2020. promovisao kod lidera DF-a svoga honorarnoga predavača iz bogoslovije, Zdravka Krivokapića, potom nosioca proširene liste i premijera.

Za razliku od Gojka Perovića — nekada zvjezde medijske kuće „Vijesti”, a koji je opet „živnuo” u javnosti usred aktivnosti iz djela Mitropolije crnogorsko-primorske da se podupru pozicije Krivokapića i Bečića, orgnazujući skupove poput think tanka 31. januara „u sali kod crkve Svetoga Đorđija” na temu  „Litije – 2 godine poslije” — Petar Dragojlović je prošle godine javno i OŠTRO KRITIKOVAO Krivokapića i Bečića (vidi linkove dolje).

Kakva sobitija predstoje u eparhiji Joanikija Mićovića, možda i u eparhiji Metodija Ostojića? „Patrijarh SPC je duhovno čedo vladike bačkoga Irineja Bulovića”, naglašava portal „Borba za veru”. „Da bi se razumjelo o čemu se govori, potrebno je pogledati kako je uređena Eparhija bačka. Centralizovana Eparhija bačka sa strogim, gotovo POLICIJSKIM SISTEMOM kontrole i uređenja, više podśeća na državno nego na crkveno uređenje. Ovaj model uređenja se želi preslikati na cijelu SPC”.

Tvrdi se da će uslijediti „PRITEZANJE Mitropolije crnogorsko-primorske”.

 „Antena M” je prekjuče prenijela da je jedan od ideologa „srpskoga sveta”, blizak Patrijaršiji Srbije i — nota bene — vrhu DF-u, Aleksandar Raković, kazao da „CRNOGORSKI POPOVI treba da se povuku iz POLITIČARENJA”.

„Za tih DESETAK MALOBROJNIH, ali uticajnih popova, nijesam upotrijebio pojam ‘SRPSKI POPOVI’ jer bi to kod njih sâmih izazvalo nezadovoljstvo”, rekao je Raković.

„Ti CRNOGORSKI POPOVI mogu da glasaju za koga god žele, bilo da je riječ o Krivokapićevoj stranci, Demokratskoj Crnoj Gori Alekse Bečića, ili čak da glasaju za DPS. No, ipak je red da se sveštenički čin ne upotrebljava radi AGITACIJE za KRIVOKAPIĆA ili BEČIĆA”.

Za ministra finansija, Milojka Spajića, koji je rođak episkopa Metodija Ostojića, kazao je Raković za srpsku TV „Happy”:

„Takve INFANTILNE TIPOVE pod pritiskom DOVELI SMO NA VLAST i takve se greške više ne smiju ponavljati”. Bečićeva stranka je, tvrdi Raković, „FLOTANTNA MASA”.

„Niko ne traži od tih CRNOGORSKIH POPOVA da glasaju ili agituju za DF”, upozorio je Raković, „ali, SIGURNO ĆE BITI ODGOVORA ukoliko se sveštenički čin i dalje bude upotrebljavao za političarenje koje ŠTETI SRPSKIM NACIONALNIM INTERESIMA”.

Napominjemo, Avtokefalna Ujedinjena srpska pravoslavna crkva Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca je OSNOVANA 1920. godine, tomos o autokefaliji je dobila 1922, a 1929. joj je Aleksandar Karađorđević dao sadašnji interni naziv SPC (za Vaseljensku Majku-Crkvu je – CRKVA SRBIJE).

Njezin ovdašnji ogranak, eparhija Mitropolija crnogorsko-primorska je OSNOVANA 16. novembra 1931. na temelju tada donijetoga prvoga Ustava SPC, koji je propisao i potpisao takođe Aleksandar Karađorđević. Eparhija budimljansko-nikšićka je odlukom Sabora SPC osnovana 23. maja 2001. godine.

Crkva Srbije je pod Porfirijem-Prlem Perićem proljetos službeno ukinula:

- Amfilohijev EPISKOPSKI SAVJET u Crnoj Gori;

- Amfilohijev skupni naziv za eparhije Crkve Srbije u Crnoj Gori – PRAVOSLAVNA CRKVA U CRNOJ GORI;

- Amfilohijevu liturgijsku i počasnu titulu ARHIEPISKOPA cetinjskoga;

 Takođe…

- ukinuto je proslavljanje „SVETOGA Mitropolita Petra Drugoga Tajnovidca Lovćenskoga”, koga je Amfilohije, protivno Patrijaršiji Srbije, 2013. jednostrano proglasio za svetitelja;

- poništena je i verzija Temeljnoga ugovora s državnom Crnom Gorom, a koju je „blagoslovio” Amfilohije, te u Patrijaršiji Srbije napisana potpuno nova verzija…

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Služite Beogradu tj Vučiću, sramota...

you asked....

sluge srbije, nećete autokefnu crkvu , odručete se đedova i cg............. tražili su gledajte

Budo

Iguman Petar je izvrstan pcelar, volio bih da mi iz te price ostane u lijepom sjecanju.