22 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lavrov: Crna Gora je antiruska alatka, Vartolomej plete intrige

Religija

Tag Video
Comments 7

Lavrov: Crna Gora je antiruska alatka, Vartolomej plete intrige

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Za Makedonce, kao i za Crnogorce, Rusi su bili braća pravoslavci, prijatelji koji su pritekli u pomoć u najtežim vremenima. Makedonija je postala ŚEVERNA Makedonija da bi se pridružila EU, a tamo još nije prihvaćena i neće uskoro biti primljena. Umjesto toga, uvukli su je u NATO, počeli da podgrijavaju rusofobna ośećanja, agresivnu politiku prema Ruskoj Federaciji. Isto su uradili i sa Crnom Gorom: obećali su ulazak u EU, ali su rekli da treba da uđe u NATO, pristupi sankcijama i zauzme stav koji je otvoreno antiruski. To je tužno — tvrdi Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Fedracije.

U TV intervjuu ruskoj Ассоциации „Наше кино”, kaže da je „svojevremeno bio u Skoplju i Ohridu, vidio sam kako se ljudi u Makedoniji odnose prema zajedničkoj istoriji i vjeri”.

Tekst se nastavlja ispod videa

 „Bio sam i u Crnoj Gori”, napomenuo je Lavrov. „Pośećivao i manastire i hramove. Zadivljujući je spomenik V.S. Visockom u gradu Podgorici, na kome je uklesan jedan katren iz njegove dugačke pjesme o Crnogorcima. Završava se frazom: ‘Ja žalim u životu ovom, što nemam korijena dva, što drugom domovinom mojom, ne zovem Crnu Goru’”.

 „U vrijeme kada sam ja bio [u Crnoj Gori] ‘molili su se’ za V. S. Visockog, za riječi koje je pisao o malom, ali veoma ponosnom crnogorskom narodu. Sada dolazi do upadljive promjene između onoga što Crnogorci i Makedonci misle o Rusiji i onoga što su njihovi političari prisiljeni da urade iz Brisela, EU, NATO-a. Ovo je pokušaj da se od njih naprave ‘alatke’ u antiruskoj igri. To je isto što su pokušali da urade iz Ukrajine i iz niza drugih istočnoevropskih zemalja”, kaže Lavrov.

 On je pozitivno ocijenio odluku Crkve Srbije (SPC) da sa Crkvom u Śevernoj Makedoniji, kako objašnjava Ассоциация „Наше кино”, „obnovi evharistijsko (liturgijsko) jedinstvo”.

„Mislim da je to razumna odluka SPC i patrijarha Porfirija”, rekao je Lavrov. „Ovo je dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh“.

 Vaseljenski patrijarh Vartolomej, tvrdi Lavrov, „pokušao je da zauvijek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, prije svega Srpske i Makedonske”.

 „Ovaj provokativni plan je osujećen”.

Šef ruske diplomatije je dodao da se sada „omogućava da se ponovo uspostavi evharistijsko opštenje sa Ruskom pravoslavnom crkvom, za šta smo mi zainteresovani i siguran sam da će to služiti na dobro pravoslavlja”.

U stvarnosti, evharistijsku zajednicu i kanoničnost Crkve u Makedoniji (Ohridske arhiepiskopije) su prethodnih 55 godina osporavali upravo iz Crkve Srbije. A to je najprije utvrdila 9. maja o.g. upravo Vaseljenska patrijaršija objavivši patrijaršijski i sinodski akt da se PONIŠTAVAJU doslovno sve odluke SPC (njezina sabora, sinoda i patrijarha) od 1967. i ujedno vraća crkvena kanoničnost jerarhiji MPC-OA, pod dozvoljenim nazivom: Ohridska arhiepiskopija. Time je Vaseljenska patrijaršija skinula neosnovanu i nepravednu stigmu koju su Makedoncima nametnuli Srbi (SPC) prije pet i po decencija, proglašavajući ih „raskolnicima”.

Tek 16. maja o.g. Crkva Srbije je objavila suštinski istu odluku, da bi 5. juna izadala Makedoncima i falš „tomos o autokefaliji”. Međutim, prvojerarh Ohridske arhiepiskopije, arhiepiskop Stefan Veljanovski, potom je otišao kod Vartolomeja i saopštio da očekuje od Vaseljenske patrijaršije, kao jedine mjerodavne adrese, da u budućnosti dobije pravi, kanonski tomos o makedonskoj autokefaliji.

Ministar Sergej Lavrov je 10. septembra prošle godine tvrdio da je „CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA dio Srpske pravoslavne crkve”, što možete pročitati OVDJE.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Suština je u tome ta razmišljamo svojom glavom i da smo, uvijek, na strani napadnutog i na strani pravde! Kada se opametite, možda vas ponovo zavolimo, ali za tebe je kasno!

Nacisti

Ovo je novi Gebels (Goebbels), Sam vam je objasnio o kakvom epohalnom zlu se radi. Nacisticka Njemacka nije mogla unistiti cijelu planetu.